Zapiekanki

zapiekanki

Zapiekanki to doskonała propozycja na obiad i kolację. Zapiekanki są bardzo lubianym daniem, które można przygotować z wielu różnych składników spożywczych. Wystarczy wybrać swoje ulubione, dodać sos, ser i zapiec w piekarniku. Dzięki dużej różnorodności nigdy się nie nudzą oraz pozwalają zniwelować marnowanie jedzenia. Zapiekanki, dzięki swojej uniwersalności, pozwalają tworzyć dania warzywne, mięsne a także owocowe. Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.

Zapiekanki - polecane przepisy

Zapiekanki - pozostałe przepisy

Zapiekanki – zbiór pomysłów na najsmaczniejsze zapiekanki

Dzieląc zapiekanki na grupy, wyróżnić możemy dwie znacząco różniące się od siebie. Pierwszymi z nich są zapiekanki z pieczywem, a właściwie pieczywo zapiekane z serem i dodatkami. Drugie natomiast to dania najczęściej obiadowe lub kolacyjne, przygotowywane w naczyniu do zapiekania z sosem, które podzielić można po upieczeniu na porcje. Przygotowywane są najczęściej na bazie makaronu, ziemniaków lub z ryżem. Zapiekanki z piekarnika są proste do zrobienia i nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Zapiekanki często serwowane są w barach z fast-foodem jako szybka przekąska - na bułce z sosem pieczarkowym i z zapieczonym serem.

Naczynia do zapiekania – jakie rodzaje możemy wyróżnić?

Przeglądając dostępne w sklepach rodzaje naczyń do zapiekania podzielić możemy je na kilka kategorii. Wszystkie służą do tego samego, są odporne na wysoką temperaturę i powinny zabezpieczać przed przywieraniem potrawy. Wyróżnić możemy:

  • brytfannę – jest to uniwersalne naczynie, służące do pieczenia i zapiekania potraw. Można ją używać na kuchni gazowej, elektrycznej, indukcyjnej a także w piekarniku. Brytfanna emaliowana świetnie utrzymuje temperaturę i zapobiega wysychaniu dań. Ładna brytfanna świetnie sprawdzi się do podania dań ciepłych na stół podczas spotkań rodzinnych.
  • naczynie żaroodporne – wykonane ze szkła hartowanego naczynie. Jest ono odporne na wysoką temperaturę oraz uszkodzenia mechaniczne, pozwala na sprawdzenie stopnia wypieczenia potrawy bez konieczności zdejmowania pokrywki. Szkło nie zmienia smaku potraw zapiekanych w naczyniu żaroodpornym oraz nie wchodzi w kontakt z żywnością pod wpływem temperatury oraz w trakcie przechowywania dania.
  • ceramiczne formy do pieczenia – wykonane z gliny i wypiekane w piecach, pokryte emalią naczynia. Przystosowane do pieczenia w wysokich temperaturach, najczęściej nie posiadają pokrywki. Mogą mieć dowolne wielkości i kształty. Dania w nich przygotowane dobrze się prezentują, dlatego bez obawy możemy zaserwować w nich dania na ciepło podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.
  • blaszki do pieczenia – mogą mieć różne kształty i wysokości, blaszki wykonywane są także z różnej jakości materiałów. W zależności od ceny, które rozpoczynają się od kilkunastu złotych, wykonane mogą być ze stali, szkła, silikonu, ceramiki. Wyróżnić możemy też blachy ocynowane, które bardzo szybko rdzewieją. Blacha powinna równomiernie rozprowadzać ciepło tak, aby potrawa mogła się piec w każdym miejscu tak samo.
  • żeliwne naczynia do zapiekania – są to bardzo trwałe naczynia, stanowiące pewną inwestycję na przyszłość. Ich cena nie jest najniższa, lecz są one prawie niezniszczalne i wykorzystać je można do przygotowania dań na kuchence i w piekarniku. Naczynia żeliwne bardzo długo utrzymują ciepło.

Zapiekanki – jakie sosy najlepiej sprawdzą się do zapiekania

Podstawą każdej dobrej zapiekanki z piekarnika jest sos. Sosy, które najlepiej nadają się do zapiekania to różne odmiany beszamelu, sosy pomidorowe, warzywne a także wariacje na temat sosu śmietanowego.

Beszamel to tradycyjny i najprostszy w przygotowaniu sos, który powstaje na bazie masła, mąki i mleka z odrobiną gałki muszkatołowej. Masło rozpuszcza się w garnku, łączy z mąka i podgrzewa chwilę, następnie dodaje się mleko i cały czas mieszając gotuje na wolnym ogniu. Do tradycyjnego beszamelu możemy dodawać różne dodatki aby wzbogacać jego smak. Ciekawym pomysłem są świeże zioła, musztarda a także tarty ser o intensywnym aromacie. Beszamel można przygotować także na słodko i dodać do zapiekanych owoców.

Sosy pomidorowe świetnie nadają się do zapiekania, jeśli chcesz, aby potrawa była mniej kaloryczna. Tak samo jak rozmaite sosy warzywne, możesz je przygotować blendując świeże warzywa lub gotując je z dodatkiem bulionu, aż się rozpadną i utworzą sos.

Śmietanowe sosy są także wdzięczne jeśli chodzi o zapiekanie, najlepiej użyć do tego śmietany kremówki, możesz połączyć ją z jajkami, serem i zalać zapiekankę. Sosy śmietanowe warto wzbogacać dodatkiem ziół i przypraw.

Przykładowe przepisy na zapiekanki i ich opis

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami

To pyszna, sycąca i prosta zapiekanka makaronowa. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron, kiełbasa, cebula, czosnek, koper, cebula, papryka czerwona, jajka, śmietana kremówka i ser żółty oraz sól i pieprz. Danie to jest dość kaloryczne, dlatego warto zwrócić uwagę na jego podaż w diecie redukcyjnej. Jest również doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, które dostarczą nam warzywa użyte do wykonania zapiekanki. Dodatkowo znajdziemy w nim białko pochodzące z kiełbasy oraz węglowodany, które pochodzą z makaronu. Danie to doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Zapiekankę makaronową warto włączyć do swojej diety, ponieważ z łatwością możemy przemycić spore ilości warzyw.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Prosta zapiekanka ziemniaczana ala zapiekanka pasterska jest bardzo sycąca. Tradycyjnie przygotowywana jest z puree ziemniaczanego. Do zrobienia zapiekanki potrzebujesz: ziemniaków, mięsa mielonego, kukurydzy konserwowej, fasoli czerwonej, fasolki szparagowej, pomidorów w puszce, sera żółtego, cebuli, masła, mleka, mąki pszennej, soli oraz pieprzu. Produkty do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej są ogólnodostępne w większości sklepów spożywczych oraz są przystępne cenowo. Zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na ciepły obiad dla całej rodziny. Dodatkowo do jej przygotowania nie potrzebujemy dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ przepisy na takie zapiekanki są przeważnie bardzo proste. Dodatkowo zapiekanki ziemniaczane są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których odpowiednia podaż jest bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo zapiekankę ziemniaczaną możemy przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi, ponieważ jest bardzo smaczna.

Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Do jej zrobienia potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron do lasagne, mięso mielone wołowe, pomidory w puszce, cebula, marchew, seler naciowy, mąka pszenna, parmezan, musztarda, bulion jarzynowy lub wołowy, sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Danie to jest doskonałym pomysłem na obiad rodzinny, do którego przygotowania potrzebujesz sporej ilości czasu. Przepis jest bardzo czasochłonny oraz posiada średni stopień trudności przygotowania – dlatego potrzebujesz odrobinę doświadczenia kulinarnego. Dodatek warzyw do przygotowania lasagne sprawia, że jest ona doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Dodatkowo danie to jest doskonałym źródłem białka, którego podaż jest szczególnie ważna wśród osób aktywnych fizycznie. Smaczna i sycąca zapiekanka makaronowa z piekarnika jest doskonała na obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj sprawdzonych przepisów na to smaczne danie. Lasagne z mięsem mielonym najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekanka warzywna z serem i ryżem

Warzywa zapiekane z ryżem pod beszamelem to bardzo dobre danie obiadowe lub smaczna przystawka podczas spotkań ze znajomymi. Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, mleko, ryż, brokuły, kukurydza, ciecierzyca, pomidory koktajlowe, natka pietruszki, ser cheddar, sól, pieprz i pieprz ziołowy. Zapiekanka taka jest doskonałym źródłem cennych składników odżywczych, których podaż na odpowiednim poziomie jest bardzo ważna – ponieważ wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Do zapiekanki możemy dodać świeże zioła, które dodatkowo wzbogacą smak oraz wartość odżywczą posiłku. Do przygotowania zapiekanki możemy wykorzystać również pieczarki oraz dodać mięso. Zapiekanka ta doskonale sprawdzi się na ciepły posiłek, który możemy przygotować na obiad dla całej naszej rodziny. Dodatkowo świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepisy na zapiekanki przeważnie są bardzo czasochłonne.

Zapiekane owoce pod kruszonką

Zapiekanki owocowe to wspaniały deser. Owoce pod kruszonką to rozgrzewający, lekko kwaśny deser idealny podczas niedzielnych obiadów lub spotkań ze znajomymi. Do zrobienia zapiekanki potrzebujesz owoców leśnych mrożonych, lodów śmietankowych, mąki pszennej, masła i cukru. Danie to jest bardzo słodkie i kaloryczne, dlatego powinniśmy uważać na jego ilość w naszej codziennej diecie. Dodatek owoców leśnych dodatkowo wzbogaci nasze danie o witaminy oraz składniki mineralne.

Zapiekanki z pieczarkami

Smaki dzieciństwa, które pamięta każdy z nas to zapiekanki z pieczarkami. Do ich przygotowania potrzebne będą: bagietki pszenne, pieczarki, masło, ser żółty, sól i pieprz. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Bagietki przekrój w pół, posmaruj masłem, wyłóż pieczarki i posyp startym serem żółtym. Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Takie zapiekanki będą stanowiły doskonały pomysł na smaczne danie podczas spotkań ze znajomymi czy kolację dla całej rodziny.

Zapiekanki z serem i szynką

Zapiekanki z serem i szynką to szybka propozycja na śniadanie. Do ich przygotowania potrzebujesz: bagietkę pszenną, ser żółty, szynkę, masło i ogórki w occie. Przepis na zapiekanki z serem i szynką jest bardzo prosty do wykonania, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Zapiekanki przygotujesz w piekarniku. Ogórki w occie stanowią doskonały dodatek do gotowych zapiekanek.

Zapiekanki z serem feta i pomidorami

Zapiekanki z serem feta to grecka propozycja zapiekanki. Potrzebne do jej wykonania będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, masło, ser feta, pomidor, sól, bazylia. Przepis na zapiekanki z serem feta i pomidorami jest bardzo prosty a do jego wykonania potrzebujesz jedynie piekarnika. Zapiekanki te świetnie sprawdzą się jako śniadanie podawane na ciepło z dodatkiem herbaty.

Zapiekanki z mascarpone i śliwkami

Szybka i prosta propozycja smacznego deseru, będącego dobrą alternatywą dla ciasta. Potrzebujesz do jego wykonania jedynie: chałki, sera mascarpone, miodu, płatków migdałów oraz śliwek. Do przygotowania zapiekanki na słodko najlepiej wykorzystać czerstwą chałkę. Owoce z pieczywem świetnie komponują się z kawą lub herbatą, a także z kakao jako słodkie śniadanie. Przepis na słodkie zapiekanki jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto