Przepis na zapiekankę z pieczarek krok po kroku
- Makaron penne 500 g 1 opakowanie
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Pieczarki 200 g 3 garście
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g 1 sztuka
- Jajko 1 szt.
- Śmietana 12% 250 g 1 opakowanie
- Ser Mozzarella 200 g 1 opakownaie
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
Na patelnię dodaj drobno pokrojone mięso.
Dodaj przekrojone na pół pieczarki i dopraw do smaku.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu.
Następnie ułóż warstwę pieczarek i mięsa, póżniej znów makaron.
Postępuj w ten sposób do momentu, aż skończą się składniki.
Wymieszaj jajko ze śmietaną i zalej zapiekankę.
Posyp startym serem mozzarella.
Zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia się sera.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanka z kalafiora
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Zapiekanka z pieczarek - cechy przepisu
Więcej o zapiekance z pieczarek
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.
Zapiekanka z pieczarek w połączeniu z mięsem z piersi z kurczaka i gotowanym makaronem to idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.
Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.
Przepis na zapiekankę z pieczarek jest bardzo prosty i ekspresowy.
Potrzebujesz tylko piersi z kurczaka, makaronu, sera mozzarella, cebuli, śmietany, jajka i pieczarek. Wszystkie te produkty odstaniesz w każdym mniejszym i większym sklepie.
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, ja wybrałam zwykły. Jeśli masz ochotę możesz skorzystać z wersji bezglutenowej. Następnie wystarczy, że mięso doprawisz i pokroisz na mniejsze kawałki. Podsmaż je razem z cebulą, następnie dodaj przekrojone na pół pieczarki podsmażaj, smaż tak długo aż nie odparujesz wody. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ugotowanego makaronu, ważne aby był on ugotowany al dente. Na warstwę makaronu ułóż usmażone mięso i pieczarki. Postępuj tak do momentu, aż skończą Ci się składniki.
Dokładnie wymieszaj śmietankę z jajkiem. Przygotowanym sosem zalej zapiekankę.
Na samym końcu na samej górze zapiekanki ułóż plastry mozzarelli lub zetrzyj ją na tarce. Zapiecz w piekarniku do momentu, aż ser się nie rozpuści. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to świetny pomysł na przyjęcie gości w Twoim domu. Idealnie sprawdzi się na obiad w rodzinnym gronie ale także na kolacje ze znajomymi. Wersja, którą Ci przedstawiłam jest zdrowa i pyszna. Bardzo szybko przygotujesz ją w piekarniku. Danie z pewnością zrobi wrażenie na przybyłych gościach. Po upieczeniu nie porcjuj zapiekanki samodzielnie w kuchni. Połóż naczynie żaroodporne na stół, przy którym będziesz przyjmować gości. Niech każdy samodzielnie nałoży sobie porcję. Zdecydowanie zrobi to na nich dodatkowe wrażenie. Po takiej kolacji dobra zabawa w gronie najbliższych jest gwarantowana.
Wartości odżywcze zapiekanki z pieczarek
Energia i białka
(360g)
Węglowodany w zapiekance z pieczarek
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę z pieczarek
(360g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z pieczarek
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance z pieczarek
Lista alergenów dla zapiekanki z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Ser Mozzarella