Sałatka z brokułami i jajkiem

Opublikowano: 29.10.2021 r., 12:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z jajkiem, brokułami i rzodkiewką z białej misce
Sałatka z brokułami i jajkiem
Sałatka z brokułami i jajkiem to pomysł na dużą porcję warzyw a jednocześnie bardzo sycący i dający energię posiłek na cały dzień.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
166 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Brokuły 1/2 sztuki (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Szczypiorek 1 łyżka (10 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Cebula czerwona 1/2 sztuki (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 1/2 opakowania (90 g)
  • Czosnek 1 ząbek (10 g)
  • Musztarda 2 łyżeczki (20 g)
  • Roszponka 2 garści (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z brokułami i jajkiem krok po kroku

Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Odstaw sos, niech przejdzie smakiem.

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Jajka ugotuj na twardo w wodzie.

Roszponkę wymieszaj z pokrojonymi w mniejsze kawałki warzywami.

Do sałatki dodaj ugotowane różyczki brokuła i pokrojone w ósemki jajka.

Całość skropl oliwą z oliwek, dopraw świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem czarnym i solą.

Sałatkę podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułami i jajkiem

Sałatki to rodzaj dania, który może zawierać wszystko co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego kurczaka lub gotowanych jajek. Sałatki to rodzaj dań, które możesz podawać z ciepłymi elementami np. pierś z kurczaka, jajko lub całkowicie na zimno. Sałatki przygotowane nawet dzień wcześniej będą dobrze smakować następnego dnia. Bardzo łatwo je także zapakować i przewieźć.

Dzisiaj przedstawiam Ci idealny pomysł na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy dodatek do rodzinnego obiadu. Sałatka z brokułami i jajkiem to szybka, prosta i tania propozycja na lunch w domu, pracy czy szkole. Jak zrobić sałatkę z brokułami i jajkiem? Nic trudnego, zajmie Ci to tyle czasu ile będą gotowały się brokuły i jajka, czyli nie więcej niż 15 minut.

Poznaj przepis na sałatkę z brokułami i jajkiem. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ważne aby zacząć gotowanie od momentu gdy woda zaczyna wrzeć. Wtedy włóż do niej brokuł i gotuj bez przykrycia. Idealne sprawdzi się tutaj brokuł ugotowany al. dente, czyli na lekko chrupiąco. Zmniejszy to także jego indeks glikemicznym. Tak samo z jajkami, należy ugotować je w lekko osolonej wodzie na twardo. Nie zapomnij o świeżej porcji warzyw. Ja postawiłam na roszponkę, która jest delikatna w smaku. Możesz postawić na inny rodzaj sałaty np. rukola czy mix sałat. Każda z nich będzie dobra.

Teraz czas na Twoje ulubione warzywa. W sałatce z brokułami i jajkiem świetnie będzie pasować kukurydza i papryka. Warto dodać cebulę, która ma działanie antybakteryjne i dodatkowo zawiera duża ilość antyoksydantów. Dlatego warto dodawać ją do większości potraw, które przygotowujesz. Bez znaczenia czy będzie to danie na ciepło czy zimno. Gdy sałatka jest już prawie gotowa przygotuj domowej roboty dip. Możesz zrobić go na bazie oliwy z oliwek i ziół lub na bazie jogurtu naturalnego, greckiego. Zachęcam Cię do spróbowania mojego domowego dipu na bazie jogurtu naturalnego i musztardy, który idealnie pasuje do chrupiącego brokuła i delikatnego jajka w towarzystwie roszponki i pozostałych warzyw.

Alergeny w sałatce z brokułami i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z brokułami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z brokułami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego, to pozbawi sałatkę niepotrzebnych kcal.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
66.59
166.48
Białko (g)
4.02
10.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.78
16.96
Węglowodany przyswajalne (g)
5.29
13.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
3.75
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.06
7.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
2.79
Tłuszcze nienasycone (g)
1.94
4.85
Brak danych dla: musztarda, roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.42
3.54
Brak danych dla: musztarda, roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.31
Brak danych dla: musztarda, roszponka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.86
157.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
90.91
227.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
56.97
142.42
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.84
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.92
2.29
Brak danych dla: cebula czerwona, roszponka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.08
70.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
1.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.45
106.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
802.70
2006.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
88.75
221.88
Potas (mg)
216.96
542.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.46
116.14
Fosfor (mg)
79.96
199.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.52
38.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
1.95
Cynk (mg)
0.57
1.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułami i jajkiem 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułami i jajkiem

Koszt składników
51.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
250 g
1/2 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Szczypiorek
10 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
90 g
1/2 opakowania
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Musztarda
20 g
2 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Roszponka
40 g
2 garści
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 g
Koszt składników
51.80