Wyróżnione przepisy na zapiekanki
-
Cottage pie
Cottage pie, czyli brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna. Jest to pyszna potrawa, która słynie z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Po polsku oznacza …
20 + 50 min średni 4 544 kcal -
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Pyszna i prosta zapiekanka z pieczarkami i serem jest najlepsza na obiad. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie – zobacz, jak …
20 + 20 min łatwy 6 365 kcal -
Moussaka
Moussaka to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Jej przygotowanie może nie jest szybkie, ale …
45 + 50 min średni 6 460 kcal -
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal
Pozostałe przepisy na zapiekanki
-
Cannoli ze szpinakiem
Cannoli ze szpinakiem to danie, które zachwyca pysznym smakiem. Makaron wypełniony po brzegi szpinakowym wnętrzem, będzie idealnym wyborem dla miłośników …
50 + 35 min łatwy 10 733 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 45 min łatwy 8 291 kcal -
Zapiekanka z kapustą kiszoną
Dziś prezentujemy przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną. To szybkie danie powstaje z zaledwie kilku składników, ale mimo to, to …
20 + 70 min łatwy 4 346 kcal -
Tukmachi
Tukmachi to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków zapiekanych z dodatkiem cebuli. Kuchnia …
20 + 60 min łatwy 8 424 kcal -
Zapiekanka z dynią
Zapiekanka z dynią to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a co najlepsze …
20 + 25 min łatwy 4 667 kcal -
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone …
10 + 15 min łatwy 4 481 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 30 min łatwy 4 653 kcal -
Papryka nadziewana
Papryka nadziewana to naprawdę wspaniała opcja na posiłek. Jest niezwykle piękna, ciekawa, a przy tym naprawdę smaczna i sycąca. To …
40 + 20 min łatwy 4 556 kcal -
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z pieczarkami i serem. Dobre zapiekanki z mięsem …
10 + 30 min łatwy 5 699 kcal -
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to dobry pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii …
20 + 40 min łatwy 6 509 kcal
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Makaron to dobry pomysł na posiłek, gdy masz mało czas, ponieważ ugotujesz go w kilka minut. Dlatego też ta zapiekanka …
30 + 25 min łatwy 4 559 kcal -
Papryka faszerowana z piekarnika
Znudziły ci się kotlety mielone? Chcesz w ciekawszy sposób przygotować mięso mielone? Jeżeli tak, to dobrze trafiłaś. Ten przepis jest …
30 + 70 min średni 4 258 kcal -
Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym
Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte …
30 + 30 min łatwy 6 593 kcal -
Zapiekanka chłopska
Zapiekanka chłopska to pomysł na pyszny i naprawdę sycący obiad. Ta zapiekanka jest pełna wspaniałych składników, które nadają jej pysznego …
25 + 25 min łatwy 4 481 kcal -
Zapiekanka farmerska
Zapiekanka farmerska to świetny pomysł na pyszny obiad, który zaskakuje mnogością składników i smaków. Jest tak dobra, że skradnie serca …
20 + 25 min łatwy 6 -
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Masz ochotę na niespotykany obiad? Nieco odmienna wersja zapiekanki makaronowej złożona z pysznego pomidorowo-śmietankowego sosu, suszonych pomidorów i mozzarelli na …
20 + 30 min łatwy 2 899 kcal
-
Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i kukurydzą
Często nie jesteśmy w stanie wykorzystać całej puszki kukurydzy. Co w takim razie można zrobić z jej nadmiarem tak, by …
15 + 30 min łatwy 6 587 kcal -
Zapiekanka makaronowa z cukinią
Zapiekanka makaronowa z cukinią to idealna propozycja na danie obiadowe. Danie to przygotujesz z szynką drobiową oraz zapiekanym serem. Stropień …
40 + 10 min średni 2 1014 kcal -
Muszelki nadziewane
Muszelki nadziewane to przepyszny sposób na naprawdę ciekawe danie. Ten faszerowany makaron jest nie tylko smaczny, ale również ciekawie się …
50 + 35 min łatwy 6 -
Zapiekanka kalafiorowa
Zapiekanka kalafiorowa to doskonały wybór na pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest nie tylko smaczna, ale również odżywcza i zdrowa. …
45 + 30 min łatwy 4
-
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie śmietanowym
Ta najlepsza zapiekanka makaronowa z szynką w sosie śmietanowym to świetny pomysł na obiad, który będzie sycący i niezwykle smaczny. …
30 + 30 min łatwy 4 -
Zapiekanka na słodko
Zapiekanka na słodko to jeden z tych przepisów, który jest trochę obiadem, a trochę deserem. Ma wspaniały smak i robi …
20 + 25 min łatwy 4 -
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka jest bardzo zdrowa …
20 + 60 min łatwy 6 -
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę przygotować można na bazie …
20 + 60 min łatwy 5 736 kcal -
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka pieczona w piekarniku jest bardzo …
15 + 50 min łatwy 5 608 kcal -
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami to smaczny, zdrowy i efektywny pomysł na obiad lub imprezę. Ta tarta jest …
20 + 40 min łatwy 8 584 kcal
-
Zapiekanka z boczkiem
Zapiekanka z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka makaronowa najlepiej smakuje podana na ciepło bezpośrednio …
15 + 25 min łatwy 5 440 kcal -
Panini z kurczakiem
Pyszne panini z kurczakiem to świetny pomysł na szybkie śniadanie lub kolację. Te domowe kanapki na ciepło mają bogaty bukiet …
20 + 40 min łatwy 4 140 kcal -
Zapiekanka z mięsem z rosołu
Zapiekanka z mięsem z rosołu to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale sycących dań. Całość jest niezwykle odżywcza i …
20 + 40 min łatwy 6 581 kcal -
Frittata z piekarnika
Frittata z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu i pyszna frittata z ziemniakami świetnie …
30 + 20 min łatwy 2 704 kcal
Zapiekanka – opis, przepisy, wykonanie, praktyczne porady
Zapiekanka pojawiła się w Polsce dzięki Edwardowi Gierkowi – właśnie on wykupił licencję na potrawę w latach 70-tych XX wieku. Tradycyjna zapiekanka jest bardzo prosta do przygotowania. Każdy standardowy przepis opisuje danie jako podłużną bagietkę z farszem cebulowo-pieczarkowym i żółtym serem. Zapiekankę można podawać zarówno na obiad, jak i kolację. Jakie są najlepsze pomysły na pyszne zapiekanki z piekarnika? Dlaczego danie jest tak szybkie i łatwe do przygotowania? Poznaj sprawdzone sposoby na przyrządzenie zapiekanek!
Czym tak właściwie jest zapiekanka? Dlaczego jest taka dobra?
Zapiekanka to dobre, sprawdzone i bardzo popularne danie z czasów PRL-u, które podawane jest na podłużnej, przekrojonej bułce. Standardowy farsz zapiekanki jest cebulowo-pieczarkowy – góra potrawy posypana zostaje starym serem żółtym. Na wierzch zapiekanki często dodaje się sos, np. musztardę i keczup. Wbrew pozorom danie nie wygląda jednak wyłącznie tak, jak za PRL-u. Zapiekankę sprzedaje się bowiem nie tylko w samych fast-foodach i na festynach, ale też w restauracjach jako jednogarnkowe danie. W okolicy XIII wieku właśnie tak wyglądała bowiem zapiekanka, którą zapiekano w żeliwnym naczyniu w piecu bądź piekarniku. Jak można więc zauważyć, danie jest bardzo ciekawe, różnorodne i nietrudne do przygotowania.
Warto wiedzieć, że znaczenie polskiego słowa „zapiekanka” swoje korzenie ma we Francji. Tam termin „zapiekanka” utworzono od dawnego słowa prowansalskiego „cassa”, a także łacińskiego słowa „cattia”. Oba słowa oznaczają „chochlę”, odnosząc się bezpośrednio do naczynia, w którym zapiekano danie i dzielono je na kilka osób. Historia zapiekanki sięga, jak już wspominaliśmy, okolicy XIII wieku. Właśnie wtedy też powstał pierwszy przepis na zapiekankę, który w książce „Liber de Cucina” zapisano w języku łacińskim. W tej pozycji określono ów kulinarne danie jako „de lasnis”. Można wyczytać w przepisie, że zapiekanka to płaty ugotowanego w wodzie makaronu, które ułożone powinny zostać ze startym serem i posypane przyprawami do smaku. Zupełnie jak włoska lasagne, nieprawdaż?
Recepta na zapiekankę wędrowała po świecie przez kolejne lata, aż w końcu trafiła do Mary Randolph. Kobieta w 1802 roku przygotowała danie podobne do książkowego, bazując na parmezanie i makaronie. Przyrządzoną przez nią potrawę podano w Białym Domu – posiłek tak zasmakował ówczesnej władzy, że przepis na niego postanowiono utrwalić w książce „Virginia Housewife” (1824). W kolejnych latach zapiekanka zaczęła robić się coraz bardziej popularna. W latach 90-tych XIX wieku stanowiła szybkie, łatwe do przyrządzenia i smaczne danie dla domowników, którzy jedli je z tego samego naczynia. W takiej formie potrawa utrzymywała się aż do lat 40-tych XX wieku.
W latach 50-tych XX wieku zapiekanka gościła już w niemal każdym domu. Fajne, dobre danie przyrządzano dzięki dostępności lekkich naczyń żaroodpornych, a także różnorodności niektórych produktów spożywczych (jak ser oraz warzywa marynowane i konserwowe). Aby nie marnować resztek jedzenia, ludzie zaczęli łączyć je i tworzyć smaczne zapiekanki. Do dziś zapiekanki przyrządza się zatem nie tylko w formie doskonale znanej nam wszystkim bagietki, ale też jednogarnkowego dania z piekarnika. Zapiekanka smakuje wybornie zarówno na obiad, jak i na kolację. Danie jest naprawdę ciekawe, ponieważ można przygotowywać je na wiele różnych sposobów, wykorzystując do tego kilka składników.
Czy zapiekanka jest zdrowa? Dlaczego warto robić ją samodzielnie?
Najważniejszym składnikiem dzisiejszej zapiekanki jest podłużna pszenna bagietka. Dodatkiem do niej są pieczarki, cebula i żółty ser. Owszem, zapiekanka jest dość kalorycznym daniem, jednak – przygotowana z produktów o naturalnym składzie – może być naprawdę zdrowa dla organizmu. Żółty ser dobrej jakości to źródło białka oraz tłuszczów, z kolei w pieczarkach znajdują się przeciwutleniacze regulujące przemianę tłuszczu. Jeśli chcesz zjeść dobrą zapiekankę, która nie będzie szkodliwa dla zdrowia, lepiej jest jednak zrobić ją samodzielnie. W budkach z fast-foodami czy supermarkecie zapiekanki mogą być pełne konserwantów, przez co potrawa staje się bezwartościowa dla organizmu.
Pomysły na domowe zapiekanki są niemal nieskończone. Fajne danie zrobić można tak naprawdę z resztek jedzenia, które zalegają w lodówce. Możesz połączyć makaron z np. kurczakiem, sosem pomidorowym i mozzarellą, a także dodać do potrawy warzywa marynowane i konserwowe. Będzie to bardzo sycące i pyszne danie – proste do zrobienia zupełnie jak kuchnia szwedzka! Zamiast makaronu możesz użyć również ziemniaków bądź fasoli, a także wyeliminować tłuste dodatki. Zawsze można zastąpić je przecież zdrowszymi składnikami, zwłaszcza jeżeli akurat jest się na diecie. Pole do kulinarnych popisów jest naprawdę szerokie i niemal nieograniczone.
Dlaczego warto postawić na samodzielne przyrządzanie zapiekanki? Ponieważ te współczesne często naszpikowane są konserwantami, ulepszaczami i nienaturalnymi spulchniaczami. W sklepach naprawdę ciężko jest znaleźć gotową zapiekankę o nieskazitelnym składzie. Właśnie dlatego, żeby mieć pewność co do jej jakości, bezpieczniej jest zapiekać potrawę we własnym mieszkaniu. Tylko w ten sposób skontrolować można cały proces powstawania dania i przesortować składniki, które będą się składały na zapiekankę.
Jak wygląda i smakuje dobra zapiekanka? Kulinarne ciekawostki o zapiekance
Sprawdzony przepis na domową zapiekankę – warto go znać!
Wiele osób nie piecze domowych zapiekanek, ponieważ uważają danie za trudne do wykonania. To nieprawda! Zapiekankę robi się szybko i w łatwy sposób – nawet amator w kuchni da sobie z nią radę. Wystarczy zakupić lub zrobić bagietkę pszenną dobrej jakości, a następnie dodać do niej kilka składników (np. pieczarki, szynkę, żółty ser, cebulę, czosnek i paprykę). Jeśli nie chcesz korzystać z gotowych sosów, zawsze możesz zrobić własny. Z pewnością będzie on zdrowszy od kupnego, zwłaszcza gdy do jego utworzenia wykorzystasz wysokobiałkowy jogurt grecki, czosnek, szczyptę majonezu i przyprawy do smaku.
Jak zrobić domową zapiekankę? Wystarczy natrzeć bułkę czosnkiem, posiekać cebulę z pieczarkami i usmażyć je na oliwie. Następnie wyłożyć trzeba farsz na bagietkę, położyć na nim szynkę, paprykę pokrojoną w słupki i starty ser żółty. Później pozostaje wrzucenie zapiekanki do piekarnika i pieczenie jej do momentu, aż roztopi się ser. Aby zrobić sos do zapiekanki, należy z kolei zmieszać wszystkie składniki z jogurtem greckim i wyłożyć sos na upieczone danie. Proste, prawda?
Dlaczego nie zaleca się częstego jedzenia zapiekanek?
W Polsce zapiekanki stały się kultowe. Nasi rodacy traktują je jako jedno z lepszych dań typu fast-food. Nic więc dziwnego, że gotowe zapiekanki pojawiły się nie tylko w sklepach, ale też na większych imprezach, festynach i zabawach. Sprzedawane są również w wielu przydrożnych budkach, zajazdach i barach szybkiej obsługi. Nie ma co się jednak oszukiwać. Zapiekanka w postaci bagietki wyłożonej smażonymi pieczarkami i żółtym serem oraz polana majonezowym sosem to prawdziwa bomba kaloryczna. Danie jest źródłem węglowodanów prostych, a także tłuszczów nasyconych. Często jedzona zapiekanka z budki, która przyrządzana jest ze składników niewiadomego pochodzenia, może podwyższać ilość złego cholesterolu. Niestety, to prowadzi do pojawienia się zmian miażdżycowych, które mogą być groźne dla zdrowia.
Pamiętaj, że częste spożywanie słabej jakości produktów z jasnego pieczywa, z którego najczęściej robi się „festynowe” zapiekanki, może skutkować dostarczaniem zbyt małej ilości błonnika do organizmu. Duża ilość tego typu węglowodanów i ograniczenie warzyw zwiększa problemy funkcjonowania przewodu pokarmowego. Zaleca się wobec tego ograniczenie jedzenia przetworzonej żywności i przerzucenie się na jedzenie domowe. W ten sposób ograniczyć można ryzyko zachorowania na różnego rodzaju choroby, a także zminimalizować możliwość wystąpienia groźnej nadwagi bądź otyłości.
Co, jeśli nie masz możliwości przyrządzenia zapiekanki w domu? Gdy już naprawdę musisz kupić gotowe danie, wcześniej poświęć czas na znalezienie takiej restauracji czy lokalu, w którym zapiekanki przygotowuje się na miejscu ze sprawdzonych składników wysokiej jakości. Najlepiej zdecydować się na zapiekankę w restauracji, która zajmuje się pieczeniem wyłącznie ich. A co z „festynowymi” zapiekankami? Lepiej je sobie odpuścić, zwłaszcza że większość to po prostu gotowe, odmrażane produkty, które sprzedawcy odgrzewają w mikrofalówce. Żeby móc na nich zarobić, kupuje się najgorszej jakości zapiekanki i sprzedaje głodnym ludziom – niestety, taka jest brutalna prawda.
Ciekawostki na temat zapiekanki – to warto wiedzieć!
- Zapiekanka w czasach Napoleona służyła żołnierzom podczas wojennych wypraw. Był to posiłek szybki, smaczny i na długo wypełniający żołądek, a więc zapewniał siłę wszystkim walczącym na froncie mężczyznom.
- Polska wersja zapiekanki zbliżona jest swoim wyglądem do włoskiej przekąski panini.
- Najsłynniejszą na świecie zapiekanką jest lasagne. To danie pochodzące z Włoch, które przyrządza się z prostokątnych płatów makaronu, a także mielonego mięsa i dwóch sosów – pomidorowego oraz beszamelowego.
- Zapiekanka w Portugalii składa się z fasoli oraz przypraw, z których na pierwszy plan wysnuwa się cząber. Do portugalskich zapiekanek dodaje się wołowinę, ale też śródziemnomorskie ryby.
- Najbardziej popularną zapiekanką w Grecji jest musaka, która składa się z mielonego mięsa zapiekanego z bakłażanem i pomidorami. Na wierzch musaki wylewa się sos beszamelowy, a następnie posypuje się ją żółtym serem.
- W Rosji zapiekankę robi się z ziemniaków. Pozostałe składniki rosyjskiego dania to: grzyby, śmietana, cebula i tymianek.
- Polska zapiekanka powinna być gorąca, jednak nie może być twarda i wysuszona. Najlepiej smakuje podana bezpośrednio z pieca – wówczas jest aromatyczna i mocno chrupiąca.