Przepis na jajecznicę z kurkami krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Następnie dodaj umyte i oczyszczone kurki. Możesz je przekroić na pół.

Podsmażaj przez chwilę.

Jajka rozbij do miski i roztrzep.

Wlej masę jajeczną na patelnie, cały czas mieszając krótko smaż.

Jajecznicę posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami
Koszt przygotowania dania
1.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
441 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Jajecznica z kurkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajecznicy z kurkami

Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała czym jest jajecznica. Jej podstawowa wersja to po prostu same jajka bez większych dodatków. Ale z czasem doczekała się ona wielu różnych wersji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na jajecznicę z kurkami, która jest niezwykle szybka i łatwa w wykonaniu. Wystarczy, że rozgrzanej patelni rozpuścisz odrobinę masła i zeszklisz drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie

jesienno – zimowym. Dodatkowo jajecznica z cebulą nabierze charakterystycznego aromatu. W tym czasie przygotuj grzyby. Umyj je dokładnie i osusz, a następnie przekrój na pół. Dodaj na patelnię i podsmażaj.

Na końcu dodaj rozbite jajka i dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie nie zapomnij o przyprawach. Jajecznica z kurkami nie wymaga wielkiego doprawiania. Szczypta soli i pieprzu zdecydowanie wystarczą. Cebula nada charakterystycznego, wyrazistego smaku. Wtedy jest ona naprawdę pyszna.

Jajecznica idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację, zbędne są większe dodatki do niej. Możesz postawić na świeże pieczywo. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Moim zdaniem bardzo dobra jajecznica jest na maśle, jednak możesz przygotować ją także na oleju rzepakowym.

Jak widzisz to prosty przepis i już wiesz doskonale jak zrobić jajecznicę z kurkami.

Warto wspomnieć, że jajka to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one poczucie sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Śniadanie składające się tylko z naszej jajecznicy będzie miało charakter śniadania białkowo-tłuszczowego, wiele osób wybiera właśnie taki rodzaj posiłków, ponieważ mają po nim dużo energii, są najedzeni, a po czasie nie następuje uczucie znużenia i senności co mogą powodować węglowodany, czyli np. pieczywo.

Wartości odżywcze jajecznicy z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
147.19 kcal
441.56 kcal
Białko
11.82 g
35.47 g

Węglowodany w jajecznicy z kurkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
1.02 g
3.06 g
Węglowodany przyswajalne
0.88 g
2.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.14 g
0.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
10.26 g
30.79 g
Tłuszcze nasycone
4.61 g
13.82 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.65 g
16.94 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.81 g
11.43 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.84 g
5.51 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol
350.42 mg
1051.27 mg
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na jajecznicę z kurkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
164.44 µg (mcg)
493.32 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.49 mg
Witamina B12
0.83 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina C
1.11 mg
3.33 mg
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D
1.95 µg (mcg)
5.86 µg (mcg)
Witamina E
1.02 mg
3.06 mg
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Retinol
160.53 µg (mcg)
481.58 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.44 mg
1.31 mg
Niacyna
0.16 mg
0.47 mg
Foliany
46.00 µg (mcg)
138.00 µg (mcg)
Beta karoten
46.93 µg (mcg)
140.80 µg (mcg)
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę z kurkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
132.83 mg
398.49 mg
Potas
145.12 mg
435.36 mg
Wapń
54.81 mg
164.44 mg
Fosfor
187.42 mg
562.27 mg
Magnez
12.32 mg
36.97 mg
Żelazo
1.72 mg
5.16 mg
Cynk
1.23 mg
3.69 mg
Miedź
0.07 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z kurkami 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z kurkami

Lista alergenów dla jajecznicy z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania jajecznicy z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
1 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kurki świeże
1 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Cebula
1 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Szczypiorek
1 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 1 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób