Wędliny domowe

Pomysły i przepisy na wędliny domowe - te propozycje zachwycą każdego

Jeszcze 100 lat temu wędliny robiło się własnoręcznie w domu. Obecnie domowe wędliny stają się coraz bardziej popularne. Najprostsze domowe sposoby robienia własnych wędlin polegają na upieczeniu mięsa, ugotowaniu lub zrobieniu pasztetu. Aby mięso było smaczne, należy je najpierw zamarynować i zapeklować. Do wyrobu własnych wędlin nadaje się mięso wołowe, wieprzowa i z indyka. Z peklowanego mięsa robimy kiełbasy, szynki, lub pieczemy je. Kiełbasy, szynki czy karkówki należy następnie uwędzić. Potrzebna do tego będzie wędzarnia ustawiona w ogrodzie lub na działce. Jeśli nie mamy wędzarni, doskonałym sposobem na raczenie się własnymi wędlinami jest pieczenie lub gotowanie w szynkowarze.

Wyróżnione przepisy na wędliny domowe

Pozostałe przepisy na wędliny domowe

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Pomysły i przepisy na wędliny domowe - te propozycje zachwycą każdego

Kiełbasa czy szynka domowej roboty ma niepowtarzalny smak w porównaniu do wędlin dostępnych na rynku. Mamy też pewność, że nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów. Czy wędliny można robić samemu w domu? Czego potrzeba, aby wykonywać swojskie wyroby domowe z mięsa. Przedstawiamy pomysły na wędliny domowej roboty i przepisy na pyszne domowe kiełbasy, szynki, pasztety i wędzonki.

Skąd się wzięły pomysły na wędliny

Swojskie wędliny domowej roboty

Wyroby mięsne domowej roboty wykonywano od dawien dawna, szczególnie gdy nie było lodówek, wymyślono sposoby na taką obróbkę mięsa, aby można było je dłużej przechowywać, jak wędzenie czy suszenie.

Obecnie wędliny są łatwo dostępne i nie musimy ich robić własnoręcznie. Jednak coraz więcej osób stara się wrócić do sposobów kulinarnych naszych przodków. Domowe wyroby mięsne są nie tylko smaczniejsze, lecz także zdrowsze, gdyż nie zawierają konserwantów i utrwalaczy. Robiąc swojskie wędliny domowe, mamy pewność co w nich jest.

Jakie swojskie wyroby mięsna można zrobić w domu:

  • wędzonki,
  • swojskie kiełbasy,
  • pasztet,
  • szynka gotowana,
  • szynka z szynkowaru,
  • wędliny parzone,
  • wędliny surowe dojrzewające.

Proste, swojskie wyroby domowe

Najprostszy pomysł na pyszne wędliny swojej roboty polega na upieczeniu mięsa, do krojenia na chleb. Mięso można po prostu upiec, lecz naprawdę pyszne wędliny uzyskamy jeśli mięso zostanie wcześniej zapeklowane. Peklowanie mięsa przygotowuje go do pieczenia, gotowania czy wędzenia. Do peklowania nadaje się takie mięso, jak: szynka, schab, karkówka, boczek, polędwica i inne.

Peklowanie czy też marynowanie mięsa można bez trudu wykonać samemu w domu. Potrzebne będzie do tego odpowiednie naczynie kamionkowe, szklane lub emaliowane oraz zalewa. Mięso peklujemy na sucho lub na mokro. Peklowanie na sucho polega na nacieraniu mięsa mieszanką saletry, soli i przypraw, zaś peklowanie na mokro polega na moczeniu mięsa w zalewie. Zalewa do peklowania czyli sól peklująca składa się z mieszanki soli i saletry. Składniki te mają za zadanie wyciągnięcie z mięsa wody i zabicie bakterii. Saletra jest obecnie trudno dostępna. Można jednak kupić sól peklującą. Ważne są przyprawy, które dodają smaku. Mięso pekluje się od kilku do kilkunastu dni. Aby się nie zepsuło należy przechowywać je w temperaturze 4 - 8 stopni.

Jak zrobić wroby domowe w szynkowarze

Szynkowar to proste i nie drogie urządzenie, które pozwala na przygotowywanie wędlin i mięs domowej roboty. Jest to metalowy pojemnik, w którym umieszcza się mięso, a następnie dociska do dna przy pomocy sprężyny. Szynkowar wstawia się do garnka z wodą i ustawia na kuchence. Przed włożeniem do szynkowaru mięso należy zamarynować.

Mięso gotujemy około 2 godzin. Cała tajemnica tkwi w tym, aby utrzymać cały czas jednakową temperaturę i nie dopuścić do wrzenia. Do szynkowarów dołączony jest termometr. Należy ustawić niską moc palnika oraz sprawdzać i ewentualnie dolać zimnej wody.

Szynka gotowana i pasztet

Jednym z łatwiejszych sposobów na przygotowanie własnej wędliny jest szynka gotowana. Tajemnica leży w przygotowaniu odpowiedniej zalewy do marynowania mięsa. Zalewa składa się z soli oraz przypraw. Mięso moczymy w zalewie 24h, a następnie gotujemy je przez kilka minut. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie w odstępach 12h.

Wykonanie pasztetu jest proste, choć pracochłonne. W Polsce tradycyjnie robi się pasztety na święta Bożego Narodzenia. Najlepszy domowy pasztet wychodzi z różnych rodzajów mięsa, które należy podsmażyć, zmielić i wyrobić z namoczoną bułką i przyprawami, a następnie upiec. Pasztet do smarowania kanapek robimy również w słoikach, które należy zapasteryzować.

Przepisy na swojskie kiełbasy

Korzyści jaki zapewniają wyroby domowe z mięsa to, przede wszystkim, pewność, że nie ma w nich konserwantów i sztucznych dodatków. Ponadto pyszne, swojskie wędliny możemy zrobić według własnego gustu, dodając ulubionych przypraw. Dlatego też znajdujemy coraz więcej zwolenników robienia domowych kiełbas.

Samodzielne przygotowywanie domowych kiełbas jest nieco pracochłonne, jednak czas i wysiłek zwróci się w postaci wędliny o niepowtarzalnym smaku. Prócz mięsa na kiełbasę, potrzebujemy:

  • maszynki do mielenia mięsa,
  • jelit lub sztucznych osłonek,
  • lejka do napełniania lub nadziewarkę do kiełbas.

Do wyrobu swojskich kiełbas najlepsza jest wołowina, szynka, chuda wieprzowina, mięso z indyka lub schab. Przed zmieleniem dobrze jest mięso zapeklować. Nie jest to etap konieczny, lecz peklowanie poprawia smak mięsa i niszczy bakterie. Mięso peklujemy na mokro lub na sucho.

Mięso mielimy osobno na drobnym i grubym sicie. Następnie obie części mieszamy, dodajemy przyprawy i sól i wyrabiamy ręcznie około 30 minut. Jelita do nabijania mięsa muszą być dokładnie wymoczone i wymyte z soli. Po napełnieniu ich mięsem, kiełbasę wieszamy do wyschnięcia. Następnie swojską kiełbasę należy uwędzić, potem upiec lub sparzyć.

Jeśli nie mamy wędzarni, możemy zrobić kiełbasę białą swojej roboty, której się nie wędzi, lecz tylko parzy.

Przepisy na domowe wędzonki

Wędzenie przy pomocy dymu stanowi jeden z najstarszych sposobów przygotowania domowych wyrobów mięsnych. Do tego potrzebna będzie wędzarnia zbudowana w ogrodzie lub na działce. Wędzarnie są różne, od prostych miejsc do zadymiania, wykopanych w ziemi do profesjonalnych wędzarni murowanych, lecz zasada ich działania jest taka sama. Do nagrzania wędzarni stosujemy drewno drzew liściastych.

Przed wędzeniem mięso musi być zapeklowanie kilka dni. Zapeklowane mięso umieszcza się w specjalnych siatkach wędzarniczych lub robi z niego kiełbasy. Następnie umieszcza się je w wędzarni zawieszone na hakach. Najpierw mięso obsuszamy w wędzarni, a następnie zadymiamy. Po uwędzeniu wędzonki należy sparzyć w wodzie. Aby utrzymać właściwą temperaturę warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto