Grzanki
-
Grzanki z chleba
Grzanki z chleba to idealny dodatek do zup i sałatek, choć można je dodać także i do innych potraw. Takie …
5 + 12 min łatwy 3 262 kcal -
Grzanki
Grzanki są idealnym dodatkiem do zup, a także sałatek. Są bardzo aromatyczne i niezwykle kruche, dzięki czemu urozmaicą każde, nawet …
10 + 10 min łatwy 2 324 kcal -
Grzanki do zupy
Grzanki do zupy stanowią idealny dodatek i wzbogacają każdą zupę o pyszny smak i ciekawą fakturę. Te z przepisu są …
15 + 10 min łatwy 2 256 kcal
Pozostałe przepisy na grzanki
-
Grzanki czosnkowe
Grzanki czosnkowe można przygotować jako osobne dodanie, ale bardzo często te grzaneczki wykorzystuje się jako dodatek do dania głównego. Przepis …
15 + 10 min łatwy 8 118 kcal -
Grzanki z patelni
Grzanki z patelni idealnie nadają się jako dodatek do zupy krem (np. z białych warzyw lub pomidorowej), ale będą też …
10 min łatwy 3 279 kcal -
Pieczywo czosnkowe
Pieczywo czosnkowe to przekąska, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chrupiąca bagietka z masłem czosnkowym i pysznym, ciągnącym się serem …
15 + 20 min łatwy 3 251 kcal -
Grzanki francuskie
Grzanki francuskie to proste danie przygotowane z czerstwego pieczywa, mleka z jajkiem i cukru jeśli mają być podane na słodko …
10 + 15 min łatwy 2 664 kcal -
Grzanki z piekarnika
Grzanki z piekarnika to idealny dodatek do zup i sałatek, zmieniają całe danie w coś niesamowicie pysznego. Grzanki smakują wyśmienicie …
10 + 12 min łatwy 3 246 kcal -
Grzanki z jajkiem
Chleb w jajku – kojarzysz tę potrawę? Jest to jeden z najlepszych i najprostszych przepisów. Grzanki z jajkiem smażone na …
14 min łatwy 2 789 kcal
-
Grzanki z chleba tostowego
Grzanki z chleba tostowego to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę smaczne dodatki do dań głównych. Ich zrobienie zajmuje …
5 + 10 min łatwy 2 320 kcal -
Chleb w jajku
Słyszałaś kiedyś o tostach francuskich? Ja od dziecka jadłam chleb w jajku, ale dopiero mając kilkanaście lat, dowiedziałam się, że …
15 min łatwy 1 342 kcal -
Chleb w jajku z serem
Chleb w jajku z serem jest daniem niezwykle prostym, ale bardzo smacznym. Robi się je tylko z kilku składników, ale …
15 + 10 min łatwy 2 725 kcal -
Jajka po florencku
Jajka po florencku to bardzo popularne i dobre śniadanie lub danie brunchowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Ponieważ jeść dość czasochłonne …
20 min średni 1 301 kcal -
Tosty z awokado
Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i …
20 min łatwy 2 653 kcal
-
Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik …
30 min łatwy 2 460 kcal -
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, …
20 min łatwy 2 859 kcal -
Omlet z chlebem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
10 + 7 min łatwy 1 454 kcal -
Sałatka z grzankami
Sałatka z grzankami to doskonała opcja na naprawdę ciekawy posiłek, który dostarcza sporo witamin, a ze względu na dodatek grzanek …
20 min łatwy 4 413 kcal -
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami …
20 + 10 min łatwy 2 356 kcal -
Bruschetta z pesto
Bruschetta z pesto to bardzo dobry pomysł na pyszne domowe grzanki na imprezę. Można je podać na sylwestra, urodziny, a …
15 + 15 min łatwy 4
-
Bruschetta z mozzarellą
Bruschetta z mozzarellą to prosty przepis na pyszne i szybkie bagietki, które podać można jako przystawkę lub przekąskę na drugie …
10 + 15 min łatwy 6 -
Zapiekanka z chleba
Zapiekanka z chleba to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz wykorzystać czerstwy chleb. Pieczony z salami, pomidorem i serem to świetny pomysł …
5 + 10 min łatwy 2 399 kcal -
Tosty francuskie z jajkiem
Pyszne, łatwe, szybkie tosty francuskie z jajkiem idealne na śniadanie i na kolację nie tylko dla dzieci. Tosty francuskie z …
15 min łatwy 2 559 kcal -
Bruschetta z szynką parmeńską
Bruschetta z szynka parmeńską, pomidorami, rukolą i serem mozzarella to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy …
25 + 10 min łatwy 13 120 kcal -
Schab w sosie śmietanowym
Schab w sosie śmietanowym to idealny pomysł na obiad. Jeżeli znudziły Ci się klasyczne kotlety schabowe, to przygotuj mięso na …
15 + 35 min łatwy 4 229 kcal
-
Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
Przepyszna sałatka z tofu, kaparami i kukurydzą ze znakomitymi tostami z hummusem i mozzarellą to posiłek niezwykle odżywczy. Pełny smaku …
15 min łatwy 4 379 kcal -
Jajko po benedyktynsku z serem burrata oraz pesto
Kolejna propozycja przepisu na tosty benedyktyńskie jest bardzo aromatyczne, co zawdzięcza się przepysznemu pesto z suszonych pomidorów. Pesto czerwone bez …
20 min łatwy 2 698 kcal -
Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku …
30 min łatwy 2 451 kcal -
Bruschetta
Bruschetta to najpopularniejsza przystawka wywodząca się z kuchni włoskiej. Składa się z grzanki polanej oliwą z oliwek oraz natartej czosnkiem, …
15 + 5 min łatwy 2 312 kcal -
Zapiekanki z chleba tostowego
Pyszne zapiekanki z chleba tostowego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 4 238 kcal
Grzanki - co to jest?
Grzanki stanowią prosty dodatek do potraw w postaci upieczonego chleba pokrojonego w kostkę lub całych zapieczonych kromek. Kostki grzanki podaje się do zupy, najczęściej do zupy krem, lub do sałatki. Najpopularniejszą sałatką z grzankami jest sałatka Cezar. Grzanki ze słodkiego pieczywa lub chałki dodaje się do zup mlecznych, owocowych lub do deserów. Popularne grzanki w postaci zapieczonej kromki chleba z dodatkiem oliwy, sosu i warzyw, serów lub mięsa, stanowi także danie śniadaniowe lub przystawkę. Z grzanek szczególnie słynie kuchnia włoska, gdzie od wieków jadano chleb z oliwą opiekany nad ogniskiem. Najsłynniejszym daniem z grzanki jest bruschetta. Na świecie najbardziej popularne są tzw. grzanki francuskie, które stały się prostym i szybkim daniem na śniadanie.
Często zadawane pytania
Przepisy na grzanki - oto najciekawsze pomysły na wyjątkowe grzanki
Grzanki to popularny i smaczny dodatek do dań na co dzień i na imprezę. Kiedyś danie biednych rycerzy czy chłopów, których nie stać było na mięso, dziś ulubione danie na szybko dla zapracowanych. Jest to danie szybkie i praktyczne, gdyż domowe grzanki można zrobić z wczorajszego chleba czy bułki. Poznaj ciekawe przepisy na grzanki z czosnkiem do zupy, sałatkę z grzankami czy też grzanki jako przystawkę na imprezę.
Grzanki, krutony z chleba lub z bułki
Co to są grzanki i kiedy je jemy
Grzanki, sucharki, tosty, krutony stanowią dodatek do potraw w postaci kawałków podpieczonego pieczywa, służące za zagryzania. W sztuce kulinarnej występuje przepis na grzanki dwojakiego rodzaju. Mamy małe grzanki w postaci pieczywa pokrojonego w kostkę i przypieczonego na patelni lub w piekarniku. Takie małe grzanki służą jako dodatek do zupy, do sałatki, czy do deseru.
Grzanki do zupy czy do sałatki robione są z chleba lub bułki, zaś grzanki do deserów, zup mlecznych czy zup owocowych robi się z bułki lub z czerstwego pieczywa cukierniczego, jak chałka, czy ciasto biszkoptowe.
Inny rodzaj grzanek to po prostu opieczone kromki chleba lub bułki, które jada się podobnie jak zwykłe kanapki na słodko, z dżemem, powidłami lub miodem, lub też na słono z wędliną, warzywami czy serem.
Kto wymyślił przepis na grzanki
Nie wiadomo, kto pierwszy wymyślił przepis na grzanki. Zapewne był to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Od zarania dziejów, kiedy zaczęto piec chleb, ludzie maczali chleb w zupie lub wrzucali kawałki chleba do zupy, aby dodać kalorii. W kulturze śródziemnomorskiej chleb jadano maczając go w oliwie. Stary, czerstwy chleb starano się wykorzystać podsmażając go i zjadając kawałki z zupą.
Ciekawa jest historia popularnych grzanek francuskich, czyli kromek chleba, które macza się w mleku i jajku i podsmaża na patelni. Ich pochodzenie nie jest do końca znane, jedna pierwsza wzmianka o tym daniu pochodzi z IV wieku n.e. W starożytnym Rzymie i w średniowieczu robiono grzanki z pszenicznego chleba maczając kromki w mleku i zapiekając. Później zaczęto też dodawać rozstrzepane jaja. Co ciekawe, w średniowieczu to tanie i proste danie było bardzo popularne i nadawano mu różne nazwy jak złociste kromki, zmarnowany chleb czy biedny rycerz. Prawdopodobnie biedni rycerze nie mogli sobie pozwolić na mięso i stać ich było jedynie na przekąskę z czerstwego chleba moczonego w mleku i jajku i podsmażonego dla lepszego smaku. Potem dopiero upowszechniła się nazwa tosty lub grzanki francuskie.
Grzanki z bułki i z chleba w kuchniach świata
Grzanki w kuchni polskiej
W kuchni polskiej grzanki nie są zbyt popularne. Najczęściej grzanki służą jako dodatek do zupy kremu, która jest zmiksowana i nie zawiera żadnych twardych składników. Grzanki w zupie krem dodają węglowodanów, sprawiają, że zupa jest bardziej sycąca i przyjemnie chrupiąca.
Grzanki stanowią prosty dodatek do potraw, najczęściej jedzony na co dzień, szczególnie grzanki francuskie, które stanowią świetny pomysł na proste danie na śniadanie. Kiedyś bardzo popularne były grzanki z serem i wędliną, opiekane w opiekaczu lub na patelni. obecnie stały się mniej popularne, gdyż jest to danie bardzo kaloryczne, tuczące i zawiera mnóstwo niezdrowych tłuszczy.
Natomiast grzanki pokrojone w kosteczki będą atrakcyjnym dodatkiem do potraw na imprezę. Dobrą przekąską na imprezie jest zupa krem z grzankami czy też tradycyjna sałatka cezar z grzankami.
Najpopularniejsze przepisy na grzanki na świecie
Wśród przepisów na grzanki wyróżniają się dwa popularne dania, czyli grzanki francuskie i sałatka Cezar. Grzanki francuskie czy tosty francuskie to popularne danie śniadaniowe polegające na zapiekaniu kromki chleba namoczonej w mleku i jajku, którą następnie podaje się na słodko lub na słono.
Popularną sałatką, w której grzanki odgrywają główną rolę, jest sałatka Cezar. Głównymi składnikami tej sałatki są grzanki, sałata rzymska i parmezan. Istnieją różne teorie jej powstania. Na pewno nazwa Cezar nie pochodzi od Juliusza Cezara.
Słynną, włoską potrawą na grzance jest bruschetta. Nie wiadomo z jakiego regionu Włoch pochodzi to danie. Może ono mieć swoje źródło w diecie starożytnego Rzymu, gdzie tradycyjnym, codziennym daniem był chleb z oliwą. Natomiast pracownicy tłoczni oliwy mieli zwyczaj opiekać nad ogniem kawałki chleba namoczonego w oliwie i posypanego solą. Klasyczna bruschetta stanowi po prostu grzankę z oliwą i czosnkiem. Obecnie głównym dodatkiem do niej są pomidory i bazylia.
Podobnym daniem jest crostini, gdzie na grzance układa się różne dodatki, jak ser, mięso i warzywa oraz polewa sosem. Są to małe kanapeczki idealnie sprawdzające się jako przekąska na imprezie.
Jak zrobić domowe grzanki
Jak najłatwiej zrobić domowe grzanki
Klasyczne grzanki domowe możemy zrobić z każdego rodzaju chleba, zarówno z bułki pszennej, z chleba żytniego, ale także z chleba razowego czy bezglutenowego. Najlepsze jest pieczywo sprzed 1 - 2 dni, kiedy jest już suche i łatwiej go pokroić w kostkę. Świetnie smakują także grzanki z chałki, które można podawać zarówno na słodko jak i na słono.
Grzanki domowe podsmażamy na patelni lub w piekarniku. Warto wiedzieć, że grzanki pieczone w piekarniku będą zawierały mniej tłuszczu. Pokrojone w kostkę pieczywo obtaczamy tłuszczem i dodajemy przyprawy. Smak grzanek będzie zależał od rodzaju przypraw. Jako dodatek do grzanek do zupy czy do sałatki idealnie nadaje się oregano, tymianek, zioła prowansalskie czy też czosnek. Do sałatki lepsze będą grzanki z bułki, zaś do zupy grzanki z chleba. W piekarniku pieczemy je około 10 minut. Niewykorzystane grzanki można przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym plastikowym czy szklanym pojemniku.
Szczególnie popularnym dodatkiem do potraw są grzanki z czosnkiem do zupy lub do sałatki. Grzanki możemy zrobić tradycyjnie z chleba pokrojonego w kostkę lub jako całe kromki do zagryzania zupy czy sałatki. Aby zrobić grzanki z czosnkiem do zupy wystarczy zrobić masło czosnkowe. W miseczce mieszamy masło z utartym czosnkiem i przyprawami. Następnie smarujemy nim kromki chleba lub obtaczamy nim chleb pokrojony w kostkę. Grzanki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 5 minut w piekarniku.
Francuskie grzanki z bułki czy chleba
Francuskie grzanki stanowią najprostsze i coraz bardziej popularne danie śniadaniowe. Danie jest o tyle fajne, że można wykorzystać suchy chleb, pieczywo tostowe czy bułki z wczorajszego dnia. Jest to danie na szybko, kiedy spieszymy się rano do pracy lub do szkoły. Kromki chleba czy bułki moczymy w mleku, następnie w roztrzepanym jajku, a następnie podsmażamy na patelni z obu stron.
To smaczne danie, które stanowi szczególny przysmak dzieci, możemy podawać na słodko lub na słono. Francuskie grzanki domowe świetnie smakują z pomidorem, sałatką, z podsmażonymi pieczarkami czy z wędliną. Można je zjeść także na słodko z miodem lub z dżemem.