Dania urodzinowe na ciepło

dania urodzinowe na ciepło

Obecnie modne są swobodne imprezy barowe, gdzie gościom oferuje się bufet z daniami na ciepło lub na zimno. Dzięki temu gości mogą swobodnie poruszać się po pomieszczeniu, bawić się i rozmawiać. Dania na ciepło muszą być tak skomponowane, aby łatwo je było zjeść trzymając talerzyk w ręku. W czasie dłuższych imprez przydają się dania na ciepło, które sprawią, że goście mają energię do długiej zabawy. W czasie imprez na luzie królują dania bufetowe, jak zupy krem, gulasze, jak również wszelkiego rodzaju wrapy i tortille, które można napełnić różnym nadzieniem. Dobrym pomysłem są również zapiekane quiche i tarteletki z wytrawnym nadzieniem.

Dania urodzinowe na ciepło - polecane przepisy

Dania urodzinowe na ciepło - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie dania urodzinowe na ciepło

Dania urodzinowe na ciepło - zbiór przepisów na ciepłe potrawy na przyjęcie urodzinowe

Przyjęcie urodzinowe potrafi się przeciągać, szczególnie jeśli goście dobrze się bawią. Warto dodać im energii i zaserwować smaczne potrawy na ciepło. Jak jednak podać dania, aby goście mogli je zjeść podczas swobodnej rozmowy? Co zrobić, aby dania były smaczne, a jednocześnie szybkie do zrobienia i niedrogie? Doradzamy jak skomponować ciepłe menu na imprezę urodzinową i przedstawiamy kilka ciekawych przepisów na szybkie i łatwe potrawy imprezowe.

Jak wybrać dania urodzinowe na ciepło

Jeszcze w XX wieku wszelkie imprezy rodzinne obchodzone były w sposób statyczny. Rodzina i goście siedzieli przy wspólnym stole, który zastawiano przeróżnymi potrawami. Ciepłe potrawy jadało się siedząc przy stole i rzadko zdarzały się przypadki rozlania lub zabrudzenia stroju. Obecnie imprezy, jak urodziny, odbywają się w bardziej luźny sposób. Poczęstunek dla gości przyjmuje formę bufetową, tak aby goście mogli swobodnie poruszać się po pomieszczeniu, rozmawiać lub tańczyć. Dlatego też przepisy imprezowe przyjęły formę małych przekąsek, które można szybko zjeść nie narażając się na zabrudzenie kreacji. Dania urodzinowe na ciepło muszą być tak podane, aby goście zaspokoili głód i nabrali energii do dalszej zabawy oraz mogli łatwo zjeść na stojąco trzymając w ręku talerz lub miseczkę.

Jak więc wybrać dania urodzinowe na ciepło, aby były smaczne, łatwe do zjedzenia, a jednocześnie proste i szybkie do przygotowania przed imprezą. Prym wiodą wszelkiego rodzaju ciepłe przekąski, które można zjeść trzymając w ręku lub przy pomocy widelczyka lub łyżki. Przykładem mogą być ciepłe paszteciki mięsne lub wegetariańskie, frytki z sosem do maczania, arancini, pokrojone, wytrawne naleśniki, burrito, strogonow, zupy krem, tortilla, tarteletki, szaszłyki, quiche i wiele innych.

Proste i łatwe przepisy imprezowe na urodziny do podania na ciepło

Szybkie i łatwe, ciepłe potrawy barowe na urodziny

Na imprezach z reguły nie podaje się zup, gdyż są niewygodne. Wyjątek stanowią tu zupy krem o gęstej konsystencji, strogonow, lub barszczyk do wypicia. Doskonałym daniem jest boeuf strogonow, który można podać w małych miseczkach. Przygotowanie tego dania jest proste, choć nieco pracochłonne. Potrzebne będzie pokrojone mięso wołowe, które pozostawiamy na noc w lodówce w marynacie. Następnego dnia obtaczamy w mące i obsmażamy dodając pieczarki. Potem wystarczy dodać bulion, przyprawy i dusić potrawę około godziny. Na koniec dodajemy warzywa, na przykład ogórki kiszone i paprykę oraz koncentrat pomidorowy.

Świetne ciepłe danie na imprezę urodzinową stanowią wszelkiego rodzaju wytrawne naleśniki, wrapy czy tortille. Ciekawy wybór stanowi meksykańskie burrito. Farsz przygotowujemy z wołowiny, którą podsmażamy z przyprawami. Następnie dusimy w bulionie dodając paprykę, fasolę z puszki i kukurydzę. Farsz powinien być gęsty, aby można było go łatwo zawinąć w tortillę. Burrito podajemy przecięte na pół jako przekąski.

Idealnym pomysłem na ciepłe i smaczne przekąski na imprezę są dania typu quiche lub wytrawne tartaletki. Łatwe i szybkie potrawy zrobimy też z ciasta francuskiego. Fajnym pomysłem są szaszłyki na ciepło z ciasta francuskiego. W ciasto francuskie możemy zawinąć wędlinę, kawałki kiełbasy, warzywa, jajka, ser. Tak zrobione roladki kroimy na plasterki i przebijamy wykałaczką, tak aby się nie rozpadały. Danie to zapiekamy w piekarniku i podajemy gościom na ciepło.

Kisz lotaryński to zapiekanka na ciepło, która wywodzi się z kuchni francuskiej. Na imprezę można ją podać pokrojoną na trójkąty. Na kisz robimy rodzaj kruchego ciasta. Na upieczony spód nakładamy plastry boczku z cebulą i zalewamy masą jajeczną, a następnie zapiekamy w piekarniku. Tak wygląda przepis na klasyczny kisz lotaryński, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wymyślić własny oryginalny przepis dodając kurczaka, wędliny, ryby, warzywa itp. Podobnie możemy stworzyć ciepłe przekąski imprezowe na tartaletkach z kruchego ciasta. Tartaletki pieczemy lub kupujemy gotowe spody, a następnie układamy na nich wytrawny farsz i zapiekamy.

Smaczne, klasyczne przepisy imprezowe na ciepło

Jeśli metraż mieszkania pozwala na posadzenie gości przy urodzinowym stole, mamy możliwość podania bardziej tradycyjnych dań. Zwykle podaje się zupy bardziej wykwintne. Klasykę stanowi barszczyk z uszkami lub z pasztecikami, który stanowi smaczne i proste danie imprezowe. Świetnym pomysłem jest także żurek podany w wydrążonym chlebie.

Na drugie danie można podać zapiekanego kurczaka, rybę po grecku, wszelkiego rodzaju zapiekanki, czy mini pizze. Idealnie nadaje się klasyka kuchni polskiej, jak bigos, kotlety schabowe z ananasem, pieczone żeberka czy golonki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto