Zapiekanki na imprezę

zapiekanki na imprezę

Klasyczna zapiekanka to danie jednogarnkowe upieczone w piekarniku i podawane na obiad na ciepło. Do tradycyjnych przepisów na zapiekanki należy lasagne, musaka, placek pasterski, czy też prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym lub w wersji wegetariańskiej. Zapiekanka doskonale nadaje się na danie imprezowe, gdyż można ją przygotować tuż przed imprezą, a w czasie imprezy upiec w piekarniku i podawać na ciepło. Na imprezach sprawdzają się szczególnie proste i łatwe do zrobienia zapiekanki, jak tradycyjna zapiekanka z mięsem mielonym, zapiekanka makaronowa, czy też zapiekanka z warzywami.

Zapiekanki na imprezę - polecane przepisy

Zapiekanki na imprezę - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie zapiekanki na imprezę

Zapiekanki na imprezę - proste przepisy na imprezowe zapiekanki w różnych wydaniach

Zapiekanka to świetne danie na obiad czy na kolację. Ale czy sprawdzi się także jako poczęstunek na imprezę? Jakie zapiekanki przygotować dla gości, aby impreza była udana i aby błysnąć smacznym, własnoręcznie zrobionym daniem? Czy na imprezie można zaserwować gotową zapiekankę odgrzaną w kuchence mikrofalowej, czy też warto samodzielnie zrobić własną zapiekankę ze świeżych produktów? Doradzamy jak wykorzystać przepisy na zapiekanki, aby stworzyć pyszne menu imprezowe i przedstawiamy szereg ciekawych przepisów.

Dlaczego pyszna zapiekanka to dobry pomysł na imprezę

Jaka jest najlepsza przekąska imprezowa

Czy zapiekanka nadaje się jako danie na imprezę? Oczywiście, tak. Zapiekanka podana na ciepło sprawdzi się w czasie tradycyjnych imprez przy stole, gdy podajemy gorące dania na obiad. Wówczas możemy podać takie wykwintne zapiekanki jak placek pasterski, mięso w cieście czy musaka. Zapiekanka na ciepło nadaje się również jako przekąska w czasie imprez stojących. Zapiekanki na imprezę nie zawierają dużo sosu, dlatego też nie stanowią niebezpieczeństwa, że goście coś na siebie wyleją w czasie jedzenie. Gdy zapiekanka postawiona na bufecie ostygnie, może być zjedzona również jako przekąska na zimno.

Na imprezy barowe szczególnie przydają się sprawdzone przepisy na proste, domowe zapiekanki makaronowe z mięsem mielonym. Jest to danie niedrogie, łatwe do zrobienia i szczególnie przyda się jako poczęstunek dla gości, gdy nie mamy zbyt dużego budżetu, a chcemy błysnąć pysznym domowym daniem. Jako pyszna zapiekanka imprezowa doskonale sprawdzi się domowa lazania, zapiekanka gyros, zapiekanka ziemniaczana, czy też zapiekanka serowa. To proste, domowe danie jest bardzo praktyczne na imprezę, gdyż można je przygotować tuż przed imprezą, zaś w czasie jej trwania włączyć piekarnik, aby zaserwować gościom danie na ciepło. Co ciekawe, pyszne i fajne danie na imprezę stanowi także typowa zapiekanka rodem z PRL, czyli bagietka z pieczarkami, serem i ketchupem.

Sprawdzone proste przepisy na domowe zapiekanki na imprezę

Pyszna imprezowa zapiekanka na ciepło - sprawdzone przepisy

Doskonałym daniem na imprezę jest klasyczna zapiekanka makaronowa z serem. Jej wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy wyłożyć składniki warstwami lub w formie zmieszanej. Najpierw układamy ugotowany makaron, następnie podsmażone mięso z warzywami i całość polewamy sosem beszamelowym lub pomidorowym. Na wierzchu układamy warstwę utartego, żółtego sera. Piekarnik włączamy, gdy goście zgłodnieją, aby podać im ciepłe danie na obiad.

Pysznym i wykwintnym daniem na obiad na imprezie jest lazania, słynne danie kuchni śródziemnomorskiej. Jest to danie smaczne i lubiane. Będzie tym bardziej hitem na imprezie, jeśli zrobimy je samodzielnie ze świeżych produktów, zamiast odgrzewać danie gotowe. Wbrew pozorom przygotowanie lazanii wcale nie jest pracochłonne. Najtrudniejszym elementem dania jest sos beszamelowy, który należy podsmażyć na patelni dokładnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Prócz tego przygotowujemy farsz z mięsa mielonego z warzywami oraz sos boloński. Potrawę układamy warstwami, zaś całość polewamy sosem beszamelowym. Aby zapiekanka była bardziej sycąca i smaczna na każdej warstwie mięsa układamy warstwę utartego sera.

Pyszną, prostą i szybką zapiekankę zrobimy łącząc makaron z wędliną i warzywami. Wystarczy zmieszać całość i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Całość należy polać sosem i posypać na wierzchu tartym serem. Jako dodatek mięsny świetnie sprawdzi się szynka, kiełbasa ale też ryby jak tuńczyk czy łosoś. Zamiast makaronu możemy zastosować gotowane ziemniaki.

Na imprezę można zrobić zapiekankę nie tylko z makaronem, lecz także z ciasta francuskiego. Dobrym pomysłem na imprezowe danie jest także zapiekanka gyros, do której potrzebne będzie mięso kurczaka, makaron, przyprawa gyros i mnóstwo warzyw. Składniki układamy warstwami kończąc warstwą sera.

Zapiekanka wegetariańska na imprezę

Wśród gości na imprezie na pewno znajdą się wegetarianie, dlatego też warto zrobić wersję wege, szczególnie że przepisy na zapiekanki wegetariańskie dają ogromne pole do popisu. Zarówno klasyczną zapiekankę makaronową czy z ziemniakami, jak i lazanię, można zrobić w wersji wegetariańskiej. Idealnym składnikiem są pieczarki, które świetnie sprawdzają się jako zamiennik mięsa. Pieczarki podsmażamy na patelni z cebulą i czosnkiem i dodajemy do zapiekanki.

Doskonałym składnikiem wegetariańskich zapiekanek jest szpinak, który świetnie zastępuje mięso mielone w lazanii. Aby urozmaicić mdły smak szpinaku dodajemy tarty ser żółty lub pokruszony ser pleśniowy. Ciekawym daniem na imprezę jest także lazania w stylu sycylijskim z serem, bakłażanem i pomidorami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić lazanię czy też klasyczną zapiekankę makaronową z innymi warzywami.

Zapiekanka na imprezę rodem z PRL - ciekawy pomysł na pyszne danie

Czy klasyczna peerelowska zapiekanka z pieczarkami stanowi dobry pomysł jako przekąska na imprezę? Oczywiście, tak. Danie to jest nie tylko pyszne, lecz także łatwe do zrobienia, a ponadto łatwo go zjeść i trudno się nim pobrudzić. Na imprezie można je podać na ciepło lub na zimno. Lepiej podawać bagietkę jako przekąskę, pokrojoną na mniejsze kawałki i serwowaną na małych talerzykach.

Klasyczna, peerelowska bagietka zawierała nadzienie z podsmażonych pieczarek i sera żółtego okraszone ketchupem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić nadzienie mięsne, z podsmażonego mięsa mielonego lub z posiekanej wędliny. Pyszną zapiekankę uzyskamy, jeśli do mięsa dodamy warzywa, na przykład paprykę, brokuły, czy bakłażan. Mięso z warzywami należy poddusić 5 minut na patelni.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto