Jajka po wiedeńsku

Opublikowano: 18.09.2021 r., 16:04 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jajko wbite do szklanki
Jajka po wiedeńsku
Jajka po wiedeńsku to jeden z bardzo popularnych i jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na niebanalne przygotowanie jajek. Nazywane bywają też jajkami w szklance, ze względu na charakterystyczny sposób podawania. To świetny pomysł na śniadanie.
Przygotowanie 10 min
114 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, szklanka

Przepis na jajka po wiedeńsku krok po kroku

Jajko delikatnie wbij do szklanki, uważając aby nie naruszyć żółtka.

Szklankę wstaw do garnka z gotującą się wodą i gotuj ok. 5 minut, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Na wierzch dodaj masło, sól i pieprz.

Jak oceniasz przepis na jajka po wiedeńsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat jajek po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku to jeden z bardzo popularnych i jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na niebanalne przygotowanie jajek. Nazywane bywają też jajkami w szklance, ze względu na charakterystyczny sposób podawania. To świetny pomysł na śniadanie, lekką kolację, czy przystawkę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka po wiedeńsku trafiłeś/trafiłaś w odpowiednie miejsce - nasz przepisz krok po kroku pokaże Ci jak je przyrządzić aby były pyszne i smaczne. Co prawda, przepis na jajka po wiedeńsku ewoluował na przestrzeni wieków, jednak tradycyjnie przygotowuje się je w następujący sposób. Jajko należy umyć i bardzo ostrożnie wbić do ogrzanej szklanki, a następnie wstawić ją do garnka z gorącą wodą i gotować aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Na koniec wystarczy dodać odrobinę masła, soli i pieprzu... to wszystko! Choć wydaje się, że aby powstały dobre jajka po wiedeńsku nie potrzeba wiele wysiłku, trzeba być bardzo uważnym, aby nie naruszyć żółtka podczas wbijania do szklanki oraz aby czas gotowania był prawidłowy. Ile się gotuje jajka po wiedeńsku? Na ogół czas nie powinien przekrać 5-6 minut, jednak konieczne jest stałe monitorowanie i kontrolowanie poziomu ścięcia jajek. W wiedeńskich restauracjach jajka podaje się najczęściej w kieliszkach na wysokiej nóżce, na przykład w kieliszkach do szampana lub kieliszkach do martini. W warunkach domowych śmiało możesz je przygotować w zwykłej szklance. Tak przygotowane jajka po wiedeńsku najlepiej smakują podane w towarzystwie pieczywa oraz warzyw na śniadanie. Są bardzo wartościowym produktem, ze względu na wysoką zawartość białka o dużej wartości biologicznej, aminokwasów oraz witamin. Jednocześnie, jajka po wiedeńsku w przeciwieństwie do jajek smażonych, na przykład jajecznicy, jajek sadzonych, czy jajek gotowanych na twardo są łatwiej strawne. Koniecznie poznaj nasz przepis na jajka po wiedeńsku i wypróbuj je we własnym domu.

Alergeny w jajkach po wiedeńsku

Lista alergenów dla jajek po wiedeńsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajek po wiedeńsku

na 100g gotowej potrawy

W porównaniu do jajek smażonych, czy gotowanych na twardo, jajka po wiedeńsku są łatwiej strawne, dlatego dla wielu osób mogą być lepszym wyborem. Osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą powinny zwrócić uwagę aby ilość jajek w tygodniu nie przekraczała 5-7 sztuk.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
190.83
114.50
Białko (g)
11.58
6.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
0.66
0.40
Węglowodany przyswajalne (g)
0.66
0.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
15.48
9.29
Tłuszcze nasycone (g)
8.17
4.90
Tłuszcze nienasycone (g)
7.31
4.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.30
3.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
1.20
Cholesterol (mg)
358.92
215.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
203.67
122.20
Witamina B6 (mg)
0.16
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.83
0.50
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.83
1.10
Witamina E (mg)
1.16
0.69
Retinol (µg (mcg))
202.58
121.55
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.42
0.25
Niacyna (mg)
0.08
0.05
Foliany (µg (mcg))
43.33
26.00
Beta karoten (µg (mcg))
13.17
7.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
131.08
78.65
Potas (mg)
128.50
77.10
Wapń (mg)
53.33
32.00
Fosfor (mg)
183.50
110.10
Magnez (mg)
11.17
6.70
Żelazo (mg)
1.61
0.96
Cynk (mg)
1.19
0.71
Miedź (mg)
0.07
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek po wiedeńsku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek po wiedeńsku

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koszt składników
11.00