Przepis na zapiekankę warzywną krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, rózga

Warzywa umyj, obierz i ugotuj we wrzącej i lekko osolonej wodzie (aby nie tracić składników odżywczych).

W tym czasie przygotuj sos: za pomocą rózgi wymieszaj jajka, śmietankę, starty ser żółty oraz przyprawy (łyżeczkę ziół prowansalskich, oraz papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej). Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.

Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Połowę z nich ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, następnie ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brokuły, kalafior i marchewkę.

Na warzywach ułóż pozostałe ziemniaki. Całość zalej gotowym sosem.

Danie zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aby ser się roztopił.

Gotowe danie podawaj na ciepło udekorowane posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Zapiekanka warzywna ułożona w naczyniu żaroodpornym stoi na drewnianym stole.
Zapiekanka warzywna
Koszt przygotowania dania
29.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
388 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Zapiekanka warzywna - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance warzywnej

Szybka zapiekanka warzywna to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które bogate jest w warzywa dostarczające do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników odżywczych. Danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. przepis na zapiekankę warzywną z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. FIt zapiekanka warzywna składna się z ziemniaków, brokułów, kalafiora, marchewki, śmietanki kremowej, jajka, parmezanu, masła oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziół prowansalskich, papryki ostrej oraz koperku).

A więc jak zrobić zapiekankę warzywną? Warzywa ugotuj do miękkości. W czasie ich gotowania przygotuj sos z jajek, śmietanki, sera oraz przypraw. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry, a pozostałe warzywa w mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, pozostałych warzyw, ziemniaków oraz sosu. Całość zapiekaj w piekarniku, aby ser się stopił. Prosta zapiekanka jarzynowa najlepiej smakuje na ciepło udekorowane posiekanym koperkiem.

Brokuły są wartościowym warzywem, które warto włączyć do swojej diety. Warzywo to zawiera związki z grupy flawonoidów, które mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo w brokule znajdziemy witaminę A, która uważana jest ja witaminę młodości, ponieważ zapobiega powstawaniu wolnych rodników i spowalnia proces powstawania zmarszczek. Witamina ta wpływa pozytywnie na nasz wzrok i wzmacnia kości. Dodatkowo w brokule występuje luteina oraz zeaksantyna - związki z grupy karotenoidów, które pozytywnie wpływają na poprawę wzroku.

Podsumowując dobra zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska na spotkania rodzinne i ze znajomymi. Jest to przepis bardzo uniwersalny, ponieważ zapiekankę warzywną możemy przygotować z dosłownych warzyw. Przepis świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Dodatkowo potrawa dostarczy do naszego organizmu sporych ilości składników mineralnych i witamin.

Wartości odżywcze zapiekanki warzywnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
Białko
6.55 g
17.68 g

Węglowodany w zapiekance warzywnej

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
9.18 g
24.79 g
Węglowodany przyswajalne
7.72 g
20.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.46 g
3.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
9.12 g
24.62 g
Tłuszcze nasycone
7.37 g
19.89 g
Tłuszcze nienasycone
1.75 g
4.73 g
Tłuszcze jednonasycone
1.46 g
3.93 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.30 g
0.80 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
40.16 mg
108.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę warzywną

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
109.04 µg (mcg)
294.42 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
22.50 mg
60.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.29 mg
0.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
44.33 µg (mcg)
119.68 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.62 mg
1.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
24.41 µg (mcg)
65.90 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
649.43 µg (mcg)
1753.45 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę warzywną

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
153.77 mg
415.17 mg
Potas
265.37 mg
716.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
147.31 mg
397.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
126.71 mg
342.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
18.88 mg
50.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
1.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.60 mg
1.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki warzywnej 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance warzywnej

Lista alergenów dla zapiekanki warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zapiekanki warzywnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
5 małych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Kalafior
150 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę warzywną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób