Przepis na zupę krem z cukinii krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, blaszka do pieczenia

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Ziemniaki obierz i umyj, cukinię oczyść. Warzywa te pokrój w dużą kostkę.

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, ziemniaki i cukinię (około 3 minut), następnie warzywa zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną).

Serek śmietankowy wymieszaj z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny i solą.

Chleb pokrojony w kostkę ułóż na blaszce do pieczenia i podpiecz w piekarniku do ich zarumienienia (około 10-15 minut).

Zupę zmiksuj blenderem na krem, dodaj do niej śmietanę, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Gotową zupę udekoruj serkiem kremowym z przyprawami i grzankami.

Zupa krem z cukinii znajduje się w białej miseczce. Która stoi na materiałowej chuście. Wszystko stoi na marmurowym blacie. Dookoła talerza znajdziemy kromki pieczywa oraz talarki cukinii.
krem z cukinii
Koszt przygotowania dania
28.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Zupa krem z cukinii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie krem z cukinii

Szybka zupa cukiniowa to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. W tym przepisie dowiesz się jak ugotować zupę z warzywami i bulionem, jednak możesz ją przygotować również bez bulionu - wystarczy, że dodasz do zupy marchew, seler i korzeń pietruszki. Przepis na zupę krem z cukinii jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić zupę krem z cukinii - już spieszę z odpowiedzią. Przygotuj następujące składniki: cebulę, ziemniaki, cukinię, oliwę z oliwek, bulion warzywny, serek śmietankowy, śmietankę kremową 30%, chleb żytni oraz przyprawy (sól pieprz, sok z cytryny, czosnek granulowany). Zupę w tym przepisie przygotujemy z grzankami z czosnkiem, możesz jednak podać ją z orzechami prażonymi na patelni. Jeśli chcesz podać zupę przyprawioną na ostro to dodaj do niej jeszcze papryczkę chilli lub paprykę ostrą mieloną.

Zupa krem z cukinii to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Cukinia jako główne warzywo w zupie jest niskokaloryczna i dostarcza dużej ilości składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi potas, żelazo, magnez oraz witaminy C, K, PP, B1, betakaroten (prowitamina witaminy A). Cukinia jest warzywem o łagodnym smaku oraz niskim indeksie glikemicznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Jest to warzywo pozytywnie wpływające na zmniejszenie stresu, zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Koniecznie sięgnij po przepis na zupę krem z cukinii w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując ta najlepsza i pyszna zupa krem z cukinii to idealna propozycja na szybki rodzinny obiad. Świetnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej, wegetariańskiej oraz niskokalorycznej. Osoby odchudzające nie muszą unikać jej spożywania (aby zmniejszyć jej kaloryczność mogą zamienić śmietankę 30% na jogurt naturalny - jednak w tym przypadku nie jest to konieczne). Jeśli podamy zupę z orzechami prażonymi na patelni to zupa ta będzie doskonałym rozwiązaniem na diecie bezglutenowej.

Wartości odżywcze zupy krem z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
Białko
1.80 g
10.81 g

Węglowodany w zupie krem z cukinii

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
8.98 g
53.86 g
Węglowodany przyswajalne
7.73 g
46.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
7.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
3.23 g
19.37 g
Tłuszcze nasycone
1.79 g
10.76 g
Tłuszcze nienasycone
1.44 g
8.62 g
Tłuszcze jednonasycone
1.18 g
7.09 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
1.53 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
1.85 mg
11.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę krem z cukinii

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
13.21 µg (mcg)
79.26 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
9.91 mg
59.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.25 mg
1.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
6.17 µg (mcg)
37.04 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.71 mg
4.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
20.53 µg (mcg)
123.16 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
74.70 µg (mcg)
448.20 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę krem z cukinii

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
153.84 mg
923.07 mg
Potas
190.68 mg
1144.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
16.56 mg
99.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
36.99 mg
221.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
14.20 mg
85.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.56 mg
3.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.28 mg
1.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z cukinii 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem z cukinii

Lista alergenów dla zupy krem z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Cena przygotowania zupy krem z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Ziemniaki późne
450 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Cukinia
800 g
2 duże sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 800 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Serek śmietankowy
50 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
80 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 80 g
Chleb żytni razowy
200 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
70.40
Jak oceniasz przepis na zupę krem z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób