Przepis na placuszki twarogowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
mikser, miska, szpatułka, patelnia

Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy twaróg, mąkę pszenną, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia się.

W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy twarogowej i delikatnie mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu stron.

Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Placuszki twarogowe z owocami
Placuszki twarogowe
Koszt przygotowania dania
5.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
82 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
84

Placuszki twarogowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placuszkach twarogowych

Pyszne placuszki twarogowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie lub podwieczorek. Placki z twarogu z ulubionymi dodatkami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić placuszki twarogowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy twaróg, mąkę pszenną, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia się. W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy twarogowej i delikatnie mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu stron. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na placuszki twarogowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiada wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Dietetyczne placki z serem białym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy również przygotować je bez mąki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na fit posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze placuszków twarogowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kalorie)
182.93 kcal
82.32 kcal
Białko
10.19 g
4.59 g
Fenyloalanina
0.36 mg
0.16 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w placuszkach twarogowych

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany
13.73 g
6.18 g
Węglowodany przyswajalne
13.57 g
6.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.15 g
0.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz
9.44 g
4.25 g
Tłuszcze nasycone
3.27 g
1.47 g
Tłuszcze nienasycone
6.18 g
2.78 g
Tłuszcze jednonasycone
4.37 g
1.97 g
Tłuszcze wielonasycone
1.81 g
0.81 g
Cholesterol
102.66 mg
46.20 mg

Witaminy w przepisie na placuszki twarogowe

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A
61.02 µg (mcg)
27.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.56 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina E
0.31 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
60.45 µg (mcg)
27.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.69 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.48 µg (mcg)
15.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
6.82 µg (mcg)
3.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki twarogowe

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód
214.75 mg
96.64 mg
Potas
103.23 mg
46.45 mg
Wapń
62.48 mg
28.11 mg
Fosfor
147.57 mg
66.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.00 mg
4.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.15 mg
0.52 mg
Cynk
0.61 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków twarogowych 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach twarogowych

Lista alergenów dla placuszków twarogowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania placuszków twarogowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
40 g
4 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 40 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
20.80
Jak oceniasz przepis na placuszki twarogowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,0% osób