Przepis na śledź wędzony krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, malakser

Śledzia obierz ze skórki i oddziel mięso od ości, umieść je w malakserze.

Dodaj twaróg, cebulę oraz przyprawy, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę.

Dodaj do pasty i wymieszaj, dodaj także posiekany koper.

Pastę podawaj na kromce świeżego żytniego pieczywa.

Śledź wędzony w formie pasty podany na pieczywie.
Śledź wędzony
Koszt przygotowania dania
13.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
46

Śledź wędzony - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledź wędzony

Śledź wędzony to tradycyjny wyrób kuchni skandynawskiej. Pyszne śledzie są doskonałą bazą do przygotowywania past rybnych na kanapki. Wędzony w całości śledź nosi nazwę pikling. Śledź zawiera dość sporo ości, dlatego najlepiej przygotować z niego mieloną pastę na kanapki. Przepis na wędzone śledzie jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pasty z wędzonych śledzi potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wędzone śledzie, cebula, twaróg, papryka ostra, papryka słodka, jajka, koper, pieczywo żytnie, sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z wędzonych śledzi? Śledzia obierz ze skórki i oddziel mięso od ości, umieść je w malakserze. Dodaj twaróg, cebulę oraz przyprawy, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Dodaj do pasty i wymieszaj, dodaj także posiekany koper. Pastę podawaj na kromce świeżego żytniego pieczywa.

Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy Omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego oraz wspomagają rozwój mózgu u dzieci. Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym, potrzebnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego organizmu. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do różnego rodzaju wyrobów typu ciasta czy pasty najlepiej sprawdzi się tłusty twaróg, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku i zapewnia konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując wędzone śledzie to doskonała propozycja na pyszną pastę rybną. Możesz ją przygotowywać na wiele sposobów z ulubionymi składnikami. Pasta rybna jest zdrowa i dzięki zawartości zdrowego tłuszczu pomaga zachować uczucie sytości na dłużej.

Wartości odżywcze śledź wędzony

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny śledź wędzony 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledź wędzony

Lista alergenów dla śledź wędzony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

W przepisie na śledź wędzony nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • śledź wędzony (pikling)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania śledź wędzony

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź wędzony (pikling)
600 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Chleb żytni razowy
400 g
8 małych kromek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na śledź wędzony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób