Śledź wędzony

Opublikowano: 06.12.2021 r., 10:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledź wędzony w formie pasty podany na pieczywie.
Śledź wędzony
Śledź wędzony to tradycyjny wyrób kuchni skandynawskiej. Pyszny śledź może stanowić potrawę samą w sobie a także być bazą do przygotowania pysznej pasty.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
850 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Śledź wędzony (pikling) (600 g)
  • Ser twarogowy tłusty (200 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Chleb żytni razowy 8 małych kromek (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, malakser

Przepis na śledź wędzony krok po kroku

Śledzia obierz ze skórki i oddziel mięso od ości, umieść je w malakserze.

Dodaj twaróg, cebulę oraz przyprawy, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę.

Dodaj do pasty i wymieszaj, dodaj także posiekany koper.

Pastę podawaj na kromce świeżego żytniego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na śledź wędzony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat śledź wędzony

Śledź wędzony to tradycyjny wyrób kuchni skandynawskiej. Pyszne śledzie są doskonałą bazą do przygotowywania past rybnych na kanapki. Wędzony w całości śledź nosi nazwę pikling. Śledź zawiera dość sporo ości, dlatego najlepiej przygotować z niego mieloną pastę na kanapki. Przepis na wędzone śledzie jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pasty z wędzonych śledzi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wędzone śledzie, cebula, twaróg, papryka ostra, papryka słodka, jajka, koper, pieczywo żytnie, sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z wędzonych śledzi? Śledzia obierz ze skórki i oddziel mięso od ości, umieść je w malakserze. Dodaj twaróg, cebulę oraz przyprawy, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Dodaj do pasty i wymieszaj, dodaj także posiekany koper. Pastę podawaj na kromce świeżego żytniego pieczywa.

Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy Omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego oraz wspomagają rozwój mózgu u dzieci. Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym, potrzebnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego organizmu. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do różnego rodzaju wyrobów typu ciasta czy pasty najlepiej sprawdzi się tłusty twaróg, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku i zapewnia konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując wędzone śledzie to doskonała propozycja na pyszną pastę rybną. Możesz ją przygotowywać na wiele sposobów z ulubionymi składnikami. Pasta rybna jest zdrowa i dzięki zawartości zdrowego tłuszczu pomaga zachować uczucie sytości na dłużej.

Alergeny w śledź wędzony

Lista alergenów dla śledź wędzony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź wędzony (pikling)
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Wartości odżywcze śledź wędzony

na 100g gotowej potrawy

Śledź wędzony to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega 3. Ryby morskie są także bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz jodu. Pasta z dodatkiem twarogu jest świetnym źródłem białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
283.56
850.69
Białko (g)
26.07
78.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
14.06
42.18
Węglowodany przyswajalne (g)
12.35
37.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
5.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.96
38.89
Tłuszcze nasycone (g)
4.99
14.96
Tłuszcze nienasycone (g)
7.98
23.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.08
15.25
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.89
8.68
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
110.71
332.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
51.65
154.95
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
1.12
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
12.05
36.16
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.27
9.80
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
5.10
15.29
Retinol (µg (mcg))
44.39
133.17
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.63
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.41
1.24
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.76
14.28
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.18
144.55
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
656.71
1970.14
Potas (mg)
485.46
1456.38
Wapń (mg)
110.39
331.18
Fosfor (mg)
332.07
996.21
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
50.80
152.41
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
6.97
Cynk (mg)
1.61
4.84
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledź wędzony 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledź wędzony

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź wędzony (pikling)
600 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 600 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Chleb żytni razowy
400 g
8 małych kromek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
36.50