Zapiekanki domowe - polecane przepisy
-
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa jest prosta do przygotowania. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale także dzieci. W skład tej zapiekanki wchodzi tak …
35 + 50 min łatwy 4 738 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny, który jest sycący, smakowity i odżywczy. Danie …
60 + 30 min łatwy 6 289 kcal -
Zapiekanka gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, …
30 + 20 min łatwy 4 673 kcal -
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
25 + 30 min łatwy 4 246 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealna propozycja dla wszystkich mięsnych smakoszy. Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji …
30 + 20 min łatwy 3 466 kcal
Zapiekanki domowe - pozostałe przepisy
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym …
20 + 40 min łatwy 8 1022 kcal -
Zapiekanka z kurczakiem
Zapiekanka z kurczakiem sprawdzi się jako pomysł na smaczny i syczący obiad dla całej rodziny. Możesz ją przygotować nie tylko …
55 + 45 min łatwy 5 628 kcal -
Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros jest idealnym pomysłem na pyszny obiad lub kolację. Robi się ją niezwykle szybko, dlatego będzie dobrą propozycją dla …
15 + 25 min łatwy 4 792 kcal -
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to dobry sposób na pyszny obiad. Robi się ją naprawdę szybko i można w niej przemycić …
10 + 15 min łatwy 4 770 kcal -
Zapiekanka makaronowa z szynką
Klasyczna zapiekanka makaronowa z szynką. Do wykonania tej zapiekanki potrzeba 4 składników: makaron z szynką, ser oraz śmietana. Jest to …
10 + 30 min łatwy 4 612 kcal -
Zapiekanka z pieczarek
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
30 + 30 min łatwy 4 796 kcal
-
Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa to szybkie danie, które można …
15 + 60 min łatwy 5 1096 kcal -
Zapiekanka warzywna
Szybka zapiekanka warzywna to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które bogate jest w warzywa dostarczające do naszego organizmu sporych …
30 + 50 min łatwy 5 388 kcal -
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Pyszna zapiekanka makaronowa z kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 25 min łatwy 4 499 kcal -
Zapiekanka z kalafiora
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
30 + 20 min łatwy 6 517 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 30 min łatwy 4 653 kcal -
Zapiekanka makaronowa z warzywami
Zapiekanka makaronowa z warzywami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia zapiekanka z warzywami jest najlepsza …
40 + 60 min łatwy 10 748 kcal -
Zapiekanka gyros z ryżem
Warstwowa zapiekanka gyros z ryżem, papryką i ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. …
20 + 30 min łatwy 7 360 kcal -
Zapiekanka z ryżem
Zapiekanka z ryżem to pomysł na szybki, prosty, zdrowy i jednocześnie bardzo smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Idealnie …
30 + 15 min łatwy 2 630 kcal -
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone …
10 + 15 min łatwy 4 481 kcal -
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
40 + 20 min łatwy 8 419 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 45 min łatwy 8 291 kcal -
Zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym po polsku to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis na tą zapiekankę …
30 + 50 min łatwy 5 494 kcal -
Zapiekanka z kalafiorem
Zapiekanka z kalafiorem to świetny pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczna i sycąca, a w dodatku …
15 + 20 min łatwy 6 501 kcal -
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
Ta pyszna zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami to świetny pomysł na alternatywę dla tradycyjnego obiadu. Do jej wykonania możesz wykorzystać …
40 + 50 min łatwy 8 409 kcal
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
Zapiekanka makaronowa z brokułem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych i szybkich dań. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, …
20 + 25 min łatwy 8 344 kcal -
Zapiekanka z brokułami
Zapiekanka z brokułami, z kurczakiem i z warzywami to świetny pomysł na szybki, prosty, zdrowy i jednocześnie bardzo smaczny i …
30 + 10 min łatwy 2 626 kcal -
Zapiekanka ze szpinakiem
Przepis na zapiekankę ze szpinakiem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zapiekana pierś z kurczaka, makaron i sos szpinakowy to dobra …
30 + 25 min łatwy 4 455 kcal -
Pierekaczewnik
Nasz przepis na pierekaczewnik wykorzystuje farsz wytrawny przygotowany z indyka i cebulki. Podstawę tego dania stanowi jednak ciasto. Przygotowuje się …
60 + 60 min średni 5 -
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to dobry pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii …
20 + 40 min łatwy 6 509 kcal -
Sos do zapiekanki makaronowej
Sos do zapiekanki makaronowej to bardzo dobry pomysł na przygotowanie pysznego posiłku dla całej rodziny. Zapiekanki to smaczny sposób na …
10 + 15 min łatwy 2
-
Zapiekanka z chleba
Zapiekanka z chleba to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz wykorzystać czerstwy chleb. Pieczony z salami, pomidorem i serem to świetny pomysł …
5 + 10 min łatwy 2 399 kcal -
Zapiekanka gołąbkowa
Zapiekanka gołąbkowa to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają to tradycyjne danie kuchni polskiej, jednak nie mają zbyt dużo czasu …
20 + 60 min łatwy 4 705 kcal -
Zapiekanka makaronowa z serem
Zapiekanka makaronowa z serem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i szybka do zrobienia zapiekanka sprawdzi się …
15 + 40 min łatwy 7 831 kcal -
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami to bardzo dobry pomysł na proste danie obiadowe dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa może …
20 + 50 min łatwy 5 1034 kcal
Domowe zapiekanki - przepisy na pyszne i proste do wykonania zapiekanki
Niektórzy jeszcze pamiętają PRLowskie zapiekanki z bagietki z pieczarkami i żółtym serem, które powstały w latach 70-tych XX wieku, jako odpowiedź na zachodni fast food. Dziś pełnią rolę przekąski imprezowej, którą można zrobić także z szynką lub z mięsem mielonym, czy z warzywami. Pyszne zapiekanki to także dania obiadowe pieczone w naczyniu żarodopornym, jak zapiekanki makaronowe, placki pasterskie czy zapiekanki warstwowe. Przedstawiamy ciekawe przepisy na zapiekanki z bagietki, jak również zapiekanki obiadowe. Doradzamy z czym je zrobić oraz jaka jest najlepsza temperatura pieczenia.
Klasyczne zapiekanki z pieczarkami
Jakie znamy przepisy na pyszne domowe zapiekanki
Pod nazwą zapiekanki kryją się całkiem różne dania, których wspólną cechą jest sposób obróbki termicznej. Zapiekanki należy piec w piekarniku. W kuchni polskiej występują dwa rodzaje zapiekanek. Najbardziej podstawowe domowe zapiekanki to dania obiadowe i imprezowe upieczone w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Innym, nieco już zapomnianym rodzajem zapiekanek, był tradycyjny, polski fast food z czasów PRL, czyli bagietka z pieczarkami i serem.
O ile typowe zapiekanki PRL należały to przekąsek typu “street food”, to obecnie pod pojęciem zapiekanki rozumiemy bardziej danie pieczone w piekarniku i podawane na gorąco jako danie obiadowe. W polskiej tradycji kulinarnej mamy niewiele zapiekanek. Jedną z niewielu jest kresowa baba ziemniaczana, występująca w wielu kuchniach Europy Środkowej. Natomiast w kuchniach świata, szczególnie w kuchni europejskiej, zapiekanka ma długą tradycję. Przepis na to danie powstał, gdy tylko wynaleziono naczynie żaroodporne pozwalające na zapiekanek dań w piecu. Do kanonu światowych przepisów na zapiekanki zaliczają się:
- włoska lazania,
- anglosaski placek pasterski.
- grecka muskaka,
- francuski quiche,
- żydowski kugel,
- wschodnioeuropejska baba ziemniaczana.
Dania zapiekane w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przyjmują różne formy. W kuchni anglosaskiej zapiekanki przyjmują formę mięsa zapiekanego w cieście. W piekarniku możemy upiec casserole, czyli mięso w sosie z warzywami. Najprostsza, najłatwiejsza do wykonania i najbardziej popularna jest zapiekanka warstwowa, którą zwykle robimy z makaronu, mięsa mielonego i warzyw. Tego typu danie jest łatwe i szybkie do zrobienia i świetnie nadaje się na danie obiadowe zarówno na co dzień jak i na imprezę.
Skąd się wzięły przepisy na tradycyjne zapiekanki z bagietki
W Polsce, w czasach PRL, na ulicach pojawiły się zapiekanki z pieczarkami, które miały być odpowiedzią na zachodni fast food. Zapiekanka przyjęła formę ćwiartki bagietki z pieczarkami i żółtym serem, którą zapiekano w piecu, a następnie podawano polaną ketchupem. Zapiekanki stały się tak popularne, że na każdej większej ulicy miasta znajdował się piec do wypiekania zapiekanek.
W czasach PRL gospodarka Polski pozostawała znacznie w tyle za gospodarką państw zachodnich zza żelaznej kurtyny. Jednak ich styl życia i dobrobyt można było oglądać w TV i kinie. Nawet niewielka ilość filmów zachodnich w TV i nieliczne premiery kinowe pozwalały zobaczyć jak żyją ludzie poza blokiem sowieckim. Wywoływało to fascynację zachodnim stylem życia, szczególnie że w epoce gierkowskiej żyło się nieco lepiej i ludzie pragnęli naśladować życie w krajach zachodnich. Fascynację budził także fast food, jak hot dogi czy hamburgery, choć dziś wiemy jak ten sposób odżywiania jest niezdrowy, a wręcz szkodliwy. Odpowiedzią na tę fascynację był polski fast food czyli zapiekanka z bagietki. Epoka Gierka charakteryzowała się propagandą sukcesu, kiedy to komunistyczne władze starały się przekonać społeczeństwo, że gonimy zachód. W latach 70-tych Edward Gierek zakupił licencję na bagietki, które stały się bazą do polskiego fast food. Powstał jednak problem z czym je piec, gdyż mięso było w tych czasach bardzo drogie. Wymyślono więc przepis na bagietki z pieczarkami i serem żółtym.
Co ciekawe, po latach zapomnienia, pyszne zapiekanki z pieczarkami wracają do łask i są coraz częściej serwowane w barach i restauracjach. Stanowią one także bardzo fajną przekąskę na co dzień oraz na imprezę, szczególnie że zapiekankę możemy zrobić także z mięsem mielonym, z szynką lub z warzywami. Na imprezę zwykle kroimy zapiekaną bagietkę na mniejsze kawałki, aby uzyskać pyszne przekąski imprezowe.
Przepisy na pyszne domowe zapiekanki
Jak zrobić klasyczną zapiekankę z bagietki
Klasyczna zapiekanka z bagietki stanowi świetny pomysł na szybką i pyszną kolację. Pokrojona na kawałki zapiekanka sprawdzi się także jako przekąska na imprezę. Obecnie nie jesteśmy już ograniczeni ceną mięsa i innych składników, dlatego pomysłów z czym zrobić zapiekankę może być bardzo wiele. Potrzebna będzie bagietka, ciabatta lub jakakolwiek długa bułka.
Aby zrobić klasyczną zapiekankę z pieczarkami potrzebne będą pieczarki, ser i przyprawy. Pieczarki oraz ser żółty lub ser mozzarella ścieramy na tarce. Wsypujemy do miski i mieszamy z przyprawami. Najlepsza temperatura pieczenia to 200 stopni. Bagietkę przekrajamy wzdłuż i na chwilę wkładamy do piekarnika, aby podgrzać jej spód. Następnie wyjmujemy i na wierzch wykładamy farsz z pieczarek i sera. Pieczemy kilka minut. Sprawdzamy, aby zapiekanki się nie przypaliły.
Farsz do zapiekanek może być bardzo różny. Smaczne wychodzą zapiekanki z szynką i żółtym serem. Farsz przygotowujemy również z mięsa mielonego i warzyw. Idealny farsz zrobimy z bakłażana z mięsem mielonym. Mięso z warzywami należy najpierw przez 5 minut podsmażyć na patelni.
Przepisy na domową zapiekankę obiadową
Dania z piekarnika są nie tylko łatwe do zrobienia, lecz także zdrowe, gdyż pieczenie uważane jest z dość zdrową formę obróbki termicznej. Zaletą zapiekanek jest również fakt, że możemy z łatwością wykorzystać różne resztki z lodówki.
Najbardziej popularną zapiekanką jest potrawa z makaronu lub ziemniaków i mięsa mielonego. Klasycznym przykładem zapiekanki domowej jest zapiekanka makaronowa, którą robimy na zasadzie dania warstwowego. Składniki układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Na dnie naczynia układamy ugotowany makaron. Następnie nakładamy farsz mięsny. Wierzchnią warstwę stanowią warzywa, na przykład pomidory i papryka. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzchu zapiekankę możemy posypać tartym serem. Najlepsza temperatura pieczenia wynosi 200 stopni.
Największą sztukę stanowi zrobienie pysznego farszu. Zwykle stosujemy mięso mielone z warzywami i przyprawami. Mięso mielone wystarczy podsmażyć na patelni z cebulą i przyprawami. Mając farsz mięsny możemy zrobić także zapiekankę ziemniaczaną. Farsz mięsny wzbogacamy sosem pomidorowym, jak również zalewamy bulionem i krótko dusimy. Przepis możemy również urozmaicić różnymi sosami z dodatkiem wina. Następnie farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy go warstwą puree ziemniaczanego zrobionego z ziemniaków utartych ze śmietaną i żółtkami.