Wyróżnione przepisy na wędliny domowe
-
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal -
Mięso mielone w słoikach
Mięso mielone w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do kanapek przygotowywane w domu. Mięso z galaretką jest …
20 + 120 min łatwy 5 1129 kcal -
Boczek dojrzewający
Boczek dojrzewający, czyli tradycyjna włoska pancetta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników mięs. Suszony boczek to świetny dodatek do kanapek, …
30 min średni 5 353 kcal -
Kiełbasa w słoiku
Kiełbasa w słoiku to idealna alternatywa dla sklepowych wędlin, które często zawierają masę konserwantów. Jest też znacznie łatwiejsza w przygotowaniu …
20 + 170 min średni 10 258 kcal -
Kurczak z szynkowara
Kurczak z szynkowara to dobry, domowy dodatek do chleba, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój dzisiejszy prosty …
60 + 60 min łatwy 100 6 kcal
Pozostałe przepisy na wędliny domowe
-
Mielonka z szynkowara
Mielonka z szynkowara to pomysł na pyszny, domowy i zdrowy dodatek do kanapek, a także innych dań. Szynka z mięsa …
20 + 120 min łatwy 10 -
Pierś z indyka z szynkowara
Pierś z indyka z szynkowara to pomysł na pyszny, zdrowy dodatek do kanapek i innych dań. Szynka drobiowa przygotowana w …
10 + 120 min łatwy 10 -
Boczek gotowany w łupinach cebuli
Boczek gotowany w łupinach cebuli to bardzo dobry pomysł na pyszną wędlinę dla całej rodziny. Przygotowując wędliny w domu, zawsze …
10 + 100 min łatwy 10 -
Szynka z dzika
Szynka z dzika to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych wędlin. Całość jest smaczna i prosta. Do tego niezwykle …
45 + 60 min średni 10 209 kcal -
Szynka peklowana pieczona
Szynka peklowana pieczona to doskonała opcja dla miłośników wędlin. Choć można kupić ją w sklepie, to ta domowa zaskakuje wspaniałym …
25 + 60 min łatwy 10 248 kcal -
Szynka gotowana w majonezie
Szynka gotowana w majonezie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na domową …
10 + 180 min łatwy 10
-
Prosciutto crudo
Prosciutto crudo możesz łatwo zrobić w swoich domowych warunkach. To pyszna składowa potraw i przekąsek. Sprawdź jak zrobić prosciutto crudo. …
20 min średni 10 143 kcal -
Terina
Terina, to tradycyjne danie kuchni francuskiej, jest to danie głównie mięsne, a w oryginalnej wersji zawiera dodatek orzechów, głównie pistacji. …
40 + 50 min łatwy 6 94 kcal -
Szynka w słoiku
Tradycyjna szynka w słoiku to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu. Mój …
60 + 20 min łatwy 6 601 kcal -
Mięso z rosołu na patelni
Mięso z rosołu na patelni w panierce jest niezwykle pyszne i aromatyczne. Dzięki długiemu gotowaniu w wywarze z warzywami będzie …
20 + 20 min łatwy 4
-
Boczek ze śliwką
Boczek ze śliwką jako idealna propozycja domowej wędliny do kanapek lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na boczek ze śliwką …
60 + 60 min łatwy 6 787 kcal -
Boczek rolowany
Boczek rolowany jako idealna propozycja domowej wędliny do kanapek lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na boczek rolowany jest prosty, …
60 + 60 min łatwy 6 896 kcal -
Słonina wędzona
Słonina wędzona to jeden z tych przysmaków, do których trzeba się przekonać. Gdy już raz się go spróbuje, ciężko przejść …
45 min łatwy 10 -
Wołowina z szynkowara
Wołowina z szynkowara to dobra propozycja na pyszny dodatek do chleba. Gotowana wołowina świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki, …
60 + 240 min średni 10 123 kcal -
Salceson z szynkowara
Salceson z szynkowara to doskonały pomysł na pyszny dodatek do chleba, z którym możesz przygotować kanapki na śniadanie lub kolację. …
30 + 120 min łatwy 10 563 kcal -
Boczek wędzony
Boczek wędzony w wędzarni to doskonały pomysł na tradycyjny, domowy i smaczny wyrób mięsny. Przepis na boczek wędzony jest dość …
30 + 300 min łatwy 10 585 kcal
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
Szynka z szynkowara z żelatyną to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu. …
60 + 90 min łatwy 20 119 kcal -
Jajka w szynce
Jajka w szynce to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba …
15 + 10 min łatwy 8 82 kcal -
Golonka z szynkowara
Golonka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych dań. Mięso przygotowane w ten sposób jest …
45 + 120 min średni 10 -
Wędlina z szynkowara
Wędlina z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych wyrobów mięsnych. Jej przygotowanie jest łatwe, a smakuje naprawdę wybornie. …
45 + 120 min łatwy 10
-
Boczek z szynkowara
Boczek z szynkowara to świetna opcja na pyszny dodatek do kanapek. Smakuje wybornie, a przy okazji sprawdza się dla całej …
30 + 120 min łatwy 10 392 kcal -
Filet z indyka z szynkowara
Filet z indyka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do kanapek, które są również bardzo zdrowe. …
20 + 120 min łatwy 6 190 kcal -
Półgęsek
Pyszny półgęsek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do pieczywa. …
15 + 60 min łatwy 14 195 kcal -
Szynka gotowana
Domowa szynka gotowana w domu to najlepszy sposób na własnoręcznie robioną wędlinę wolną od konserwantów i zbędnych dodatków do żywności. …
60 + 60 min łatwy 10 221 kcal -
Golonka w butelce
Golonka w butelce to świetna propozycja dla wszystkich, którzy kochają domowe wędliny. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje naprawdę …
45 + 180 min łatwy 10 -
Schab sous vide
Delikatny, dobry schab sous vide to mięso wolno gotowane w niskiej temperaturze. Jest to dobry i zdrowy pomysł na dodatek …
5 + 50 min średni 8 155 kcal
-
Kumpiak
Kumpiak to tradycyjna wędlina pochodząca z Podlasia. Jest rodzajem surowej wędliny pasteryzowanej za pomocą soli i dojrzewającej przez okres minimum …
10 min łatwy 20 -
Schab na kanapki
Pyszny schab na kanapki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi do …
90 + 60 min łatwy 10 82 kcal -
Schab z szynkowara
Pyszny schab z szynkowara to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
180 + 120 min łatwy 10 155 kcal -
Rolada z tortilli z szynką
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
15 min łatwy 2 317 kcal
Często zadawane pytania
Pomysły i przepisy na wędliny domowe - te propozycje zachwycą każdego
Kiełbasa czy szynka domowej roboty ma niepowtarzalny smak w porównaniu do wędlin dostępnych na rynku. Mamy też pewność, że nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów. Czy wędliny można robić samemu w domu? Czego potrzeba, aby wykonywać swojskie wyroby domowe z mięsa. Przedstawiamy pomysły na wędliny domowej roboty i przepisy na pyszne domowe kiełbasy, szynki, pasztety i wędzonki.
Skąd się wzięły pomysły na wędliny
Swojskie wędliny domowej roboty
Wyroby mięsne domowej roboty wykonywano od dawien dawna, szczególnie gdy nie było lodówek, wymyślono sposoby na taką obróbkę mięsa, aby można było je dłużej przechowywać, jak wędzenie czy suszenie.
Obecnie wędliny są łatwo dostępne i nie musimy ich robić własnoręcznie. Jednak coraz więcej osób stara się wrócić do sposobów kulinarnych naszych przodków. Domowe wyroby mięsne są nie tylko smaczniejsze, lecz także zdrowsze, gdyż nie zawierają konserwantów i utrwalaczy. Robiąc swojskie wędliny domowe, mamy pewność co w nich jest.
Jakie swojskie wyroby mięsna można zrobić w domu:
- wędzonki,
- swojskie kiełbasy,
- pasztet,
- szynka gotowana,
- szynka z szynkowaru,
- wędliny parzone,
- wędliny surowe dojrzewające.
Proste, swojskie wyroby domowe
Najprostszy pomysł na pyszne wędliny swojej roboty polega na upieczeniu mięsa, do krojenia na chleb. Mięso można po prostu upiec, lecz naprawdę pyszne wędliny uzyskamy jeśli mięso zostanie wcześniej zapeklowane. Peklowanie mięsa przygotowuje go do pieczenia, gotowania czy wędzenia. Do peklowania nadaje się takie mięso, jak: szynka, schab, karkówka, boczek, polędwica i inne.
Peklowanie czy też marynowanie mięsa można bez trudu wykonać samemu w domu. Potrzebne będzie do tego odpowiednie naczynie kamionkowe, szklane lub emaliowane oraz zalewa. Mięso peklujemy na sucho lub na mokro. Peklowanie na sucho polega na nacieraniu mięsa mieszanką saletry, soli i przypraw, zaś peklowanie na mokro polega na moczeniu mięsa w zalewie. Zalewa do peklowania czyli sól peklująca składa się z mieszanki soli i saletry. Składniki te mają za zadanie wyciągnięcie z mięsa wody i zabicie bakterii. Saletra jest obecnie trudno dostępna. Można jednak kupić sól peklującą. Ważne są przyprawy, które dodają smaku. Mięso pekluje się od kilku do kilkunastu dni. Aby się nie zepsuło należy przechowywać je w temperaturze 4 - 8 stopni.
Jak zrobić wroby domowe w szynkowarze
Szynkowar to proste i nie drogie urządzenie, które pozwala na przygotowywanie wędlin i mięs domowej roboty. Jest to metalowy pojemnik, w którym umieszcza się mięso, a następnie dociska do dna przy pomocy sprężyny. Szynkowar wstawia się do garnka z wodą i ustawia na kuchence. Przed włożeniem do szynkowaru mięso należy zamarynować.
Mięso gotujemy około 2 godzin. Cała tajemnica tkwi w tym, aby utrzymać cały czas jednakową temperaturę i nie dopuścić do wrzenia. Do szynkowarów dołączony jest termometr. Należy ustawić niską moc palnika oraz sprawdzać i ewentualnie dolać zimnej wody.
Szynka gotowana i pasztet
Jednym z łatwiejszych sposobów na przygotowanie własnej wędliny jest szynka gotowana. Tajemnica leży w przygotowaniu odpowiedniej zalewy do marynowania mięsa. Zalewa składa się z soli oraz przypraw. Mięso moczymy w zalewie 24h, a następnie gotujemy je przez kilka minut. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie w odstępach 12h.
Wykonanie pasztetu jest proste, choć pracochłonne. W Polsce tradycyjnie robi się pasztety na święta Bożego Narodzenia. Najlepszy domowy pasztet wychodzi z różnych rodzajów mięsa, które należy podsmażyć, zmielić i wyrobić z namoczoną bułką i przyprawami, a następnie upiec. Pasztet do smarowania kanapek robimy również w słoikach, które należy zapasteryzować.
Przepisy na swojskie kiełbasy
Korzyści jaki zapewniają wyroby domowe z mięsa to, przede wszystkim, pewność, że nie ma w nich konserwantów i sztucznych dodatków. Ponadto pyszne, swojskie wędliny możemy zrobić według własnego gustu, dodając ulubionych przypraw. Dlatego też znajdujemy coraz więcej zwolenników robienia domowych kiełbas.
Samodzielne przygotowywanie domowych kiełbas jest nieco pracochłonne, jednak czas i wysiłek zwróci się w postaci wędliny o niepowtarzalnym smaku. Prócz mięsa na kiełbasę, potrzebujemy:
- maszynki do mielenia mięsa,
- jelit lub sztucznych osłonek,
- lejka do napełniania lub nadziewarkę do kiełbas.
Do wyrobu swojskich kiełbas najlepsza jest wołowina, szynka, chuda wieprzowina, mięso z indyka lub schab. Przed zmieleniem dobrze jest mięso zapeklować. Nie jest to etap konieczny, lecz peklowanie poprawia smak mięsa i niszczy bakterie. Mięso peklujemy na mokro lub na sucho.
Mięso mielimy osobno na drobnym i grubym sicie. Następnie obie części mieszamy, dodajemy przyprawy i sól i wyrabiamy ręcznie około 30 minut. Jelita do nabijania mięsa muszą być dokładnie wymoczone i wymyte z soli. Po napełnieniu ich mięsem, kiełbasę wieszamy do wyschnięcia. Następnie swojską kiełbasę należy uwędzić, potem upiec lub sparzyć.
Jeśli nie mamy wędzarni, możemy zrobić kiełbasę białą swojej roboty, której się nie wędzi, lecz tylko parzy.
Przepisy na domowe wędzonki
Wędzenie przy pomocy dymu stanowi jeden z najstarszych sposobów przygotowania domowych wyrobów mięsnych. Do tego potrzebna będzie wędzarnia zbudowana w ogrodzie lub na działce. Wędzarnie są różne, od prostych miejsc do zadymiania, wykopanych w ziemi do profesjonalnych wędzarni murowanych, lecz zasada ich działania jest taka sama. Do nagrzania wędzarni stosujemy drewno drzew liściastych.
Przed wędzeniem mięso musi być zapeklowanie kilka dni. Zapeklowane mięso umieszcza się w specjalnych siatkach wędzarniczych lub robi z niego kiełbasy. Następnie umieszcza się je w wędzarni zawieszone na hakach. Najpierw mięso obsuszamy w wędzarni, a następnie zadymiamy. Po uwędzeniu wędzonki należy sparzyć w wodzie. Aby utrzymać właściwą temperaturę warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny.