Jajko w koszulce

Opublikowano: 04.08.2021 r., 11:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajko w koszulce podane na grzance.
Jajko w koszulce
Jajko w koszulce to świetny pomysł na pyszny i zdrowy dodatek. Idealnie komponuje się na tostach i w sałatce, a jego przygotowanie jest dużo prostsze niż się wydaje.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 3 min
71 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na jajko w koszulce krok po kroku

Do dużego garnka wlej 1l wody i doprowadź do wrzenia.

Jajko wbij na sitko i odcedź wodnistą część białka.

W wodzie zrób mały wir mieszając mocno łyżką i wlej do środka jajko.

Gotuj całość 3 minuty.

Jak oceniasz przepis na jajko w koszulce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat jajka w koszulce

Jajko w koszulce znane również jako poszetowe, jest sposobem na przygotowanie jajka w sposób bardzo lekkostrawny. Choć całość wydaje się bardzo skomplikowana, wcale tak nie jest. Wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednia metoda, by stworzyć wspaniałe jajko w koszulce, które zachwyca smakiem i wyglądem. Jego nazwa wzięła się od białka, które po ścięciu tworzy koszulkę dla płynnego żółtka. Całość prezentuje się niezwykle elegancko i apetycznie, dlatego jajko to ma wielu zwolenników. Można je podawać na tostach lub same. W połączeniu z sałatką lub szparagami. Idealnie komponuje się również z awokado zwłaszcza na ciepłym toście. Tak gotowane jajko w koszulce będzie odpowiednie również dla osób na diecie lekkostrawnej, gdyż podobnie jak jajko na miękko, w jego przypadku żółtko nie ścina się i łatwiej jest całość strawić.

Choć zwykle w przepisach podawany jest sposób z użyciem octu lub białego wina, to jednak ze względu na lekko wyczuwalny zapach nie każdy ma ochotę na taką właśnie wersję. Dodatek octu nie jest również mile widziany w dietach lekkostrawnych. Choć przyjęło się mówić, że bez zakwaszenia pH jajko poszetowe nie wyjdzie, nie jest to jednak prawda. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować jajko w koszulce bez octu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Z jego pomocą przygotujesz ten pyszny dodatek bez użycia dodatkowo octu czy wina. Całość choć zrobiona inaczej, zawsze wychodzi. To zasługa odpowiedniej metody.

Przepis na jajko w koszulce jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do jego przygotowania wystarczy tylko mały garnek, łyżka i miseczka. Choć w sklepach można już kupić specjalne urządzenia, które ułatwiają przygotowanie tego jajka, ich obecność nie jest wcale konieczna. Jajko w koszulce można zrobić we własnej kuchni bez zbędnych dodatków. Z tego przepisu dowiesz się również jak długo gotować jajko, by nie ścięło się za bardzo, ani nie było zbyt twarde.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak zrobić idealne jajko w koszulce, pełne smaku i aromatu, a przy tym takie, które na pewno się udaje, to ten przepis na pewno będzie dobrym wyborem. Powstają z niego pyszne jajka w koszulce, które świetnie sprawdzą się na śniadanie czy kolację.

Alergeny w jajku w koszulce

Lista alergenów dla jajka w koszulce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajka w koszulce

na 100g gotowej potrawy

To wspaniały pomysł na zdrowy posiłek, warto dodać do niego źródło błonnika i świeże warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
143.00
71.50
Białko (g)
12.56
6.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
0.72
0.36
Węglowodany przyswajalne (g)
0.72
0.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
9.51
4.75
Tłuszcze nasycone (g)
3.94
1.97
Tłuszcze nienasycone (g)
5.57
2.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.66
1.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
0.95
Cholesterol (mg)
372.00
186.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
160.00
80.00
Witamina B6 (mg)
0.17
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
0.45
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
2.00
1.00
Witamina E (mg)
1.05
0.53
Retinol (µg (mcg))
160.00
80.00
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.46
0.23
Niacyna (mg)
0.08
0.04
Foliany (µg (mcg))
47.00
23.50
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
142.00
71.00
Potas (mg)
138.00
69.00
Wapń (mg)
56.00
28.00
Fosfor (mg)
198.00
99.00
Magnez (mg)
12.00
6.00
Żelazo (mg)
1.75
0.88
Cynk (mg)
1.29
0.65
Miedź (mg)
0.07
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny jajka w koszulce 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajka w koszulce

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
6.00