Chleb w jajku
- Chleb pszenny (60 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na chleb w jajku krok po kroku
Jajko wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i papryki.
Chleb zamocz z dwóch stron w jajku.
Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż chleb z dwóch stron.
Więcej informacji na temat chleba w jajku
Słyszałaś kiedyś o tostach francuskich?
Ja od dziecka jadłam chleb w jajku, ale dopiero mając kilkanaście lat, dowiedziałam się, że inaczej taki chleb nazywa się tostami francuskimi. Dodatkowym szokiem była dla mnie informacja, że można podawać je także na słodko, bo u mnie w domu zawsze były robione w wersji na słono. Do tej pory ciężko mi się przerzucić na słodką wersję, ponieważ to wytrawna przypomina mi dom rodzinny. Przepis na chleb w jajku jest też bardzo szybki w przygotowaniu i można go zrobić z pieczywa, które już jest trochę twarde i nie chcemy jeść go w formie zwykłych kanapek, to świetnie sprawdzi się do tostów francuskich. Dzięki temu, że chleb jest obtoczony w jajku, nasiąka nim i miękkie. To pozwala ograniczyć marnowanie żywności, ponieważ wiele osób wyrzuciłoby takie pieczywo, a niepotrzebnie, bo można go usmażyć i podać na śniadanie. Wersja słodka świetnie będzie pasowała także dla dzieci, które chętniej jedzą słodkie potrawy. Przejdźmy do tego, jak zrobić chleb w jajku. Zaczynamy od pokrojenia chleba i wymieszania jajek z przyprawami. W wersji na słodko będzie to cukier lub słodzik, a na słono pieprz, papryka w proszku i sól. Gdy już mamy to gotowe, to przechodzimy do tego, na czym smażyć chleb w jajku. Jeżeli kiedykolwiek smażyłaś cokolwiek na maśle, to wiesz, że jego smak i aromat jest świetny, szczególnie do dań z jajek, ale na spokojnie możesz też użyć oliwy. Ja rzadko mam w domu masło, więc głównie smażę na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Nie ma on takiego aromatu i smaku jak masło, ale chleb też wychodzi na nich pyszny. Taki smażony chleb ciągnie tłuszcz jak gąbka, więc odmierz na początku określoną ilość i nie dolewaj więcej. Opcjonalnie możesz zrobić chleb pieczony w jajku, ale to już zajmuje więcej czasu. Chleb smaży się bardzo krótko, bo tylko do zezłocenia się jajka. Taki chleb niektórzy podają też na kolacje, ale ze względu na to, że jest to dosyć tłuste danie lepiej przesunąć je na rano, ponieważ tłuste potrawy zjedzone przed snem mogą pogorszyć jakość snu.
Alergeny w chlebie w jajku
Lista alergenów dla chleba w jajku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chleba w jajku
Tosty podawaj ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.