Chleb żytni - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie żytnim oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb żytni - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze chleba żytniego - tabela

Energia i białka

Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb tostowy żytni
na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w chlebie żytnim
Białko 9.43 g 8.50 g 9.40 g
Fenyloalanina b/d 0.41 mg 0.45 mg

Węglowodany w chlebie żytnim

Sprawdź, jakie węglowodany ma chleb żytni

Tłuszcze

Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb tostowy żytni
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 3.59 g 3.30 g 3.60 g
Tłuszcze nasycone 1.00 g 1.19 g 1.28 g
Tłuszcze nienasycone 2.59 g 2.11 g 2.32 g
Tłuszcze jednonasycone 0.72 g 1.31 g 1.44 g
Tłuszcze wielonasycone 1.87 g 0.80 g 0.88 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb żytni

Sprawdź, jakie witaminy ma chleb żytni

Składniki mineralne w przepisie na chleb żytni

Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb tostowy żytni
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 477.00 mg 603.00 mg 664.00 mg
Potas 117.00 mg 166.00 mg 183.00 mg
Wapń 211.00 mg 73.00 mg 80.00 mg
Fosfor 113.00 mg 125.00 mg 138.00 mg
Magnez 27.00 mg 40.00 mg 43.00 mg
Żelazo 3.36 mg 2.83 mg 3.10 mg
Cynk 0.88 mg 1.14 mg 1.25 mg
Miedź 0.12 mg 0.19 mg 0.20 mg
Mangan b/d 0.82 mg 0.91 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172684/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172685/nutrients

Alergie w chlebie żytnim

  • Chleb żytni jasny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb żytni razowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb tostowy żytni - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z chlebem żytnim

Przepisy z chlebem żytnim

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z chlebem żytnim

zupa krem z cukinii kcal, sałatka z grillowanym kurczakiem kcal, zupa cebulowa krem kcal, zupa krem z groszku kcal, zupa z serków topionych kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto