Placuszki twarogowe
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 4 łyżki (40 g)
- Cukier puder 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Przepis na placuszki twarogowe krok po kroku
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy twaróg, mąkę pszenną, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia się.
W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy twarogowej i delikatnie mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu stron.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Placuszki z serka wiejskiego
-
Małdrzyki
-
Placuszki serowe
-
Placki twarogowe fit
-
Placuszki z serkiem waniliowym
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placuszki z borówkami
-
Placuszki z serka waniliowego
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Placuszki z twarogiem i bananem
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Placki twarogowe BLW
-
Placki z serkiem waniliowym
-
Placki z danio
-
Placuszki białkowe
-
Placki bananowo-twarogowe
-
Placki twarogowe
Więcej informacji na temat placuszków twarogowych
Pyszne placuszki twarogowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie lub podwieczorek. Placki z twarogu z ulubionymi dodatkami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić placuszki twarogowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy twaróg, mąkę pszenną, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia się. W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy twarogowej i delikatnie mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu stron. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na placuszki twarogowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiada wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Dietetyczne placki z serem białym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy również przygotować je bez mąki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na fit posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w placuszkach twarogowych
Lista alergenów dla placuszków twarogowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze placuszków twarogowych
Placki posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.