Przepis na muffinki z chleba tostowego krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, wałek, miseczka, forma na muffiny

Z chleba tostowego wytnij skórki, a każdą kromkę rozwałkuj.

Kromki umieść w formie na muffinki, tak by każda tworzyła koszyczek.

Do miseczki wbij jajka i dobrze je rozmieszaj.

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do jajek. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.

Jajeczne nadzienie wlej do babeczek.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i udekoruj nim babeczki.

Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.

Muffinki z chleba tostowego podane na białym talerzyku.
muffinki z chleba tostowego
Koszt przygotowania dania
10.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
15

Muffinki z chleba tostowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach z chleba tostowego

Muffinki z chleba tostowego to wspaniały pomysł na naprawdę pyszne danie, które pomimo swojej prostoty, prezentuje się naprawdę wyjątkowo. Ich zrobienie zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzą się nawet na szybkie śniadanie. Są smaczne, proste, a przy okazji niezwykle tanie. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom.

Przepis na muffinki z chleba tostowego jest niezwykle prosty, a jego przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Do przygotowania muffinek konieczne jest posiadanie specjalnych foremek, dzięki którym utrzymają one odpowiedni kształt. Przyda się również wałek, by nieco rozciągnąć chleb, dzięki czemu nie tylko będzie bardziej plastyczny, ale również lepiej się zaprezentuje. Pieczenie zajmuje tylko kilka chwil, dlatego całość nie sprawi problemu, nawet osobom, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z chleba tostowego, by były smaczne, a przy okazji naprawdę proste i pyszne, ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zajmuje tylko kilka chwil. By przygotować te muffinki wystarczy tylko kilka składników. Głównym jest oczywiście chleb tostowy. Najlepiej sięgnąć po taki, który ma jak najmniejszą ilość składników, to najzdrowszy wybór. Dobrze jest wybierać chleb pełnoziarnisty, który nie tylko dostarcza więcej błonnika, wpływającego pozytywnie na układ trawienny, ale również znaczną ilość składników mineralnych i witamin. Najlepszą opcją będzie pieczywo żytnie. Obok chleba, najważniejszym składnikiem są jajka. To wspaniałe źródło białka, które doskonale wpływa na sytość, przez co zjedzenie muffinki zaspokaja głód na długi czas. Najlepiej wybierać te z wolnego wybiegu czy ekologiczne. To przepis bardzo uniwersalny, choć pojawia się w nim papryka, można zamienić ją na inne warzywa, sprawdzą się zarówno pomidory, jak i cukinia, czy oliwki. Wszystko zależy od preferencji i dostępności.

Ten pomysł na szybkie muffinki będzie idealnym wyborem na kolację. To świetna alternatywa dla typowych wrapów, czy jajecznicy. Ten prosty przepis pozwala łatwe, ale bardzo sycące śniadanie.

Wartości odżywcze muffinek z chleba tostowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kalorie)
168.66 kcal
283.36 kcal
Białko
8.47 g
14.23 g

Węglowodany w muffinkach z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany
20.96 g
35.22 g
Węglowodany przyswajalne
18.02 g
30.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.95 g
4.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz
5.65 g
9.50 g
Tłuszcze nasycone
2.83 g
4.75 g
Tłuszcze nienasycone
2.83 g
4.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.96 g
3.28 g
Tłuszcze wielonasycone
0.87 g
1.46 g
Cholesterol
97.93 mg
164.52 mg

Witaminy w przepisie na muffinki z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina A
103.30 µg (mcg)
173.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.28 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Witamina C
42.95 mg
72.15 mg
Witamina D
0.52 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Witamina E
0.93 mg
1.56 mg
Retinol
50.51 µg (mcg)
84.86 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.47 mg
Niacyna
1.67 mg
2.81 mg
Foliany
64.39 µg (mcg)
108.17 µg (mcg)
Beta karoten
547.42 µg (mcg)
919.66 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z chleba tostowego

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód
327.97 mg
550.99 mg
Potas
177.04 mg
297.42 mg
Wapń
94.96 mg
159.54 mg
Fosfor
144.63 mg
242.97 mg
Magnez
24.10 mg
40.49 mg
Żelazo
1.67 mg
2.80 mg
Cynk
1.12 mg
1.88 mg
Miedź
0.10 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z chleba tostowego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z chleba tostowego

Lista alergenów dla muffinek z chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy żytni
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania muffinek z chleba tostowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy żytni
240 g
4.50
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 240 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Koszt składników
19.20
Jak oceniasz przepis na muffinki z chleba tostowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.3% osób