Muffinki z chleba tostowego
- Chleb tostowy żytni (240 g)
- Jajko (3 szt.)
- Papryka czerwona (230 g)
- Ser gouda (50 g)
Przepis na muffinki z chleba tostowego krok po kroku
Z chleba tostowego wytnij skórki, a każdą kromkę rozwałkuj.
Kromki umieść w formie na muffinki, tak by każda tworzyła koszyczek.
Do miseczki wbij jajka i dobrze je rozmieszaj.
Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do jajek. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.
Jajeczne nadzienie wlej do babeczek.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i udekoruj nim babeczki.
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
- Pasta jajeczna
- Jajka na twardo
- Jajko w koszulce
- Placuszki twarogowe
- Sałatka z brokułem
- Chleb w jajku
- Jajecznica z kurkami
- Jajko sadzone
- Sałatka z brokułami i jajkiem
- Jajka po wiedeńsku
- Omlet cesarski
- Bananowe pancakes
- Jak zrobić pancake
- Banan w cieście
- Omlet z płatkami owsianymi
- Jajecznica z pieczarkami
- Placki na maślance
- Jajecznica z pomidorami
- Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat muffinek z chleba tostowego
Muffinki z chleba tostowego to wspaniały pomysł na naprawdę pyszne danie, które pomimo swojej prostoty, prezentuje się naprawdę wyjątkowo. Ich zrobienie zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzą się nawet na szybkie śniadanie. Są smaczne, proste, a przy okazji niezwykle tanie. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom.
Przepis na muffinki z chleba tostowego jest niezwykle prosty, a jego przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Do przygotowania muffinek konieczne jest posiadanie specjalnych foremek, dzięki którym utrzymają one odpowiedni kształt. Przyda się również wałek, by nieco rozciągnąć chleb, dzięki czemu nie tylko będzie bardziej plastyczny, ale również lepiej się zaprezentuje. Pieczenie zajmuje tylko kilka chwil, dlatego całość nie sprawi problemu, nawet osobom, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z chleba tostowego, by były smaczne, a przy okazji naprawdę proste i pyszne, ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zajmuje tylko kilka chwil. By przygotować te muffinki wystarczy tylko kilka składników. Głównym jest oczywiście chleb tostowy. Najlepiej sięgnąć po taki, który ma jak najmniejszą ilość składników, to najzdrowszy wybór. Dobrze jest wybierać chleb pełnoziarnisty, który nie tylko dostarcza więcej błonnika, wpływającego pozytywnie na układ trawienny, ale również znaczną ilość składników mineralnych i witamin. Najlepszą opcją będzie pieczywo żytnie. Obok chleba, najważniejszym składnikiem są jajka. To wspaniałe źródło białka, które doskonale wpływa na sytość, przez co zjedzenie muffinki zaspokaja głód na długi czas. Najlepiej wybierać te z wolnego wybiegu czy ekologiczne. To przepis bardzo uniwersalny, choć pojawia się w nim papryka, można zamienić ją na inne warzywa, sprawdzą się zarówno pomidory, jak i cukinia, czy oliwki. Wszystko zależy od preferencji i dostępności.
Ten pomysł na szybkie muffinki będzie idealnym wyborem na kolację. To świetna alternatywa dla typowych wrapów, czy jajecznicy. Ten prosty przepis pozwala łatwe, ale bardzo sycące śniadanie.
Alergeny w muffinkach z chleba tostowego
Lista alergenów dla muffinek z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy żytni
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze muffinek z chleba tostowego
To zdrowa opcja na śniadanie, czy kolację, dostarcza sporo białka.
Energia i białka
(168g)
Węglowodany
(168g)
Tłuszcze
(168g)
Witaminy
(168g)
Składniki mineralne
(168g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.