Kugel

Opublikowano: 27.12.2021 r., 15:16 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kugel w naczyniu
Kugel
Kugel to potrawa na bazie ziemniaków i boczku zapiekana w piekarniku. Jest tradycyjnym posiłkiem kuchni żydowskiej. Spróbuj koniecznie, a gwarantuje, że zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 90 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
362 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 2 szklanki (300 g)
  • Masło 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka, miska, patelnia

Przepis na kugel krok po kroku

Cebulę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Ziemniaki wymieszaj z pozostałymi składnikami i przyprawami.

Całość przełóż na naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na kugel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat kugla

Pyszny kugel z boczkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Babka ziemniaczana jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kugel ziemniaczany? Przygotowanie go jest proste. Na początku cebulę i boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na maśle. Następnie ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski razem z przyprawami i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na kugel nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele wartości odżywczych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B i potas. W potrawie znajdziemy także mąkę pszenną, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi mąkę tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Kugel ziemniaczany odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kuglu

Lista alergenów dla kugla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kugla

na 100g gotowej potrawy

Potrawa ma wysoki IG, przez co powinna być spożywana okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
181.25
362.51
Białko (g)
8.46
16.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
23.52
47.05
Węglowodany przyswajalne (g)
22.21
44.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
2.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.94
11.89
Tłuszcze nasycone (g)
2.76
5.51
Tłuszcze nienasycone (g)
3.19
6.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.30
4.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.58
75.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
19.35
38.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.82
23.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.20
38.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.56
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
2.97
5.94
Foliany (µg (mcg))
37.94
75.87
Beta karoten (µg (mcg))
2.46
4.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
208.06
416.12
Potas (mg)
342.87
685.73
Wapń (mg)
16.67
33.34
Fosfor (mg)
113.85
227.70
Magnez (mg)
24.47
48.94
Żelazo (mg)
1.66
3.33
Cynk (mg)
0.80
1.61
Miedź (mg)
0.12
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny kugla 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kugla

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
30.00