Dania z kurek

dania z kurek

Kurki to grzyby o żółtej barwie, które pojawiają się w lasach od czerwca do października. Wykazują się on dobrym aromatem i smakiem, przez to są cenione w kuchni. Poza tym są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Grzyby świetnie sprawdzą się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. W kuchni możemy przygotować pyszne dania z dodatkiem kurek, np. jajecznicę, risotto czy sos do makaronu.

Dania z kurek - polecane przepisy

Dania z kurek - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie dania z kurek

Dania z kurek - pomysły na potrawy i zaprawy z kurek

Kurki stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Możemy przygotować z nich risotto, sos do makaronu czy jajecznicę z dodatkiem grzybów. Świetnie sprawdzą się również podane w formie zupy. Mimo krótkiego dostępu do tych smacznych grzybów możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok - możemy je bowiem marynować, suszyć oraz mrozić. Warto pamiętać że grzyby są ciężko strawne, dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci, osoby starsze oraz z problemami ze strony układu pokarmowego. W artykule tym dowiesz się co zrobić można z kurek, jak je wykorzystać w kuchni oraz w jaki sposób się z nimi obchodzić. Dodatkowo poznasz ciekawe dania z pysznych, sezonowych grzybów.

Właściwości kurek w kuchni i dla zdrowia

Kurki – krótki opis grzybów

Kurka, czyli inaczej pieprznik jadalny, jest grzybem którego sezon wzrostu trwa zwykle od czerwca do października. Grzyby te są bardzo popularne w Polsce. Kurki wykazują właściwości owadobójcze, dlatego podczas ich zbierania nie znajdziemy w nich robaków. Można spotkać je pod mchem lub stertą opadłych liści. Kurki żyją w symbiozie ze świerkami, sosnami, bukami, grabami czy dębami. Kurki, jaki wszystkie grzyby, zamieniają obumarłą materię runa leśnego w przyswajalne dla roślin związki nieorganiczne.

Grzyby te charakteryzują się żółtą barwą. Aby rozpoznać młode kurki należy zwrócić uwagę na ich kapelusze – są one małe i wypukłe, wraz ze wzrostem stają się coraz większe i bardziej wklęsłe. Smak kurki jest bardzo delikatny i korzenny – starszy okazy mogą charakteryzować się pieprzną nutą, od której pochodzi ich nazwa.

Jak to w świecie grzybów bywa kurka ma również swojego niejadalnego sobowtóra, którym jest lisówka pomarańczowa. Kurki mają rzadsze blaszki i jaśniejsze owocniki, dlatego podczas ich zbiorów należy dokładnie się im przyjrzeć.

Zastosowanie kurek w kuchni

Jeśli chodzi o zastosowanie kurek w kuchni to jest ono bardzo rozbudowane. Kurki możemy wykorzystać do przygotowania risotto z kurkami, sosu kurkowego do makaronu (sos ten sprawdzi się również jako dodatek do innych potraw, np. mięs). Kurki możemy również dodać do naszego śniadania na słono, np. jajecznicy. Dodatkowo kurki świetnie sprawdzą się jako marynowane w słoiczkach. Aby przechować kurki w okresie zimowym możemy je ususzyć lub zamrozić. Przed mrożeniem kurek warto jest zblanszować, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Dla smakoszy kurek idealna będzie zupa kurkowa, którą przygotujemy na bazie tych smacznych grzybów.

Przed wykorzystaniem kurek w kuchni należy pamiętać o ich odpowiednim oczyszczeniu. Jednym ze sposobów czyszczenia kurek jest sposób na sucho. Należy wtedy oczyścić kurki przy pomocy pędzelka – sposób ten jest pracochłonny, jednak sprawia, że kurki nie wchłoną wody i zachowają swój naturalny smak. Aby ułatwić sobie sprawę możemy również kurki włożyć do miski i zalać je świeżą wodą z dodatkiem soli. Kolejnym krokiem w tym sposobie jest wymieszanie kurek łyżką, aby zanieczyszczenia opadły na dno miski. Tak oczyszczone kurki należy wyłowić z wody.

Kurki - skład i właściwości prozdrowotne

Kurki poza walorami smakowymi posiadają również właściwości zdrowotne. Są one doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę D, witaminę E, likopen czy flawonoidy. Do składników mineralnych, które znajdziemy w kurkach, możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk.

Kurki stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników przez nasz organizm. Spożywanie przeciwutleniaczy w diecie wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia proces starzenia się skóry.

Kurki, jak większość grzybów, są ciężkostrawne. Spowodowane jest to obecnością chityny, czyli takiej odmiany błonnika, która nadaje sztywność grzybom oraz jest trudna do strawienia przez układ pokarmowy człowieka. Dlatego odradza się spożywanie kurek przed snem. Nie powinny ich także spożywać dzieci, osoby starsze oraz mające problem z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego.

Kurki dzięki sporej zawartości żelaza, korzystnie wpływają na proces produkcji krwinek czerwonych, które odpowiadają za transport tlenu do komórek naszego ciała. Dodatkowo odpowiednia podaż tego składnika mineralnego zmniejsza ryzyko anemii z powodu niedoboru żelaza.

Kurki są również źródłem miedzi, która wpływa na odpowiednie funkcjonowanie wielu enzymów, które regulują procesy życiowe. Zbyt niskie spożycie miedzi w naszej diecie może prowadzić do zaburzeń neurologicznych (między innymi objawia się to brakiem koncentracji lub zaburzeniami pamięci), problemów ze wzrostem włosów lub paznokci. Niska podaż miedzi zwiększa również ryzyko rozwoju infekcji oraz powstawaniu zmian zwyrodnieniowych stawów.

Obecność niacyny, czyli witaminy B3, wspomaga walkę z trądzikiem oraz wpływa na poprawę stanu naszej skóry. Dodatkowo spożywanie witaminy B3 na odpowiednim poziomie redukuje stany zapalne, podrażnienia czy zaczerwienienia. Kurki zawierają również spore ilości ryboflawiny, czyli witaminy B2, która spożywana w odpowiednich ilościach pomaga w zmniejszeniu ataków bólu głowy.

Przykładowe przepisy na dania z kurek i ich krótki opis

Makaron z kurkami

Jest to doskonały pomysł na ciepły obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest bardzo proste. Do makaronu z kurkami możemy wykorzystać również dodatek mięsa. Aby uzyskać pyszny sos kurkowy do makaronu doskonałym wyborem będzie śmietanka kremowa, która podbije smak kurek. Dodatkowo do przygotowania sosu warto dodać cebulę oraz czosnek.

Zupa kurkowa

Zupę kurkową możesz przygotować na wywarze mięsnym lub jarzynowym. Jako dodatek węglowodanowy możesz dodać makaron lub ziemniaki. W zupie kurkowej najważniejsze jest wydobycie smaku grzybów – w tym celu należy je dość długo smażyć na rozgrzanym oleju razem z dodatkiem cebuli. Następnie kurki należy przesmażyć na maśle i dodać do wywaru. Potrawy z kurek doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej natki pietruszki lub koperku. Ta wyborna zupa będzie doskonałą propozycją na ciepły obiad dla całej rodziny. Przepisy na zupę kurkową warto wykorzystywać na początku sezonu dojrzewania tych grzybów.

Sos kurkowy

Sos na bazie kurek stanowi doskonały dodatek do mięs, makaronów oraz ryżu. Aby przygotować ten pyszny sos wykorzystaj śmietanę kremową, kurki, cebulę oraz dodatek świeżej natki pietruszki. Aby podbić smak kurek warto wykorzystać dodatek gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu. Ciepły sos kurkowy wybornie smakuje z dodatkiem pieczonego mięsa, ugotowanych ziemniaków oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw.

Jajecznica z kurkami

Jajecznica ze świeżymi kurkami doskonale sprawdzi się jako smaczne śniadanie. Możesz przygotować ją na maśle z dodatkiem cebuli lub szczypiorku. Doskonałym dodatkiem do gotowej jajecznicy, który wzbogaci posiłek w węglowodany, jest pieczywo. Jajecznica z kurkami będzie doskonałym wyborem na diecie wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Podczas przygotowywania jajecznicy z kurkami i cebulą warto zwrócić szczególną uwagę, aby te dwa produkty odpowiednio podsmażyć. Sprawi to że jajecznica stanie się kremowa, puszysta oraz delikatna.

Kurki marynowane

Istnieje wiele sposobów na marynowanie kurek. Do marynowania dobrym pomysłem będzie wybór większych grzybów, ponieważ lepiej będzie je oczyścić oraz będą smaczniejsze. Możemy przygotować w tym celu zalewę octową z octu spirytusowego lub z octu jabłkowego, którą zalejemy kurki w słoiczkach. Do marynowanych kurek dobrze jest dodać ziarenka gorczycy, tymianku, ziela angielskie oraz liście laurowe. Aby wzbogacić smak marynowanych kurek do marynaty można dodać również miód. Kurki warto zalać wrzącą marynatą, zakręcić słoiczki i dodatkowo zapasteryzować je we wrzącej wodzie, którą gotujemy razem ze słoiczkami przez 30 min. Tak przygotowane słoiczki z kurkami możemy przechowywać przez około rok czasu. Smaczne marynowane kurki będą stanowiły doskonały dodatek do wielu potraw lub mogą zostać zaserwowane jako przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi oraz dodatek do obiadu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto