Przepis na zapiekankę z pieczarek krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Na patelnię dodaj drobno pokrojone mięso.

Dodaj przekrojone na pół pieczarki i dopraw do smaku.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu.

Następnie ułóż warstwę pieczarek i mięsa, póżniej znów makaron.

Postępuj w ten sposób do momentu, aż skończą się składniki.

Wymieszaj jajko ze śmietaną i zalej zapiekankę.

Posyp startym serem mozzarella.

Zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia się sera.

zapiekanka z serem
Zapiekanka z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
23.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
796 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Zapiekanka z pieczarek - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z pieczarek

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Zapiekanka z pieczarek w połączeniu z mięsem z piersi z kurczaka i gotowanym makaronem to idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Przepis na zapiekankę z pieczarek jest bardzo prosty i ekspresowy.

Potrzebujesz tylko piersi z kurczaka, makaronu, sera mozzarella, cebuli, śmietany, jajka i pieczarek. Wszystkie te produkty odstaniesz w każdym mniejszym i większym sklepie.

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, ja wybrałam zwykły. Jeśli masz ochotę możesz skorzystać z wersji bezglutenowej. Następnie wystarczy, że mięso doprawisz i pokroisz na mniejsze kawałki. Podsmaż je razem z cebulą, następnie dodaj przekrojone na pół pieczarki podsmażaj, smaż tak długo aż nie odparujesz wody. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ugotowanego makaronu, ważne aby był on ugotowany al dente. Na warstwę makaronu ułóż usmażone mięso i pieczarki. Postępuj tak do momentu, aż skończą Ci się składniki.

Dokładnie wymieszaj śmietankę z jajkiem. Przygotowanym sosem zalej zapiekankę.

Na samym końcu na samej górze zapiekanki ułóż plastry mozzarelli lub zetrzyj ją na tarce. Zapiecz w piekarniku do momentu, aż ser się nie rozpuści. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to świetny pomysł na przyjęcie gości w Twoim domu. Idealnie sprawdzi się na obiad w rodzinnym gronie ale także na kolacje ze znajomymi. Wersja, którą Ci przedstawiłam jest zdrowa i pyszna. Bardzo szybko przygotujesz ją w piekarniku. Danie z pewnością zrobi wrażenie na przybyłych gościach. Po upieczeniu nie porcjuj zapiekanki samodzielnie w kuchni. Połóż naczynie żaroodporne na stół, przy którym będziesz przyjmować gości. Niech każdy samodzielnie nałoży sobie porcję. Zdecydowanie zrobi to na nich dodatkowe wrażenie. Po takiej kolacji dobra zabawa w gronie najbliższych jest gwarantowana.

Wartości odżywcze zapiekanki z pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
221.35 kcal
796.87 kcal
Białko
11.62 g
41.85 g

Węglowodany w zapiekance z pieczarek

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
27.04 g
97.33 g
Węglowodany przyswajalne
25.74 g
92.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.29 g
4.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
7.19 g
25.87 g
Tłuszcze nasycone
3.82 g
13.75 g
Tłuszcze nienasycone
3.36 g
12.11 g
Tłuszcze jednonasycone
2.51 g
9.05 g
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
3.06 g
Cholesterol
39.09 mg
140.72 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z pieczarek

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A
45.18 µg (mcg)
162.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
1.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.91 mg
3.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.16 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
44.20 µg (mcg)
159.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.33 mg
8.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.97 µg (mcg)
53.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
10.98 µg (mcg)
39.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z pieczarek

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
91.25 mg
328.51 mg
Potas
217.90 mg
784.42 mg
Wapń
100.67 mg
362.42 mg
Fosfor
168.29 mg
605.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.06 mg
104.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.69 mg
2.47 mg
Cynk
1.14 mg
4.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z pieczarek 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z pieczarek

Lista alergenów dla zapiekanki z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z pieczarek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
500 g
1 opakowanie
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pieczarki
200 g
3 garście
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
250 g
1 opakowanie
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Ser Mozzarella
200 g
1 opakownaie
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
54.40
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób