Angielskie śniadanie
-
Jajko sadzone
Jajko sadzone jest super pomysłem na śniadanie. Może być częścią angielskiego śniadania i wielu kanapek. Świetnie pasuje na przykład na …
4 min łatwy 1 124 kcal
-
Smażony bekon
Smażony bekon to doskonały pomysł na śniadanie. Możemy wykorzystać go jako dodatek do chleba. Pyszny i szybki w przygotowaniu bekon …
15 min łatwy 4 449 kcal -
Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku
Z pewnością kojarzysz „angielskie śniadanie”. Pyszna i prosta wegetariańska fasola w sosie pomidorowym jest jednym ze składowych tego brytyjskiego dania. …
15 + 95 min łatwy 6 309 kcal
Angielskie śniadanie - przepisy
-
Smażone parówki
Pyszne smażone parówki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
30 + 10 min łatwy 2 491 kcal -
Smażone pieczarki
Smażone pieczarki to jeden z doskonałych pomysłów na naprawdę pyszny dodatek do potraw. Sprawdzą się świetnie jako dodatek na kanapkę, …
15 + 15 min łatwy 4 131 kcal
-
Grzanki z chleba
Grzanki z chleba to idealny dodatek do zup i sałatek, choć można je dodać także i do innych potraw. Takie …
5 + 12 min łatwy 3 262 kcal
-
Owsianka na mleku
Owsianka na mleku to doskonała propozycja na śniadanie. Płatki owsiane przygotowywane na mleku stanowią doskonałą bazę pod wiele pysznych śniadań, …
15 + 15 min łatwy 1 314 kcal
-
Hash browns
Hash browns to nic innego jak dodatek do śniadania w formie drobno posiekanych ziemniaków. Koniecznie poznaj mój przepis na hash …
20 + 30 min łatwy 5 123 kcal
-
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań serwowanych na ciepłe śniadanie z jajek. Propozycja jajecznicy z pieczarkami i cebulą jest pyszną …
10 + 20 min łatwy 1 305 kcal
-
Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane idealnie nadają się na obiad dla dzieci, choć dorośli równie chętnie po nie sięgają. Te krokiety smakują jak …
70 + 25 min łatwy 4 491 kcal
-
Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała …
15 + 40 min łatwy 2 805 kcal -
Tosty z jajkiem
Brakuje Ci pomysłu na ciepłe, szybkie śniadanie przed pracą lub lunch w ciągu dnia? Dzisiaj przychodzę z idealną propozycją, koniecznie …
15 + 15 min łatwy 1 381 kcal -
Pieczarki z grilla
Nie jadasz mięsa, a masz ochotę na grilla? Szukasz bezmięsnej alternatywy dla tradycyjnych grillowanych potraw takich jak kiełbasy, kaszanki, boczek …
10 + 10 min średni 2 590 kcal
-
Jajecznica z grzybami
Jajecznica z grzybami to świetny i nieoczywisty pomysł na niedzielne śniadanie pełne smaku. Z tego przepisu powstaje wspaniałe danie, które …
15 + 15 min łatwy 2 299 kcal
-
Jajecznica z serem
Jajecznica z serem to pomysł na śniadanie idealne. Ciężko sobie wyobrazić niedzielny poranek bez tego pysznego i jakże łatwego dania. …
5 + 10 min łatwy 2 419 kcal
-
Tosty z jajkiem sadzonym
Tosty z jajkiem sadzonym to idealna propozycja na śniadanie czy kolację. Chrupiące, lekko opieczone w tosterze pieczywo z towarzystwie sadzonego …
10 + 15 min łatwy 1 407 kcal
-
Jajka po szkocku
Jajka po szkocku, z angielskiego scotch eggs, to potrawa charakterystyczna dla kuchni brytyjskiej. Są to jajka ugotowane na twardo, półtwardo …
40 min średni 1 955 kcal -
Jajecznica ze szczypiorkiem
Jajecznica ze szczypiorkiem to klasyczna wersja niezwykle popularnej potrawy, która ma wielu miłośników. To najprostszy sposób na stworzenie naprawdę smacznej …
10 + 10 min łatwy 2 186 kcal
-
Jajecznica z boczkiem
Jajka kurze to częsty składnik wielu śniadań. Jest to też dosyć kontrowersyjny składnik diety. Dodatkowo są pożywne i dla wielu …
10 min łatwy 1 754 kcal -
Jajecznica z cebulą
Jajka kurze to dosyć kontrowersyjny składnik w dietetyce. Raz są polecane w ogromnej ilości, a innym już każą nam je …
10 min łatwy 1 263 kcal
-
Krokiety z jajkiem
Krokiety z jajkiem nadają się na różne okazje. Możesz je przygotować na obiad dla swoich bliskich lub na spotkanie ze …
60 + 10 min łatwy 4 610 kcal
-
Tosty z pieczarkami
Tostem nazywamy kromkę pieczywa (zazwyczaj pszennego), która została podpieczona w tosterze; jest to rodzaj grzanki. Idealnie nadają się na śniadanie, …
15 + 5 min łatwy 1 465 kcal
-
Jajka na bekonie
Jajka na bekonie to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. …
0 + 15 min łatwy 1 832 kcal -
Owsianka bananowa
Pyszna owsianka bananowa to świetny pomysł na pyszne, pełnowartościowe i dobrze zbilansowane śniadanie. Głównym składnikiem są płatki owsiane, które dają …
15 + 10 min łatwy 1 246 kcal
-
Omlet z boczkiem
Omlet z boczkiem można przygotować na śniadanie lub jako drugi posiłek w ciągu dnia. Taki omlet nie jest trudny, a …
15 min łatwy 1 790 kcal
-
Jajecznica z maślakami
Każdy słyszał o jajecznicy. Jest to bardzo popularne danie, ponieważ jest szybkie i proste do przygotowania, a do tego można …
20 + 25 min łatwy 2 314 kcal
-
Bekon po angielsku
Bekon po angielsku, który można zaliczyć do diety ketogenicznej, czyli takiej, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienną podaż węglowodanów …
20 + 20 min łatwy 2 467 kcal -
Omlet z parówką
Pyszny omlet z parówką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 15 min łatwy 4 229 kcal -
Jajecznica z bekonem
Jajecznica z bekonem to doskonały pomysł na śniadanie, które możesz podać dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu jajecznica doskonale smakuje …
20 min łatwy 1 1346 kcal -
Kiełbaski w cieście
Kiełbaski w cieście to doskonała potrawa kuchni europejskiej. Szybkie do przygotowania kiełbaski sprawdzą się doskonale na szybką przekąskę podczas spotkania …
15 + 20 min łatwy 10 399 kcal -
Tosty z jajkiem i bekonem
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Pyszne tosty możemy przygotować również z serem. …
25 min łatwy 1 735 kcal
-
Bekon z piekarnika
Bekon z piekarnika to doskonały pomysł na pieczony boczek. Bekon będzie stanowił dobry dodatek do sałatek a także jajecznicy czy …
10 + 20 min łatwy 10 187 kcal -
Omlet z boczkiem i serem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
5 + 10 min łatwy 1 413 kcal -
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w …
30 min łatwy 4 413 kcal -
Jajko w koszulce
Jajko w koszulce znane również jako poszetowe, jest sposobem na przygotowanie jajka w sposób bardzo lekkostrawny. Choć całość wydaje się …
10 + 3 min łatwy 1 71 kcal
-
Parówka w cieście
Parówka w cieście to pomysł na ekspresowy posiłek, który nie tylko jest sycący, ale również naprawdę smaczny. Ten przepis sprawdzi …
10 + 15 min łatwy 4 540 kcal
Angielskie śniadanie - co to jest?
Tradycyjne, angielskie śniadanie, czyli full English breakfast, składa się z podsmażonych dań na ciepło. Chłodny i deszczowy klimat wymusza zjedzenie pożywnego śniadania, dlatego też w Anglii ukształtował się zwyczaj jadania obfitego śniadania na ciepło, tak aby ludzie od rana mieli siłę do pracy. Klasyczny przepis na angielskie śniadanie zawiera smażone i kaloryczne dania. W skład śniadania wchodzi fasolka w sosie pomidorowym, podsmażone wędliny, jajka, grzyby i grzanki. Do tego podaje się smażone wafelki ryżowe, grzanki z dżemem, owsiankę czy płatki z mlekiem. Śniadanie to ulega obecnie modyfikacjom, w kierunku posiłku bardziej lekkiego, z dodatkiem warzyw, a nawet w wersji wegetariańskiej.
Angielskie śniadanie - pomysły, przepisy, porady praktyczne
Typowe, angielskie śniadanie obecnie częściej znajduje się w restauracyjnej karcie dań, niż w domach Anglików. Kiedyś musiało dawać dużo energii do ciężkiej pracy fizycznej w zimnym klimacie. Dziś uchodzi za zbyt kaloryczne i tuczące. Warto jednak poznać ciekawy przepis na angielskie śniadanie, aby urozmaicić domowe menu, szczególnie zimą, kiedy potrzebujemy więcej energii. Podajemy skład tradycyjnego, angielskiego śniadania i doradzamy jak je wykonać z produktów dostępnych w Polsce.
Co Anglicy jedzą na śniadanie, obiad i kolację
Tradycyjna kuchnia brytyjska
Kuchnia brytyjska kojarzy się przede wszystkim z rybą z frytkami, która jest tradycyjnym daniem obiadowym. Danie to jest flagowym posiłkiem zarówno Brytyjczyków, jak i turystów. Brytyjczycy jedzą dania tłuste, ciężkie i mało urozmaicone. Pozornie wydaje się, że kuchnia brytyjska jest nieciekawa, niesmaczna i pozbawiona tradycji. Nic bardziej mylnego.
Kuchnię brytyjską kształtował klimat oraz tradycje kulturowe. W krajach europejskich o chłodnym, deszczowym klimacie ukształtowały zupełnie inne tradycje kulinarne, niż ciepłe południe. W zimnym, wilgotnym klimacie Wysp Brytyjskich ludzie od wieków potrzebowali energetycznych i kalorycznych posiłków od rana. W takim klimacie ludzie muszą się dobrze najeść od rana, aby mieć siłę do pracy. Dlatego też charakterystyczną cechą tego regionu są pożywne i obfite śniadania. Na lunch Anglicy jedzą małą przekąskę, zaś głównym posiłkiem jest rodzaj obiadokolacji, czyli słynna “5 o’clock tea”. Nazwa jest nieco myląca, gdyż herbatka o 5 stanowi pełen, wielodaniowy obiad, który współcześnie zawiera głównie rybę z frytkami. Kolacji się raczej nie jada, z wyjątkiem herbatki z ciasteczkiem w towarzystwie gości. W tradycji brytyjskiej szczególnie ważny jest niedzielny obiad, kiedy to na stole pojawiają się specjały wywodzące się z brytyjskiej kuchni arystokratycznej, jak pieczone mięsa, pieczone ziemniaki i Yorkshire pudding, czyli rodzaj wytrawnych ciasteczek.
Chłodny klimat zawsze wymuszał większą kaloryczność menu. Dlatego też w skład brytyjskiego menu wchodzą głównie dania mięsne, mączne i ziemniaczane. Tradycyjne, brytyjskie dania obejmują głównie pieczone mięsa, zapiekanki z mięsem, mięso zapiekane w cieście, które wywodzą się z menu ziemiaństwa. Duży wpływ na kuchnię angielską miały również Indie skąd zapożyczono bardzo popularne obecnie dania curry.
W XX wieku brytyjskie tradycje kulinarne uległy zmianie wskutek kryzysów gospodarczych i wojen. Klasyczna kuchnia arystokratyczna, pełna zapiekanych mięs i placków z mięsem, odeszła w niepamięć. Zastąpiły je dania ludowe, jak ryba z frytkami, tradycyjne brytyjskie kanapki czy dania fast food.
Co Anglicy jedzą na tradycyjne śniadanie
Klasyczne, angielskie śniadanie wydaje się złożone z produktów zupełnie do siebie nie pasujących. Ukształtowało się ono w czasie kryzysów XX wieku, kiedy to jadano to co było dostępne. Brytyjskie śniadanie jest pożywne, sycące i ciężkie, tak aby dać energię ludziom ciężko pracującym. Tradycyjne, brytyjskie śniadanie nosi nazwę “full English breakfast”. Jego skład jest dość nietypowy, gdyż zawiera dania na ciepło i na zimno.
Skład brytyjskiego śniadania:
- jajka w postaci jajecznicy na bekonie lub jajek sadzonych,
- fasolka w sosie pomidorowym,
- wędliny, czyli plastry bekonu, white pudding lub black pudding, najczęściej podsmażone,
- parówki wieprzowe na ciepło,
- smażone grzyby,
- pomidory świeże lub podsmażone.
Jako sos do śniadania podaje się ketchup i brązowy sos. Jeśli ktoś się nie naje, może dodatkowo dostać tosty z dżemem, owsiankę, krokiety hash browns lub płatki zbożowe z mlekiem. Do śniadania podaje się kawę lub herbatę.
Obecnie full English breakfast jadany jest w brytyjskich domach znacznie rzadziej, szczególnie że przy siedzącym trybie życia tak obfite śniadanie może prowadzić do nadwagi. Dlatego też tradycyjne menu uległo zmianom. Często Anglicy nieco ograniczają skład śniadania lub zadowalają się tostami z dżemem. Aby zmniejszyć kaloryczność śniadania Anglicy podają warzywa liściaste zamiast wędlin. Od końca XX wieku do śniadania podaje się soki, głównie sok pomarańczowy. Pojęcie “full English breakfast” znajdziemy raczej w ofercie hoteli i menu restauracji, niż w angielskich domach.
Co zawiera tradycyjne angielskie śniadanie
Najlepszy przepis na tradycyjne angielskie śniadanie
Angielskie śniadanie podaje się na jednym talerzu, na ciepło. Zawiera ono głównie dania smażone lub grillowane. Do przygotowania śniadania potrzebny jest grill lub duża patelnia, gdyż składniki podsmażamy razem. Przepis na angielskie śniadanie wymaga znajomości kolejności smażenia, tak aby tylko lekko podgrzać składniki i niczego nie przypalić.
Najpierw podsmażamy parówki lub kiełbaski, następnie zmniejszamy ogień i wrzucamy na patelnię plastry bekonu. Potem wkładamy grzyby, które smażymy około 2 minuty na każdej stronie. Ważne jest, aby grzyby przekładać na drugą stronę tylko raz, tak aby się zarumieniły ale nie puściły soku. Podsmażamy również plasterki pomidorów, pamiętając aby ich nadmiernie nie poruszać.
Tradycyjne, brytyjskie śniadanie zawiera podsmażone plasterki white pudding i black pudding. Jest to rodzaj kiełbasy przypominającej polską pasztetową i kaszankę. Jeśli mamy dostęp do tego rodzaju wędlin to również kroimy je na plasterki i podsmażamy. Smażymy również jajka sadzone.
Nieodzownym składnikiem brytyjskiego śniadania są grzanki, czyli podsmażony chleb. Możemy opiec tosty w opiekaczu. Tradycyjnie do tego celu używało się czerstwego chleba, który można było w ten sposób wykorzystać. Kromki chleba podsmażamy na maśle, osobnej patelni. Do krótkiego smażenia Anglicy używają masła, natomiast jeśli smażymy dłużej należy użyć masła klarowanego, które nie spala się na patelni. Fasolkę w sosie pomidorowym z puszki podgrzewamy w garnuszku. Całość podajemy na jednym talerzu. Na stole stawiamy również ketchup i brązowy sos.
Przepis na brytyjskie śniadanie w Polsce
Brytyjskie śniadanie nie jest popularne w Polsce i rzadko kto go jada. Angielskie śniadanie uchodzi za niezbyt zdrowe, z uwagi na kaloryczne i tłuste produkty poddane smażeniu. Dodatkową wadą angielskiego śniadania jest dłuższy czas przygotowania. Jednak ten rodzaj śniadania może być fajnym urozmaiceniem menu, szczególnie w chłodne, zimowe dni.
Większość składników brytyjskiego śniadania możemy dostać w Polsce. Warto kupić dobrej jakości fasolkę w sosie pomidorowym w puszce. Grzyby są w Polsce drogie i trudno dostępne, dlatego też stosujemy tanie pieczarki.
Nie mamy dostępu do tradycyjnych, brytyjskich wędlin. Polska pasztetowa nie nadaje się do podsmażenia, dlatego możemy podsmażyć kawałek kaszanki. W Polsce trudno jest również dostać bekon, który pozyskuje się z górnej części tuszy wieprzowej. Zaś łatwo dostępny jest boczek, czyli dolna część tuszy wieprzowej. Dlatego też do śniadania w stylu angielskim najlepiej użyć parówek lub frankfurterek oraz podsmażyć plastry boczku.
Zaczynamy od upieczenia lub podsmażenia kiełbasy i plastrów boczku. Podsmażamy także pieczarki i plastry pomidora lub pomidorki koktajlowe. Robimy jajka sadzone. Podgrzewamy fasolkę z puszki. W opiekaczu robimy grzanki. Podajemy wszystko na jednym talerzu. Daniu towarzyszy ketchup oraz kawa lub herbata.