Chleb żytni - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie żytnim oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb żytni - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze chleba żytniego - tabela

Energia i białka

Chleb żytni jasnyChleb żytni razowyChleb tostowy żytni
na 100 gna 100 gna 100 g
Białko9.43 g8.50 g9.40 g
Fenyloalaninab/d0.41 mg0.45 mg

Węglowodany w chlebie żytnim

Chleb żytni jasnyChleb żytni razowyChleb tostowy żytni
na 100 gna 100 gna 100 g
Węglowodany49.20 g48.30 g53.10 g
Węglowodany przyswajalne46.90 g42.50 g46.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)2.30 g5.80 g6.40 g
Sacharoza (cukier)b/db/db/d
Glukozab/db/db/d
Fruktozab/db/db/d
Skrobiab/db/db/d
Laktozab/db/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Chleb żytni jasnyChleb żytni razowyChleb tostowy żytni
na 100 gna 100 gna 100 g
Tłuszcz3.59 g3.30 g3.60 g
Tłuszcze nasycone1.00 g1.19 g1.28 g
Tłuszcze nienasycone2.59 g2.11 g2.32 g
Tłuszcze jednonasycone0.72 g1.31 g1.44 g
Tłuszcze wielonasycone1.87 g0.80 g0.88 g
Tłuszcze transb/db/db/d
Cholesterol0.00 mg0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb żytni

Chleb żytni jasnyChleb żytni razowyChleb tostowy żytni
na 100 gna 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina B60.09 mg0.08 mg0.07 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg0.40 mg0.20 mg
Witamina D0.22 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina Eb/d0.33 mg0.37 mg
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.51 mg0.43 mg0.38 mg
Ryboflawina0.24 mg0.34 mg0.33 mg
Niacyna4.76 mg3.80 mg3.76 mg
Foliany111.00 µg (mcg)110.00 µg (mcg)103.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)4.00 µg (mcg)4.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb żytni

Chleb żytni jasnyChleb żytni razowyChleb tostowy żytni
na 100 gna 100 gna 100 g
Sód477.00 mg603.00 mg664.00 mg
Potas117.00 mg166.00 mg183.00 mg
Wapń211.00 mg73.00 mg80.00 mg
Fosfor113.00 mg125.00 mg138.00 mg
Magnez27.00 mg40.00 mg43.00 mg
Żelazo3.36 mg2.83 mg3.10 mg
Cynk0.88 mg1.14 mg1.25 mg
Miedź0.12 mg0.19 mg0.20 mg
Manganb/d0.82 mg0.91 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172684/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172685/nutrients

Alergie w chlebie żytnim

  • Chleb żytni jasny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb żytni razowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb tostowy żytni - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z chlebem żytnim

Przepisy z chlebem żytnim

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto