Przepis na zapiekanki z chleba tostowego krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, patelnia

Pieczarki i cebule pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulę na złoty kolor.

Następnie dodaj pieczarki i przyprawy.

Smaż, aż grzyby będą miękkie.

Na każdą kromkę chleba połóż po plastrze szynki, a następnie pieczarki.

Całość posyp tartym serem mozzarella.

Zapiekanki zapiecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanki z chleba tostowego z dodatkami
Zapiekanki z chleba tostowego
Koszt przygotowania dania
11.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
238 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
41

Zapiekanki z chleba tostowego - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekankach z chleba tostowego

Pyszne zapiekanki z chleba tostowego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako śniadanie, lunch, podwieczorek lub na kolację. Chleb tostowy w połączeniu z szynką, serem i pieczarkami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapiekanki zachwycą każdego, i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zapiekanki z chleba tostowego? Przygotowanie ich jest proste. Na początku pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Następnie na rozgrzanej oliwie na początku podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i przyprawy i smażymy dalej, aż grzyby będą miękkie. Na kromki chleba tostowego układamy najpierw szynkę, a następnie pieczarki. Całość posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekanki pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie opcjonalnie do smaku możesz polać keczupem lub innym ulubionym sosem.

Przepis na zapiekanki z chleba tostowego nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pieczarek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.

Dobre i szybkie zapiekanki posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są łatwe w przygotowaniu oraz pyszne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Posiłek idealnie sprawdzi się również w menu dla dzieci. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze zapiekanki z chleba tostowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
198.72 kcal
238.46 kcal
Białko
10.18 g
12.21 g

Węglowodany w zapiekankach z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
15.20 g
18.24 g
Węglowodany przyswajalne
13.24 g
15.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.96 g
2.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
10.87 g
13.04 g
Tłuszcze nasycone
5.07 g
6.09 g
Tłuszcze nienasycone
5.80 g
6.95 g
Tłuszcze jednonasycone
4.75 g
5.70 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
1.25 g
Cholesterol
28.11 mg
33.74 mg

Witaminy w przepisie na zapiekanki z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
33.77 µg (mcg)
40.53 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.62 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Witamina C
1.84 mg
2.21 mg
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina E
0.45 mg
0.54 mg
Retinol
32.83 µg (mcg)
39.40 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.29 mg
Niacyna
2.36 mg
2.83 mg
Foliany
31.62 µg (mcg)
37.95 µg (mcg)
Beta karoten
11.85 µg (mcg)
14.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanki z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
477.74 mg
573.28 mg
Potas
202.02 mg
242.42 mg
Wapń
120.02 mg
144.02 mg
Fosfor
149.36 mg
179.23 mg
Magnez
20.11 mg
24.14 mg
Żelazo
1.08 mg
1.29 mg
Cynk
1.32 mg
1.59 mg
Miedź
0.13 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z chleba tostowego 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekankach z chleba tostowego

Lista alergenów dla zapiekanki z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy żytni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z chleba tostowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy żytni
120 g
4 kromki
4.50
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 120 g
Szynka kanapkowa
100 g
4 plastry
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na zapiekanki z chleba tostowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób