Zapiekanka z pieczarek

Opublikowano: 01.11.2021 r., 19:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zapiekanka z serem
Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami i piersią z kurczaka, a to wszystko pod warstwą sera mozarella. Takie danie idealnie sprawdzi się jako obiadowa propozycja.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
796 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron penne 1 opakowanie (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Pieczarki 3 garście (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 12% 1 opakowanie (250 g)
  • Ser Mozzarella 1 opakownaie (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała

Przepis na zapiekankę z pieczarek krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Na patelnię dodaj drobno pokrojone mięso.

Dodaj przekrojone na pół pieczarki i dopraw do smaku.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu.

Następnie ułóż warstwę pieczarek i mięsa, póżniej znów makaron.

Postępuj w ten sposób do momentu, aż skończą się składniki.

Wymieszaj jajko ze śmietaną i zalej zapiekankę.

Posyp startym serem mozzarella.

Zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia się sera.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z pieczarek

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Zapiekanka z pieczarek w połączeniu z mięsem z piersi z kurczaka i gotowanym makaronem to idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Przepis na zapiekankę z pieczarek jest bardzo prosty i ekspresowy.

Potrzebujesz tylko piersi z kurczaka, makaronu, sera mozzarella, cebuli, śmietany, jajka i pieczarek. Wszystkie te produkty odstaniesz w każdym mniejszym i większym sklepie.

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, ja wybrałam zwykły. Jeśli masz ochotę możesz skorzystać z wersji bezglutenowej. Następnie wystarczy, że mięso doprawisz i pokroisz na mniejsze kawałki. Podsmaż je razem z cebulą, następnie dodaj przekrojone na pół pieczarki podsmażaj, smaż tak długo aż nie odparujesz wody. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ugotowanego makaronu, ważne aby był on ugotowany al dente. Na warstwę makaronu ułóż usmażone mięso i pieczarki. Postępuj tak do momentu, aż skończą Ci się składniki.

Dokładnie wymieszaj śmietankę z jajkiem. Przygotowanym sosem zalej zapiekankę.

Na samym końcu na samej górze zapiekanki ułóż plastry mozzarelli lub zetrzyj ją na tarce. Zapiecz w piekarniku do momentu, aż ser się nie rozpuści. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to świetny pomysł na przyjęcie gości w Twoim domu. Idealnie sprawdzi się na obiad w rodzinnym gronie ale także na kolacje ze znajomymi. Wersja, którą Ci przedstawiłam jest zdrowa i pyszna. Bardzo szybko przygotujesz ją w piekarniku. Danie z pewnością zrobi wrażenie na przybyłych gościach. Po upieczeniu nie porcjuj zapiekanki samodzielnie w kuchni. Połóż naczynie żaroodporne na stół, przy którym będziesz przyjmować gości. Niech każdy samodzielnie nałoży sobie porcję. Zdecydowanie zrobi to na nich dodatkowe wrażenie. Po takiej kolacji dobra zabawa w gronie najbliższych jest gwarantowana.

Alergeny w zapiekance z pieczarek

Lista alergenów dla zapiekanki z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze zapiekanki z pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Wierzch zapiekanki posyp startym serem mozzarella, jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż ser żółty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
221.35
796.87
Białko (g)
11.62
41.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
27.04
97.33
Węglowodany przyswajalne (g)
25.74
92.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
4.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
7.19
25.87
Tłuszcze nasycone (g)
3.82
13.75
Tłuszcze nienasycone (g)
3.36
12.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
9.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
3.06
Cholesterol (mg)
39.09
140.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
45.18
162.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.91
3.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.58
Witamina E (mg)
0.22
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.20
159.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.33
8.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.97
53.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.98
39.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
91.25
328.51
Potas (mg)
217.90
784.42
Wapń (mg)
100.67
362.42
Fosfor (mg)
168.29
605.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.06
104.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
2.47
Cynk (mg)
1.14
4.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z pieczarek 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z pieczarek

Koszt składników
54.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
500 g
1 opakowanie
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pieczarki
200 g
3 garście
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
250 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Ser Mozzarella
200 g
1 opakownaie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
54.40