Jajko sadzone

Opublikowano: 30.05.2021 r., 11:38 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
2 sadzone jajka na białym talerzyku z widelcem. Talerz stoi na drewnianym stole. Obok leży tost z ciemnego pieczywa i biała ściereczka.
Jajko sadzone
Jajko sadzone to śniadaniowa klasyka, jak i szybki dodatek do obiadu. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi jajko sadzone „na miękko”, czyli z płynnym żółtkiem.
Przygotowanie 4 min
124 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia

Przepis na jajko sadzone krok po kroku

Rozpuść masło na patelni.

Ustaw najniższą moc kuchenki, wbij jajko i posyp je szczyptą soli i pieprzu.

Smaż po przykryciem około 2 minuty.

Jak oceniasz przepis na jajko sadzone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat jajka sadzonego

Jajko sadzone jest super pomysłem na śniadanie. Może być częścią angielskiego śniadania i wielu kanapek. Świetnie pasuje na przykład na kanapkach z awokado i pomidorem. Co więcej, może stanowić dodatek białkowo-tłuszczowy do obiadu. Bardzo dobre jest w połączeniu z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem, i mizerią.

Jajko sadzone to zwykłe smażone na patelni jajko. Więc mogłaś się zdziwić, że ktoś opisuje, jak się robi jajko sadzone. Natomiast nie jest to byle jaki przepis na jajko sadzone, ponieważ będzie to wersja na miękko, czyli z płynnym żółtkiem. Omówię tutaj, na czym smażyć i ile smażyć jajka sadzone.

Zaczynamy oczywiście od wyboru jajek. Jeżeli kiedykolwiek miałaś okazję jeść prawdziwe wiejskie jajka, od rolnika, który trzyma kury tylko na swój użytek, to z pewnością wiesz, że takie jajka są znacznie lepsze od tych sklepowych. Oczywiście, jeżeli nie masz do takich dostępu, to wybierz jajka o jak najniższym numerze na skorupce (chodzi o cyfrę znajdującą się na samym początku przed PL). Mówi ona o tym, w jaki sposób hodowane są kury, od których pochodzą dane jajka. Najlepsze to jajka oznaczone jako 0, a najgorsze z numerem 3. Zacznijmy od końca, czyli od numeru 3 - oznacza on jaja z chowu klatkowego, czyli od kury które całe swoje życie spędzają w klatkach i mają podawaną specjalną karmę. 2 - to jaja od kur z chowu ściółkowego, czyli już trochę lepszego, ponieważ mogą się one poruszać po specjalnych kurnikach, ale nadal nie mogą wyjść na zewnątrz. 1 - jest oznaczeniem jaj od kur z wolnego wybiegu. Ten chów kur daje im możliwość chodzenia na świeżym powietrzu. Natomiast 0 to kategoria jaj z chowu ekologicznego, czyli takiego jak numer 1, ale kury dostają tutaj pasze pochodzącą z ekologicznych upraw. Nawet jeżeli nie obchodzi Cię los kur, to pamiętaj, że sposób chowu i żywienia ma wpływ na jajka, jakie znoszą kury.

Gdy masz już jajka, to przechodzimy do tego, jak zrobić takie jajko sadzone. Zaczynamy od wybrania rodzaju tłuszczu (możesz też usmażyć je na suchej patelni). To na czym smażysz, też ma wpływ na efekt końcowy. Najsmaczniejsze wychodzą na maśle, ale możesz użyć też oliwy lub oleju, jeżeli na co dzień nie korzystasz z masła. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła, na wolnym ogniu. Gdy masło się rozpuści, wbijamy jajko i smażymy na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 2 minut — najlepiej obserwować, kiedy zetnie się białko. Jeżeli chcesz płynne żółtko, to nie przewracaj jajka na drugą stronę. Tak oto mamy gotowe jajko sadzone na miękko. Jest to świetny pomysł na szybki, letni obiad. Spróbuj!

Alergeny w jajku sadzonym

Lista alergenów dla jajka sadzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajka sadzonego

na 100g gotowej potrawy

Jajko sadzone możesz usmażyć także bez dodatku tłuszczu, jeżeli chcesz ograniczyć ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
190.83
124.04
Białko (g)
11.58
7.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
0.66
0.43
Węglowodany przyswajalne (g)
0.66
0.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
15.48
10.06
Tłuszcze nasycone (g)
8.17
5.31
Tłuszcze nienasycone (g)
7.31
4.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.30
3.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
1.30
Cholesterol (mg)
358.92
233.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
203.67
132.38
Witamina B6 (mg)
0.16
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.83
0.54
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.83
1.19
Witamina E (mg)
1.16
0.75
Retinol (µg (mcg))
202.58
131.68
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.42
0.28
Niacyna (mg)
0.08
0.05
Foliany (µg (mcg))
43.33
28.17
Beta karoten (µg (mcg))
13.17
8.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
131.08
85.20
Potas (mg)
128.50
83.53
Wapń (mg)
53.33
34.67
Fosfor (mg)
183.50
119.28
Magnez (mg)
11.17
7.26
Żelazo (mg)
1.61
1.04
Cynk (mg)
1.19
0.77
Miedź (mg)
0.07
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny jajka sadzonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajka sadzonego

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koszt składników
11.00