Przepis na zapiekankę z ryżem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne

Kurczaka pokrój w kostkę i obtocz w przyprawach.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Kukurydzę odsącz z nadmiaru zalewy.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę, czosnek i kurczaka.

Dodaj ugotowany ryż i kukurydzę.

Zalej pomidorami, dopraw i wymieszaj.

Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego.

Posyp tartym serem i wstaw do piekarnika na 10-15 min.

Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i pomidorami
Zapiekanka z ryżem
Koszt przygotowania dania
12.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
630 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Zapiekanka z ryżem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z ryżem

Zapiekanka z ryżem to pomysł na szybki, prosty, zdrowy i jednocześnie bardzo smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. To też bardzo dobra opcja dla posiłku na wynos, który łatwo można zapakować w pudełko i zabrać do pracy lub do szkoły. Szybka zapiekanka z ryżem, z kurczakiem i z serem to danie, które można przygotować na wiele sposobów, z wieloma dodatkami i daje duże pole do popisu. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zamiast przygotowywać ją z filetem z kurczaka można wykorzystać mięso z indyka lub mielone mięso wieprzowe czy wieprzowo-wołowe. Świetnie sprawdzi się też w wersji wegetariańskiej z tofu, ciecierzycą, czy soczewicą zamiast mięsa. Przepis na zapiekankę z ryżem możesz przygotować z dowolnymi warzywami. Świetnie sprawdzi się papryka, świeży ogórek, kukurydza, fasolka szparagowa, tarta marchewka, szpinak… Zapiekankę z ryżem można potraktować jako danie zero waste i do jej przygotowania wykorzystać to co aktualnie zalega nam w lodówce i niewykorzystanie szybko się zmarnuje. Jeśli chodzi o ryż, najczęściej do przygotowania zapiekanki wykorzystuje się ten zwykły, biały, zachęcamy jednak do wypróbowania wersji z ryżem brązowym. Ryż brązowy, w przeciwieństwie do białego, zawiera więcej błonnika pokarmowego, składników mineralnych, witamin z grupy B oraz ma niższy indeks glikemiczny. Po jego zjedzeniu uczucie sytości utrzymuje się dłużej, co zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się głodu i podjadania między posiłkami. Jak przygotować zapiekankę z ryżem? Wybrane mięso należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z ulubionymi przyprawami, dobrej jakości oliwą, posiekaną cebulką i czosnkiem. Na patelnię następnie wystarczy dodać ugotowany al dente ryż, pokrojone warzywa, całość zalać przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Do doprawienia świetnie sprawdzi się słodka lub ostra papryka, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia... Całość wystarczy posypać tartym serem i w naczyniu żaroodpornym zapiekać w piekarniku. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się tym pysznym daniem.

Wartości odżywcze zapiekanki z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
146.65 kcal
630.58 kcal
Białko
9.36 g
40.25 g
Fenyloalanina
0.34 mg
1.48 mg
Brak danych dla: cebula, ryż biały.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance z ryżem

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
15.77 g
67.83 g
Węglowodany przyswajalne
14.84 g
63.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
4.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
5.35 g
23.01 g
Tłuszcze nasycone
2.05 g
8.81 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.13 g
13.47 g
Tłuszcze jednonasycone
2.63 g
11.30 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
2.17 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
25.28 mg
108.71 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę z ryżem

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A
19.99 µg (mcg)
85.94 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
1.26 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
4.18 mg
17.95 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.95 mg
4.08 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
16.00 µg (mcg)
68.80 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.40 mg
Niacyna
3.19 mg
13.73 mg
Foliany
15.21 µg (mcg)
65.40 µg (mcg)
Beta karoten
46.83 µg (mcg)
201.37 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z ryżem

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
139.04 mg
597.87 mg
Potas
223.47 mg
960.92 mg
Wapń
55.94 mg
240.55 mg
Fosfor
113.27 mg
487.08 mg
Magnez
20.80 mg
89.46 mg
Żelazo
0.66 mg
2.82 mg
Cynk
0.73 mg
3.13 mg
Miedź
0.10 mg
0.45 mg
Mangan
0.20 mg
0.85 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z ryżem 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z ryżem

Lista alergenów dla zapiekanki z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z ryżem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 duża porcja
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cebula
50 g
pół sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Kukurydza konserwowa
80 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Pomidory w puszce
250 g
1 szklanka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Ser Mozzarella
60 g
2 plastry
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Koszt składników
55.30
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób