Przepis na jajka na bekonie krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Patelnię rozgrzej i dodaj boczek.

Gdy boczek delikatnie się zarumieni, wbij na niego jajka i smaż na niewielkim ogniu.

Dodaj odrobinę soli i pieprzu, smaż jajka, aż do ścięcia białek.

Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

jajka na bekonie
Jajka na bekonie
Koszt przygotowania dania
6.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
832 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
30

Jajka na bekonie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajkach na bekonie

Jajka na bekonie to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Moja dzisiejsza propozycja będzie prostszą wersją angielskiego śniadania, które będzie tak samo pożywne i treściwe jak to z dodatkiem fasoli.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na jajka na bekonie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilka jajek, boczek surowy i tak naprawdę to wszystko, ale śmiało możesz dodać odrobinę pieczywa z masłem.

Dodatkowo możesz zdecydować się na odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na smaczne śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na najlepsze jajka sadzone na śniadanie.

Wystarczy, że boczek usmażysz na rozgrzanej patelni, możesz wcześniej dać odrobinę oleju, ale nie musisz. Boczek wytopi się i będziesz mógł na nim usmażyć jajka.

Obojętnie na którą wersję się zdecydujesz, gdy boczek się zarumieni i zrobi się chrupiący, wbij jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż do momentu ścięcia się białek.

Przełóż jajka na talerz i podawaj z pieczywem, chyba że decydujesz się na wersję keto bez węglowodanów.

Skoro już wiesz, jak zrobić jajka na bekonie postaw na mój prosty przepis i przygotuj je w swoim domu, przekonaj się, jaka to pyszna propozycja na śniadanie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze jajek na bekonie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
277.64 kcal
832.93 kcal
Białko
11.68 g
35.04 g

Węglowodany w jajkach na bekonie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
10.63 g
31.91 g
Węglowodany przyswajalne
9.39 g
28.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
3.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
20.59 g
61.77 g
Tłuszcze nasycone
9.27 g
27.81 g
Tłuszcze nienasycone
11.32 g
33.96 g
Tłuszcze jednonasycone
8.23 g
24.70 g
Tłuszcze wielonasycone
3.09 g
9.26 g
Cholesterol
177.39 mg
532.18 mg

Witaminy w przepisie na jajka na bekonie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
91.21 µg (mcg)
273.64 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.54 mg
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
1.60 µg (mcg)
Witamina C
0.09 mg
0.26 mg
Witamina D
0.93 µg (mcg)
2.79 µg (mcg)
Witamina E
0.72 mg
2.16 mg
Retinol
90.75 µg (mcg)
272.25 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.62 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.85 mg
Niacyna
2.28 mg
6.85 mg
Foliany
42.14 µg (mcg)
126.43 µg (mcg)
Beta karoten
6.50 µg (mcg)
19.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajka na bekonie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
453.61 mg
1360.82 mg
Potas
162.43 mg
487.29 mg
Wapń
40.64 mg
121.93 mg
Fosfor
164.71 mg
494.14 mg
Magnez
18.00 mg
54.00 mg
Żelazo
1.43 mg
4.29 mg
Cynk
1.16 mg
3.48 mg
Miedź
0.09 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek na bekonie 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach na bekonie

Lista alergenów dla jajek na bekonie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jajek na bekonie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
100 g
4 plastry
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Chleb żytni razowy
60 g
2 kromki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na jajka na bekonie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób