Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Opublikowano: 01.11.2021 r., 13:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Przepis doskonały na rodzinny obiad. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
466 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne 5 sztuk (300 g)
  • Kiełbasa śląska 2 sztuki (240 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Czosnek 1 ząbek (10 g)
  • Śmietana 12% 1 opakowanie (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą krok po kroku

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym.

Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Podsmaż pokrojoną w półksiężyce kiełbasę.

Ziemniaki pokrój w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Na ziemniakach ułóż warstwę kiełbasy i tak aż skończą Ci się produkty.

Śmietanę wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę.

Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia sera.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealna propozycja dla wszystkich mięsnych smakoszy. Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Zapiekanka jest niesamowicie smaczna ale także pożywna, da sytość na długi okres czasu.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczana z kiełbasą?

Poznaj ten prosty przepis. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój w plastry. Kiełbasę lub mięso, na które się zdecydujesz pokrój w półksiężyce i podsmaż na rozgrzanej patelni z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. W tym momencie dodaj przyprawy, postaw na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę, majeranek, sól i pieprz. Przygotuj naczynie żaroodporne i wyłóż jego dno warstwą ziemniaków, kiełbasą i startym serem. Postępuj tak do momentu, aż skończą Ci się składniki. Teraz przygotuj sos wymieszaj śmietanę z jajkiem. Przygotowaną masą zalej całą zapiekankę. Na wierzch możesz dodać starty ser. Zapiecz zapiekankę w piecu przez około 20 minut w 180 stopni. Zapiekanka będzie dobra gdy ser się zarumieni. Zapiekanka przez sos będzie niezwykle delikatna i aksamitna, wszystkie składniki dodatkowo zostaną podgrzane podczas pieczenia w piecu. Danie idealnie nada się jako pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny lub znajomych, który będą gośćmi w Twoim domu. Nie tylko sama zapiekanka będzie robić wrażenie ale także propozycja jej podania. Gdy zapiekanka będzie gotowa nie rozkładaj je na talerze samodzielnie, podaj w naczyniu żaroodpornym na stół nich goście samodzielnie porcjują potrawę. To zrobi na nich dodatkowe wrażenie. Zapiekankę w bardzo łatwy sposób ponowie podgrzejesz w piecu. Jeśli porcja przygotowana na obiad okaże się za duża śmiało możesz podać danie na kolacje lub na drugi dzień na obiad. Zapiekanka będzie tak samo dobra następnego dnia jak w dzień je przygotowania. Pamiętaj aby przechowywać ja w lodowce. Danie najlepiej smakuje w momencie gdy podawane jest na ciepło.

Skoro znasz już przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, nie pozostaje nic innego jak spróbować. Życzę smacznego.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z kiełbasą

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Kiełbasę w tym przepisie możesz zamienić na chude mięso np. pierś z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
155.45
466.35
Białko (g)
5.18
15.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.66
28.97
Węglowodany przyswajalne (g)
8.80
26.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.81
32.42
Tłuszcze nasycone (g)
5.15
15.46
Tłuszcze nienasycone (g)
5.65
16.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.09
12.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
4.69
Cholesterol (mg)
45.92
137.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
34.79
104.36
Witamina B6 (mg)
0.16
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.00
Witamina C (mg)
12.33
36.98
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.03
Witamina E (mg)
0.25
0.75
Retinol (µg (mcg))
34.26
102.79
Tiamina (mg)
0.08
0.25
Ryboflawina (mg)
0.11
0.34
Niacyna (mg)
1.17
3.50
Foliany (µg (mcg))
12.57
37.71
Beta karoten (µg (mcg))
5.97
17.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
265.60
796.81
Potas (mg)
270.97
812.92
Wapń (mg)
54.24
162.72
Fosfor (mg)
94.75
284.26
Magnez (mg)
17.72
53.15
Żelazo (mg)
0.60
1.81
Cynk (mg)
0.65
1.96
Miedź (mg)
0.07
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą

Koszt składników
30.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Kiełbasa śląska
240 g
2 sztuki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.76
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietana 12%
250 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Koszt składników
30.40