Angielskie śniadanie

angielskie śniadanie

Tradycyjne, angielskie śniadanie, czyli full English breakfast, składa się z podsmażonych dań na ciepło. Chłodny i deszczowy klimat wymusza zjedzenie pożywnego śniadania, dlatego też w Anglii ukształtował się zwyczaj jadania obfitego śniadania na ciepło, tak aby ludzie od rana mieli siłę do pracy. Klasyczny przepis na angielskie śniadanie zawiera smażone i kaloryczne dania. W skład śniadania wchodzi fasolka w sosie pomidorowym, podsmażone wędliny, jajka, grzyby i grzanki. Do tego podaje się smażone wafelki ryżowe, grzanki z dżemem, owsiankę czy płatki z mlekiem. Śniadanie to ulega obecnie modyfikacjom, w kierunku posiłku bardziej lekkiego, z dodatkiem warzyw, a nawet w wersji wegetariańskiej.

Angielskie śniadanie - pomysły, przepisy, porady praktyczne

Typowe, angielskie śniadanie obecnie częściej znajduje się w restauracyjnej karcie dań, niż w domach Anglików. Kiedyś musiało dawać dużo energii do ciężkiej pracy fizycznej w zimnym klimacie. Dziś uchodzi za zbyt kaloryczne i tuczące. Warto jednak poznać ciekawy przepis na angielskie śniadanie, aby urozmaicić domowe menu, szczególnie zimą, kiedy potrzebujemy więcej energii. Podajemy skład tradycyjnego, angielskiego śniadania i doradzamy jak je wykonać z produktów dostępnych w Polsce.

Co Anglicy jedzą na śniadanie, obiad i kolację

Tradycyjna kuchnia brytyjska

Kuchnia brytyjska kojarzy się przede wszystkim z rybą z frytkami, która jest tradycyjnym daniem obiadowym. Danie to jest flagowym posiłkiem zarówno Brytyjczyków, jak i turystów. Brytyjczycy jedzą dania tłuste, ciężkie i mało urozmaicone. Pozornie wydaje się, że kuchnia brytyjska jest nieciekawa, niesmaczna i pozbawiona tradycji. Nic bardziej mylnego.

Kuchnię brytyjską kształtował klimat oraz tradycje kulturowe. W krajach europejskich o chłodnym, deszczowym klimacie ukształtowały zupełnie inne tradycje kulinarne, niż ciepłe południe. W zimnym, wilgotnym klimacie Wysp Brytyjskich ludzie od wieków potrzebowali energetycznych i kalorycznych posiłków od rana. W takim klimacie ludzie muszą się dobrze najeść od rana, aby mieć siłę do pracy. Dlatego też charakterystyczną cechą tego regionu są pożywne i obfite śniadania. Na lunch Anglicy jedzą małą przekąskę, zaś głównym posiłkiem jest rodzaj obiadokolacji, czyli słynna “5 o’clock tea”. Nazwa jest nieco myląca, gdyż herbatka o 5 stanowi pełen, wielodaniowy obiad, który współcześnie zawiera głównie rybę z frytkami. Kolacji się raczej nie jada, z wyjątkiem herbatki z ciasteczkiem w towarzystwie gości. W tradycji brytyjskiej szczególnie ważny jest niedzielny obiad, kiedy to na stole pojawiają się specjały wywodzące się z brytyjskiej kuchni arystokratycznej, jak pieczone mięsa, pieczone ziemniaki i Yorkshire pudding, czyli rodzaj wytrawnych ciasteczek.

Chłodny klimat zawsze wymuszał większą kaloryczność menu. Dlatego też w skład brytyjskiego menu wchodzą głównie dania mięsne, mączne i ziemniaczane. Tradycyjne, brytyjskie dania obejmują głównie pieczone mięsa, zapiekanki z mięsem, mięso zapiekane w cieście, które wywodzą się z menu ziemiaństwa. Duży wpływ na kuchnię angielską miały również Indie skąd zapożyczono bardzo popularne obecnie dania curry.

W XX wieku brytyjskie tradycje kulinarne uległy zmianie wskutek kryzysów gospodarczych i wojen. Klasyczna kuchnia arystokratyczna, pełna zapiekanych mięs i placków z mięsem, odeszła w niepamięć. Zastąpiły je dania ludowe, jak ryba z frytkami, tradycyjne brytyjskie kanapki czy dania fast food.

Co Anglicy jedzą na tradycyjne śniadanie

Klasyczne, angielskie śniadanie wydaje się złożone z produktów zupełnie do siebie nie pasujących. Ukształtowało się ono w czasie kryzysów XX wieku, kiedy to jadano to co było dostępne. Brytyjskie śniadanie jest pożywne, sycące i ciężkie, tak aby dać energię ludziom ciężko pracującym. Tradycyjne, brytyjskie śniadanie nosi nazwę “full English breakfast”. Jego skład jest dość nietypowy, gdyż zawiera dania na ciepło i na zimno.

Skład brytyjskiego śniadania:

  • jajka w postaci jajecznicy na bekonie lub jajek sadzonych,
  • fasolka w sosie pomidorowym,
  • wędliny, czyli plastry bekonu, white pudding lub black pudding, najczęściej podsmażone,
  • parówki wieprzowe na ciepło,
  • smażone grzyby,
  • pomidory świeże lub podsmażone.

Jako sos do śniadania podaje się ketchup i brązowy sos. Jeśli ktoś się nie naje, może dodatkowo dostać tosty z dżemem, owsiankę, krokiety hash browns lub płatki zbożowe z mlekiem. Do śniadania podaje się kawę lub herbatę.

Obecnie full English breakfast jadany jest w brytyjskich domach znacznie rzadziej, szczególnie że przy siedzącym trybie życia tak obfite śniadanie może prowadzić do nadwagi. Dlatego też tradycyjne menu uległo zmianom. Często Anglicy nieco ograniczają skład śniadania lub zadowalają się tostami z dżemem. Aby zmniejszyć kaloryczność śniadania Anglicy podają warzywa liściaste zamiast wędlin. Od końca XX wieku do śniadania podaje się soki, głównie sok pomarańczowy. Pojęcie “full English breakfast” znajdziemy raczej w ofercie hoteli i menu restauracji, niż w angielskich domach.

Co zawiera tradycyjne angielskie śniadanie

Najlepszy przepis na tradycyjne angielskie śniadanie

Angielskie śniadanie podaje się na jednym talerzu, na ciepło. Zawiera ono głównie dania smażone lub grillowane. Do przygotowania śniadania potrzebny jest grill lub duża patelnia, gdyż składniki podsmażamy razem. Przepis na angielskie śniadanie wymaga znajomości kolejności smażenia, tak aby tylko lekko podgrzać składniki i niczego nie przypalić.

Najpierw podsmażamy parówki lub kiełbaski, następnie zmniejszamy ogień i wrzucamy na patelnię plastry bekonu. Potem wkładamy grzyby, które smażymy około 2 minuty na każdej stronie. Ważne jest, aby grzyby przekładać na drugą stronę tylko raz, tak aby się zarumieniły ale nie puściły soku. Podsmażamy również plasterki pomidorów, pamiętając aby ich nadmiernie nie poruszać.

Tradycyjne, brytyjskie śniadanie zawiera podsmażone plasterki white pudding i black pudding. Jest to rodzaj kiełbasy przypominającej polską pasztetową i kaszankę. Jeśli mamy dostęp do tego rodzaju wędlin to również kroimy je na plasterki i podsmażamy. Smażymy również jajka sadzone.

Nieodzownym składnikiem brytyjskiego śniadania są grzanki, czyli podsmażony chleb. Możemy opiec tosty w opiekaczu. Tradycyjnie do tego celu używało się czerstwego chleba, który można było w ten sposób wykorzystać. Kromki chleba podsmażamy na maśle, osobnej patelni. Do krótkiego smażenia Anglicy używają masła, natomiast jeśli smażymy dłużej należy użyć masła klarowanego, które nie spala się na patelni. Fasolkę w sosie pomidorowym z puszki podgrzewamy w garnuszku. Całość podajemy na jednym talerzu. Na stole stawiamy również ketchup i brązowy sos.

Przepis na brytyjskie śniadanie w Polsce

Brytyjskie śniadanie nie jest popularne w Polsce i rzadko kto go jada. Angielskie śniadanie uchodzi za niezbyt zdrowe, z uwagi na kaloryczne i tłuste produkty poddane smażeniu. Dodatkową wadą angielskiego śniadania jest dłuższy czas przygotowania. Jednak ten rodzaj śniadania może być fajnym urozmaiceniem menu, szczególnie w chłodne, zimowe dni.

Większość składników brytyjskiego śniadania możemy dostać w Polsce. Warto kupić dobrej jakości fasolkę w sosie pomidorowym w puszce. Grzyby są w Polsce drogie i trudno dostępne, dlatego też stosujemy tanie pieczarki.

Nie mamy dostępu do tradycyjnych, brytyjskich wędlin. Polska pasztetowa nie nadaje się do podsmażenia, dlatego możemy podsmażyć kawałek kaszanki. W Polsce trudno jest również dostać bekon, który pozyskuje się z górnej części tuszy wieprzowej. Zaś łatwo dostępny jest boczek, czyli dolna część tuszy wieprzowej. Dlatego też do śniadania w stylu angielskim najlepiej użyć parówek lub frankfurterek oraz podsmażyć plastry boczku.

Zaczynamy od upieczenia lub podsmażenia kiełbasy i plastrów boczku. Podsmażamy także pieczarki i plastry pomidora lub pomidorki koktajlowe. Robimy jajka sadzone. Podgrzewamy fasolkę z puszki. W opiekaczu robimy grzanki. Podajemy wszystko na jednym talerzu. Daniu towarzyszy ketchup oraz kawa lub herbata.

Angielskie śniadanie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto