Dania z kurek
-
Jajecznica z kurkami
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała czym jest jajecznica. Jej podstawowa …
10 + 10 min łatwy 1 441 kcal -
Kurczak w sosie kurkowym
Szybkie i smaczne danie na obiad? Kurczak w sosie kurkowym to idealna propozycja. Sprawdź jak dobrze zrobić przepis na kurczaka …
10 + 20 min łatwy 4 353 kcal -
Tagliatelle z kurkami
Tagliatelle z kurkami to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Danie to jest pyszne zarówno ze …
30 min łatwy 1 490 kcal
Dania z kurek - przepisy
-
Polędwica w sosie kurkowym
Pyszna polędwica w sosie kurkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 45 min łatwy 8 108 kcal -
Risotto z kurkami
Risotto z kurkami to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Kremowe i aromatyczne za sprawą dodatku parmezanu, po prostu pyszne. Przepis na …
10 + 30 min łatwy 5 720 kcal -
Zupa kurkowa
Zupa kurkowa fit to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje w sezonie dojrzewania kurek, gdy użyjesz …
15 + 25 min łatwy 2 600 kcal -
Pierogi z kurkami
Pierogi to danie, które zna prawie każdy. Ich istota opiera się na pysznym farszu ukrytym w otoczce z ciasta z …
30 + 10 min średni 30 62 kcal -
Tarta z kurkami
Tarta z kurkami na kruchym cieście jest jedną z wyśmienitych propozycji dań z użyciem pysznych i zdrowych grzybów, jakimi są …
40 + 60 min łatwy 4 804 kcal -
Pizza z kurkami
Koniecznie poznajcie nasz prosty przepis na pizzę z kurkami. Wspólnie przygotujmy domowe ciasto na pizzę i przygotujmy wszystkie składniki. Nasza …
80 + 15 min łatwy 4 526 kcal
-
Quiche z kurkami
Quiche z kurkami to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny lub przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkań rodzinnych …
40 + 50 min łatwy 10 -
Kurki na maśle
Prosty przepis na smaczne smażone kurki na maśle, który zrobisz w kilkanaście minut. Świetny pomysł na dobre grzyby na obiad …
20 min łatwy 4 95 kcal -
Naleśniki z kurkami
Domowe naleśniki z kurkami to wspaniała potrwa podkreślająca smak aromatycznych grzybów. Dobre danie świetnie sprawdzi się na spotkanie w gronie …
15 + 20 min łatwy 8 639 kcal -
Omlet z kurkami
Pyszny omlet z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 15 min łatwy 6 170 kcal -
Kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie to szybki dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą …
10 + 20 min łatwy 8 200 kcal
-
Zapiekanka z kurkami
Pyszna zapiekanka z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 25 min łatwy 6 273 kcal -
Makaron z kurkami
Makaron z kurkami to doskonała pomysł na smaczne danie obiadowe dla rodziny. Doskonale smakuje z kurkami zebranymi z lasu, jednak …
15 + 20 min łatwy 2 789 kcal -
Schab w sosie kurkowym
Schab w sosie kurkowym to jeden z łatwiejszych przepisów na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z kurkami …
10 + 80 min łatwy 8 178 kcal -
Krem z kurek
Przedstawiamy przepis na krem z kurek. Pyszna, sycąca zupa z grzankami to zawsze świetny pomysł na obiad. Podstawą całego dania …
20 + 30 min łatwy 8 193 kcal -
Sos kurkowy z kurczakiem i makaronem
Sos kurkowy z kurczakiem jest świetnym pomysłem na szybki obiad z makaronu. Zrób dobry przepis na pyszne danie, które przygotowuje …
30 min łatwy 2 863 kcal -
Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Wspaniałe połączenie zielonych szparagów, kurek oraz mozzarelli jest przepyszne. Spróbuj ten przepis i przekonaj się jakie dobre danie powstanie z …
20 + 65 min łatwy 6 575 kcal
-
Polędwiczka wieprzowa z kurkami
Pyszna polędwiczka z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 6 160 kcal -
Kurki smażone
Kurki smażone to wspaniały pomysł na wykorzystanie tych smacznych grzybów w naprawdę wyborny sposób. To idealny dodatek do dania głównego. …
15 + 15 min łatwy 2 207 kcal -
Kaszotto z kurkami
Ten bardzo łatwy, sprawdzony przepis na kaszotto z kurkami to dietetyczny pomysł na pyszne danie. Jeśli brakuje Ci inspiracji na …
30 min łatwy 2 323 kcal -
Polędwiczki z kurkami
Polędwiczki z kurkami są proste do przygotowania. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane polędwiczki można …
55 + 25 min łatwy 3 509 kcal -
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym
Szybki pomysł na obiad z kurczakiem w towarzystwie aromatycznych grzybów? Koniecznie poznaj mój przepis na pierś z kurczaka w sosie …
15 + 25 min łatwy 2
-
Kurki marynowane
Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
15 + 20 min łatwy 4 170 kcal -
Kurki w occie
Kurki w occie to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo …
15 + 30 min łatwy 5 189 kcal -
Polędwiczki w sosie kurkowym
Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest całkiem prosty i ciekawy. Do jego przygotowania potrzebujesz polędwicy wieprzowej, kurek, cebuli, przypraw …
25 + 15 min średni 5 244 kcal -
Kurczak z kurkami
Kurczak z kurkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a …
35 min średni 1 332 kcal -
Ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą to świetny dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie ryż stanie się intensywnie żółty i urozmaici obiad. Często taki …
5 + 15 min łatwy 2 448 kcal -
Ogórki kanapkowe z kurkumą
Ogórki kanapkowe z kurkumą stanowią wspaniały dodatek do każdej kanapki i burgera. Charakteryzują się wyrazistym, lekko orientalnym smakiem, który przypadnie …
20 + 10 min łatwy 15 39 kcal
-
Jajecznica na kurkach
Jajecznica na kurkach to doskonała propozycja na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z kurkami jest bardzo prosty …
5 + 5 min łatwy 2 217 kcal -
Pierś z kurczaka z kurkami
Pierś z kurczaka z kurkami jest wspaniałym pomysłem na szybki i pyszny jesienny obiad. Ze względu na obecność grzybów danie …
20 + 25 min łatwy 4 354 kcal -
Kurki z jajkiem
Kurki z jajkiem będą świetnym pomysłem na pyszne śniadanie lub kolacje. To niezwykle łatwy przepis, który pozwala przygotować najlepszą jajecznicę, …
10 + 15 min łatwy 2 245 kcal -
Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym
Cudowny przepis na pieczony stek z kalafiora w sosie kurkowym. Kalafior w towarzystwie pysznego, kremowego sosu kurkowego to znakomite danie …
20 + 15 min łatwy 4 274 kcal -
Sos kurkowy
Jak zrobić sos kurkowy? Ten sos jest łatwy do zrobienia, ale przede wszystkim warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Gdy …
30 + 20 min łatwy 2 376 kcal -
Sos z kurkami
Dobry sos z kurkami to pyszny dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z …
10 + 20 min łatwy 5 298 kcal -
Sos z kurek
Sos z kurek do świetny dodatek do obiadu z ziemniaków, kasz, makaronów, mięs czy kotletów warzywnych. Jeśli chcesz go wykonać, …
10 + 20 min łatwy 5 142 kcal -
Kurki w sosie śmietanowym
Kurki w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na przepyszny i bardzo aromatyczny dodatek do głównych dań. Całość jest smaczna, a …
10 + 15 min łatwy 2 707 kcal -
Sos kurkowy do mięsa
Najlepszy sos kurkowy do mięsa to świetna propozycja do podkreślenia smaku mięs różnego rodzaju. Sos sprawdzi się jako dodatek zarówno …
10 + 20 min łatwy 4 337 kcal -
Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek
Pomysł na idealny obiad to sos kurkowy, który jest bardzo dobry. Ten przepis jest szybki do wykonania. Kurki w śmietanowo-grzybowym …
5 + 25 min łatwy 6 157 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z kurek
Dania z kurek - co to jest?
Kurki to grzyby o żółtej barwie, które pojawiają się w lasach od czerwca do października. Wykazują się on dobrym aromatem i smakiem, przez to są cenione w kuchni. Poza tym są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Grzyby świetnie sprawdzą się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. W kuchni możemy przygotować pyszne dania z dodatkiem kurek, np. jajecznicę, risotto czy sos do makaronu.
Często zadawane pytania
Dania z kurek - pomysły na potrawy i zaprawy z kurek
Kurki stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Możemy przygotować z nich risotto, sos do makaronu czy jajecznicę z dodatkiem grzybów. Świetnie sprawdzą się również podane w formie zupy. Mimo krótkiego dostępu do tych smacznych grzybów możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok - możemy je bowiem marynować, suszyć oraz mrozić. Warto pamiętać że grzyby są ciężko strawne, dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci, osoby starsze oraz z problemami ze strony układu pokarmowego. W artykule tym dowiesz się co zrobić można z kurek, jak je wykorzystać w kuchni oraz w jaki sposób się z nimi obchodzić. Dodatkowo poznasz ciekawe dania z pysznych, sezonowych grzybów.
Właściwości kurek w kuchni i dla zdrowia
Kurki – krótki opis grzybów
Kurka, czyli inaczej pieprznik jadalny, jest grzybem którego sezon wzrostu trwa zwykle od czerwca do października. Grzyby te są bardzo popularne w Polsce. Kurki wykazują właściwości owadobójcze, dlatego podczas ich zbierania nie znajdziemy w nich robaków. Można spotkać je pod mchem lub stertą opadłych liści. Kurki żyją w symbiozie ze świerkami, sosnami, bukami, grabami czy dębami. Kurki, jaki wszystkie grzyby, zamieniają obumarłą materię runa leśnego w przyswajalne dla roślin związki nieorganiczne.
Grzyby te charakteryzują się żółtą barwą. Aby rozpoznać młode kurki należy zwrócić uwagę na ich kapelusze – są one małe i wypukłe, wraz ze wzrostem stają się coraz większe i bardziej wklęsłe. Smak kurki jest bardzo delikatny i korzenny – starszy okazy mogą charakteryzować się pieprzną nutą, od której pochodzi ich nazwa.
Jak to w świecie grzybów bywa kurka ma również swojego niejadalnego sobowtóra, którym jest lisówka pomarańczowa. Kurki mają rzadsze blaszki i jaśniejsze owocniki, dlatego podczas ich zbiorów należy dokładnie się im przyjrzeć.
Zastosowanie kurek w kuchni
Jeśli chodzi o zastosowanie kurek w kuchni to jest ono bardzo rozbudowane. Kurki możemy wykorzystać do przygotowania risotto z kurkami, sosu kurkowego do makaronu (sos ten sprawdzi się również jako dodatek do innych potraw, np. mięs). Kurki możemy również dodać do naszego śniadania na słono, np. jajecznicy. Dodatkowo kurki świetnie sprawdzą się jako marynowane w słoiczkach. Aby przechować kurki w okresie zimowym możemy je ususzyć lub zamrozić. Przed mrożeniem kurek warto jest zblanszować, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Dla smakoszy kurek idealna będzie zupa kurkowa, którą przygotujemy na bazie tych smacznych grzybów.
Przed wykorzystaniem kurek w kuchni należy pamiętać o ich odpowiednim oczyszczeniu. Jednym ze sposobów czyszczenia kurek jest sposób na sucho. Należy wtedy oczyścić kurki przy pomocy pędzelka – sposób ten jest pracochłonny, jednak sprawia, że kurki nie wchłoną wody i zachowają swój naturalny smak. Aby ułatwić sobie sprawę możemy również kurki włożyć do miski i zalać je świeżą wodą z dodatkiem soli. Kolejnym krokiem w tym sposobie jest wymieszanie kurek łyżką, aby zanieczyszczenia opadły na dno miski. Tak oczyszczone kurki należy wyłowić z wody.
Kurki - skład i właściwości prozdrowotne
Kurki poza walorami smakowymi posiadają również właściwości zdrowotne. Są one doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę D, witaminę E, likopen czy flawonoidy. Do składników mineralnych, które znajdziemy w kurkach, możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk.
Kurki stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników przez nasz organizm. Spożywanie przeciwutleniaczy w diecie wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia proces starzenia się skóry.
Kurki, jak większość grzybów, są ciężkostrawne. Spowodowane jest to obecnością chityny, czyli takiej odmiany błonnika, która nadaje sztywność grzybom oraz jest trudna do strawienia przez układ pokarmowy człowieka. Dlatego odradza się spożywanie kurek przed snem. Nie powinny ich także spożywać dzieci, osoby starsze oraz mające problem z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego.
Kurki dzięki sporej zawartości żelaza, korzystnie wpływają na proces produkcji krwinek czerwonych, które odpowiadają za transport tlenu do komórek naszego ciała. Dodatkowo odpowiednia podaż tego składnika mineralnego zmniejsza ryzyko anemii z powodu niedoboru żelaza.
Kurki są również źródłem miedzi, która wpływa na odpowiednie funkcjonowanie wielu enzymów, które regulują procesy życiowe. Zbyt niskie spożycie miedzi w naszej diecie może prowadzić do zaburzeń neurologicznych (między innymi objawia się to brakiem koncentracji lub zaburzeniami pamięci), problemów ze wzrostem włosów lub paznokci. Niska podaż miedzi zwiększa również ryzyko rozwoju infekcji oraz powstawaniu zmian zwyrodnieniowych stawów.
Obecność niacyny, czyli witaminy B3, wspomaga walkę z trądzikiem oraz wpływa na poprawę stanu naszej skóry. Dodatkowo spożywanie witaminy B3 na odpowiednim poziomie redukuje stany zapalne, podrażnienia czy zaczerwienienia. Kurki zawierają również spore ilości ryboflawiny, czyli witaminy B2, która spożywana w odpowiednich ilościach pomaga w zmniejszeniu ataków bólu głowy.
Przykładowe przepisy na dania z kurek i ich krótki opis
Makaron z kurkami
Jest to doskonały pomysł na ciepły obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest bardzo proste. Do makaronu z kurkami możemy wykorzystać również dodatek mięsa. Aby uzyskać pyszny sos kurkowy do makaronu doskonałym wyborem będzie śmietanka kremowa, która podbije smak kurek. Dodatkowo do przygotowania sosu warto dodać cebulę oraz czosnek.
Zupa kurkowa
Zupę kurkową możesz przygotować na wywarze mięsnym lub jarzynowym. Jako dodatek węglowodanowy możesz dodać makaron lub ziemniaki. W zupie kurkowej najważniejsze jest wydobycie smaku grzybów – w tym celu należy je dość długo smażyć na rozgrzanym oleju razem z dodatkiem cebuli. Następnie kurki należy przesmażyć na maśle i dodać do wywaru. Potrawy z kurek doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej natki pietruszki lub koperku. Ta wyborna zupa będzie doskonałą propozycją na ciepły obiad dla całej rodziny. Przepisy na zupę kurkową warto wykorzystywać na początku sezonu dojrzewania tych grzybów.
Sos kurkowy
Sos na bazie kurek stanowi doskonały dodatek do mięs, makaronów oraz ryżu. Aby przygotować ten pyszny sos wykorzystaj śmietanę kremową, kurki, cebulę oraz dodatek świeżej natki pietruszki. Aby podbić smak kurek warto wykorzystać dodatek gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu. Ciepły sos kurkowy wybornie smakuje z dodatkiem pieczonego mięsa, ugotowanych ziemniaków oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw.
Jajecznica z kurkami
Jajecznica ze świeżymi kurkami doskonale sprawdzi się jako smaczne śniadanie. Możesz przygotować ją na maśle z dodatkiem cebuli lub szczypiorku. Doskonałym dodatkiem do gotowej jajecznicy, który wzbogaci posiłek w węglowodany, jest pieczywo. Jajecznica z kurkami będzie doskonałym wyborem na diecie wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Podczas przygotowywania jajecznicy z kurkami i cebulą warto zwrócić szczególną uwagę, aby te dwa produkty odpowiednio podsmażyć. Sprawi to że jajecznica stanie się kremowa, puszysta oraz delikatna.
Kurki marynowane
Istnieje wiele sposobów na marynowanie kurek. Do marynowania dobrym pomysłem będzie wybór większych grzybów, ponieważ lepiej będzie je oczyścić oraz będą smaczniejsze. Możemy przygotować w tym celu zalewę octową z octu spirytusowego lub z octu jabłkowego, którą zalejemy kurki w słoiczkach. Do marynowanych kurek dobrze jest dodać ziarenka gorczycy, tymianku, ziela angielskie oraz liście laurowe. Aby wzbogacić smak marynowanych kurek do marynaty można dodać również miód. Kurki warto zalać wrzącą marynatą, zakręcić słoiczki i dodatkowo zapasteryzować je we wrzącej wodzie, którą gotujemy razem ze słoiczkami przez 30 min. Tak przygotowane słoiczki z kurkami możemy przechowywać przez około rok czasu. Smaczne marynowane kurki będą stanowiły doskonały dodatek do wielu potraw lub mogą zostać zaserwowane jako przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi oraz dodatek do obiadu.