Grzanki

Pozostałe przepisy na grzanki

Grzanki - co to jest?

Przepisy na grzanki - oto najciekawsze pomysły na wyjątkowe grzanki

Grzanki stanowią prosty dodatek do potraw w postaci upieczonego chleba pokrojonego w kostkę lub całych zapieczonych kromek. Kostki grzanki podaje się do zupy, najczęściej do zupy krem, lub do sałatki. Najpopularniejszą sałatką z grzankami jest sałatka Cezar. Grzanki ze słodkiego pieczywa lub chałki dodaje się do zup mlecznych, owocowych lub do deserów. Popularne grzanki w postaci zapieczonej kromki chleba z dodatkiem oliwy, sosu i warzyw, serów lub mięsa, stanowi także danie śniadaniowe lub przystawkę. Z grzanek szczególnie słynie kuchnia włoska, gdzie od wieków jadano chleb z oliwą opiekany nad ogniskiem. Najsłynniejszym daniem z grzanki jest bruschetta. Na świecie najbardziej popularne są tzw. grzanki francuskie, które stały się prostym i szybkim daniem na śniadanie.

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Przepisy na grzanki - oto najciekawsze pomysły na wyjątkowe grzanki

Grzanki to popularny i smaczny dodatek do dań na co dzień i na imprezę. Kiedyś danie biednych rycerzy czy chłopów, których nie stać było na mięso, dziś ulubione danie na szybko dla zapracowanych. Jest to danie szybkie i praktyczne, gdyż domowe grzanki można zrobić z wczorajszego chleba czy bułki. Poznaj ciekawe przepisy na grzanki z czosnkiem do zupy, sałatkę z grzankami czy też grzanki jako przystawkę na imprezę.

Grzanki, krutony z chleba lub z bułki

Co to są grzanki i kiedy je jemy

Grzanki, sucharki, tosty, krutony stanowią dodatek do potraw w postaci kawałków podpieczonego pieczywa, służące za zagryzania. W sztuce kulinarnej występuje przepis na grzanki dwojakiego rodzaju. Mamy małe grzanki w postaci pieczywa pokrojonego w kostkę i przypieczonego na patelni lub w piekarniku. Takie małe grzanki służą jako dodatek do zupy, do sałatki, czy do deseru.

Grzanki do zupy czy do sałatki robione są z chleba lub bułki, zaś grzanki do deserów, zup mlecznych czy zup owocowych robi się z bułki lub z czerstwego pieczywa cukierniczego, jak chałka, czy ciasto biszkoptowe.

Inny rodzaj grzanek to po prostu opieczone kromki chleba lub bułki, które jada się podobnie jak zwykłe kanapki na słodko, z dżemem, powidłami lub miodem, lub też na słono z wędliną, warzywami czy serem.

Kto wymyślił przepis na grzanki

Nie wiadomo, kto pierwszy wymyślił przepis na grzanki. Zapewne był to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Od zarania dziejów, kiedy zaczęto piec chleb, ludzie maczali chleb w zupie lub wrzucali kawałki chleba do zupy, aby dodać kalorii. W kulturze śródziemnomorskiej chleb jadano maczając go w oliwie. Stary, czerstwy chleb starano się wykorzystać podsmażając go i zjadając kawałki z zupą.

Ciekawa jest historia popularnych grzanek francuskich, czyli kromek chleba, które macza się w mleku i jajku i podsmaża na patelni. Ich pochodzenie nie jest do końca znane, jedna pierwsza wzmianka o tym daniu pochodzi z IV wieku n.e. W starożytnym Rzymie i w średniowieczu robiono grzanki z pszenicznego chleba maczając kromki w mleku i zapiekając. Później zaczęto też dodawać rozstrzepane jaja. Co ciekawe, w średniowieczu to tanie i proste danie było bardzo popularne i nadawano mu różne nazwy jak złociste kromki, zmarnowany chleb czy biedny rycerz. Prawdopodobnie biedni rycerze nie mogli sobie pozwolić na mięso i stać ich było jedynie na przekąskę z czerstwego chleba moczonego w mleku i jajku i podsmażonego dla lepszego smaku. Potem dopiero upowszechniła się nazwa tosty lub grzanki francuskie.

Grzanki z bułki i z chleba w kuchniach świata

Grzanki w kuchni polskiej

W kuchni polskiej grzanki nie są zbyt popularne. Najczęściej grzanki służą jako dodatek do zupy kremu, która jest zmiksowana i nie zawiera żadnych twardych składników. Grzanki w zupie krem dodają węglowodanów, sprawiają, że zupa jest bardziej sycąca i przyjemnie chrupiąca.

Grzanki stanowią prosty dodatek do potraw, najczęściej jedzony na co dzień, szczególnie grzanki francuskie, które stanowią świetny pomysł na proste danie na śniadanie. Kiedyś bardzo popularne były grzanki z serem i wędliną, opiekane w opiekaczu lub na patelni. obecnie stały się mniej popularne, gdyż jest to danie bardzo kaloryczne, tuczące i zawiera mnóstwo niezdrowych tłuszczy.

Natomiast grzanki pokrojone w kosteczki będą atrakcyjnym dodatkiem do potraw na imprezę. Dobrą przekąską na imprezie jest zupa krem z grzankami czy też tradycyjna sałatka cezar z grzankami.

Najpopularniejsze przepisy na grzanki na świecie

Wśród przepisów na grzanki wyróżniają się dwa popularne dania, czyli grzanki francuskie i sałatka Cezar. Grzanki francuskie czy tosty francuskie to popularne danie śniadaniowe polegające na zapiekaniu kromki chleba namoczonej w mleku i jajku, którą następnie podaje się na słodko lub na słono.

Popularną sałatką, w której grzanki odgrywają główną rolę, jest sałatka Cezar. Głównymi składnikami tej sałatki są grzanki, sałata rzymska i parmezan. Istnieją różne teorie jej powstania. Na pewno nazwa Cezar nie pochodzi od Juliusza Cezara.

Słynną, włoską potrawą na grzance jest bruschetta. Nie wiadomo z jakiego regionu Włoch pochodzi to danie. Może ono mieć swoje źródło w diecie starożytnego Rzymu, gdzie tradycyjnym, codziennym daniem był chleb z oliwą. Natomiast pracownicy tłoczni oliwy mieli zwyczaj opiekać nad ogniem kawałki chleba namoczonego w oliwie i posypanego solą. Klasyczna bruschetta stanowi po prostu grzankę z oliwą i czosnkiem. Obecnie głównym dodatkiem do niej są pomidory i bazylia.

Podobnym daniem jest crostini, gdzie na grzance układa się różne dodatki, jak ser, mięso i warzywa oraz polewa sosem. Są to małe kanapeczki idealnie sprawdzające się jako przekąska na imprezie.

Jak zrobić domowe grzanki

Jak najłatwiej zrobić domowe grzanki

Klasyczne grzanki domowe możemy zrobić z każdego rodzaju chleba, zarówno z bułki pszennej, z chleba żytniego, ale także z chleba razowego czy bezglutenowego. Najlepsze jest pieczywo sprzed 1 - 2 dni, kiedy jest już suche i łatwiej go pokroić w kostkę. Świetnie smakują także grzanki z chałki, które można podawać zarówno na słodko jak i na słono.

Grzanki domowe podsmażamy na patelni lub w piekarniku. Warto wiedzieć, że grzanki pieczone w piekarniku będą zawierały mniej tłuszczu. Pokrojone w kostkę pieczywo obtaczamy tłuszczem i dodajemy przyprawy. Smak grzanek będzie zależał od rodzaju przypraw. Jako dodatek do grzanek do zupy czy do sałatki idealnie nadaje się oregano, tymianek, zioła prowansalskie czy też czosnek. Do sałatki lepsze będą grzanki z bułki, zaś do zupy grzanki z chleba. W piekarniku pieczemy je około 10 minut. Niewykorzystane grzanki można przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym plastikowym czy szklanym pojemniku.

Szczególnie popularnym dodatkiem do potraw są grzanki z czosnkiem do zupy lub do sałatki. Grzanki możemy zrobić tradycyjnie z chleba pokrojonego w kostkę lub jako całe kromki do zagryzania zupy czy sałatki. Aby zrobić grzanki z czosnkiem do zupy wystarczy zrobić masło czosnkowe. W miseczce mieszamy masło z utartym czosnkiem i przyprawami. Następnie smarujemy nim kromki chleba lub obtaczamy nim chleb pokrojony w kostkę. Grzanki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 5 minut w piekarniku.

Francuskie grzanki z bułki czy chleba

Francuskie grzanki stanowią najprostsze i coraz bardziej popularne danie śniadaniowe. Danie jest o tyle fajne, że można wykorzystać suchy chleb, pieczywo tostowe czy bułki z wczorajszego dnia. Jest to danie na szybko, kiedy spieszymy się rano do pracy lub do szkoły. Kromki chleba czy bułki moczymy w mleku, następnie w roztrzepanym jajku, a następnie podsmażamy na patelni z obu stron.

To smaczne danie, które stanowi szczególny przysmak dzieci, możemy podawać na słodko lub na słono. Francuskie grzanki domowe świetnie smakują z pomidorem, sałatką, z podsmażonymi pieczarkami czy z wędliną. Można je zjeść także na słodko z miodem lub z dżemem.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto