Przepis na zapiekankę warzywną krok po kroku
- Ziemniaki późne 500 g 5 małych sztuk
- Brokuły 150 g
- Kalafior 150 g
- Marchewka 100 g 1 mała sztuka
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Jajko 2 szt.
- Ser parmezan 150 g
- Masło 20 g
Warzywa umyj, obierz i ugotuj we wrzącej i lekko osolonej wodzie (aby nie tracić składników odżywczych).
W tym czasie przygotuj sos: za pomocą rózgi wymieszaj jajka, śmietankę, starty ser żółty oraz przyprawy (łyżeczkę ziół prowansalskich, oraz papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej). Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Połowę z nich ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, następnie ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brokuły, kalafior i marchewkę.
Na warzywach ułóż pozostałe ziemniaki. Całość zalej gotowym sosem.
Danie zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aby ser się roztopił.
Gotowe danie podawaj na ciepło udekorowane posiekanym koperkiem lub pietruszką.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanka z kalafiora
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Zapiekanka warzywna - cechy przepisu
Więcej o zapiekance warzywnej
Szybka zapiekanka warzywna to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które bogate jest w warzywa dostarczające do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników odżywczych. Danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. przepis na zapiekankę warzywną z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. FIt zapiekanka warzywna składna się z ziemniaków, brokułów, kalafiora, marchewki, śmietanki kremowej, jajka, parmezanu, masła oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziół prowansalskich, papryki ostrej oraz koperku).
A więc jak zrobić zapiekankę warzywną? Warzywa ugotuj do miękkości. W czasie ich gotowania przygotuj sos z jajek, śmietanki, sera oraz przypraw. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry, a pozostałe warzywa w mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, pozostałych warzyw, ziemniaków oraz sosu. Całość zapiekaj w piekarniku, aby ser się stopił. Prosta zapiekanka jarzynowa najlepiej smakuje na ciepło udekorowane posiekanym koperkiem.
Brokuły są wartościowym warzywem, które warto włączyć do swojej diety. Warzywo to zawiera związki z grupy flawonoidów, które mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo w brokule znajdziemy witaminę A, która uważana jest ja witaminę młodości, ponieważ zapobiega powstawaniu wolnych rodników i spowalnia proces powstawania zmarszczek. Witamina ta wpływa pozytywnie na nasz wzrok i wzmacnia kości. Dodatkowo w brokule występuje luteina oraz zeaksantyna - związki z grupy karotenoidów, które pozytywnie wpływają na poprawę wzroku.
Podsumowując dobra zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska na spotkania rodzinne i ze znajomymi. Jest to przepis bardzo uniwersalny, ponieważ zapiekankę warzywną możemy przygotować z dosłownych warzyw. Przepis świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Dodatkowo potrawa dostarczy do naszego organizmu sporych ilości składników mineralnych i witamin.
Wartości odżywcze zapiekanki warzywnej
Energia i białka
Węglowodany w zapiekance warzywnej
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę warzywną
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę warzywną
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance warzywnej
Lista alergenów dla zapiekanki warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko