Wyróżnione przepisy na jajecznicę
-
Jajecznica z kurkami
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała czym jest jajecznica. Jej podstawowa …
10 + 10 min łatwy 1 441 kcal -
Frittata z cukinią
Frittata z cukinią to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub na obiad. To proste rozwiązanie zagości w Twojej kuchni na …
10 + 30 min łatwy 2 323 kcal -
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań serwowanych na ciepłe śniadanie z jajek. Propozycja jajecznicy z pieczarkami i cebulą jest pyszną …
10 + 20 min łatwy 1 305 kcal -
Jajecznica z maślakami
Każdy słyszał o jajecznicy. Jest to bardzo popularne danie, ponieważ jest szybkie i proste do przygotowania, a do tego można …
20 + 25 min łatwy 2 314 kcal -
Jajecznica z cebulą
Jajka kurze to dosyć kontrowersyjny składnik w dietetyce. Raz są polecane w ogromnej ilości, a innym już każą nam je …
10 min łatwy 1 263 kcal
Pozostałe przepisy na jajecznicę
-
Tofucznica
Tofucznica to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Sprawdzi się ona doskonale jako zamiennik jajecznicy w diecie …
10 + 7 min łatwy 2 -
Jajecznica z cukinią
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała, czym jest jajecznica. Jej podstawowa …
20 + 10 min łatwy 1 270 kcal -
Jajecznica ze szparagami
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała, czym jest jajecznica. Jej podstawowa …
20 + 10 min łatwy 1 266 kcal -
Jajecznica z boczniakami
Pyszna jajecznica z bocznikami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 10 min łatwy 4 -
Szakszuka z fetą
Szakszuka z fetą to wspaniały pomysł na niezwykle aromatyczne śniadanie, które idealnie sprawdzi się na leniwe niedziele. Jest smaczna, a …
10 + 40 min łatwy 4 223 kcal -
Szakszuka ze szpinakiem
Szakszuka ze szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych dań. Jest prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Zachwyca swoim …
10 + 30 min łatwy 4 204 kcal
-
Szakszuka fit
Szakszuka fit to doskonały wybór dla wszystkich miłośników dań na bazie jajek, którzy szukają bardziej dietetycznej wersji. Ta z przepisu …
5 + 30 min łatwy 4 189 kcal -
Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z pomidorami jest bardzo prosty, dlatego …
10 min łatwy 2 387 kcal -
Jajecznica po turecku
Przepis na jajecznicę po turecku, choć brzmi egzotycznie, nie wymaga dalekowschodnich składników. Wystarczą jajka, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Są …
15 + 5 min łatwy 2 219 kcal -
Jajecznica z kiełbasą
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała czym jest jajecznica. Jej podstawowa …
10 + 10 min łatwy 1
-
Jajecznica z tofu
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje ono energię naszemu organizmowi na rozruch i trudy dnia codziennego. Ważne jest by śniadania …
10 + 10 min łatwy 2 218 kcal -
Wegańskie jajka
Jesteś na diecie wegańskiej ale tęsknisz za smakiem jajek? Już nie musisz. Specjalnie dla ciebie przepis na wegańskie jajka. Wystarczy …
15 + 15 min średni 4 52 kcal -
Tortilla z jajecznicą
Tortilla z jajecznicą to wspaniała propozycja na naprawdę ciekawe śniadanie, które zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i konsystencją. Sprawdzi się zarówno …
20 + 15 min łatwy 1 -
Smażonka z grzybów
Smażonka z grzybów to świetny pomysł na naprawdę pyszne danie pełne smaku. Świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Dostarcza …
10 + 15 min łatwy 2 -
Kurki z jajkiem
Kurki z jajkiem będą świetnym pomysłem na pyszne śniadanie lub kolacje. To niezwykle łatwy przepis, który pozwala przygotować najlepszą jajecznicę, …
10 + 15 min łatwy 2 -
Jajecznica z tuńczykiem
Jajecznica to danie, które jest bardzo popularne, ponieważ jest proste, bardzo szybkie i nie wymaga wielu składników. Tak naprawdę jajecznicę …
10 min łatwy 2 284 kcal
-
Jajecznica z łososiem
Jajecznica jest to szybie danie, o którym słyszał każdy. Jest to prosty sposób na smaczne śniadanie lub kolację. Jajecznicę można …
5 min łatwy 2 613 kcal -
Jajecznica na kurkach
Jajecznica na kurkach to doskonała propozycja na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z kurkami jest bardzo prosty …
5 + 5 min łatwy 2 -
Jajecznica na maśle
Jajecznica na maśle to doskonała propozycja na śniadanie. Smażona na maśle jajecznica jest pyszna i sycąca. Podawaj ją ze świeżym …
5 + 5 min łatwy 2 -
Jajecznica z mlekiem
Jajka kurze to dosyć kontrowersyjny składnik diety. Jajka, szczególnie żółtko, zawiera znaczną ilość cholesterolu. To może niekorzystnie wpływać na układ …
10 min łatwy 1 268 kcal
-
Jajecznica z boczkiem
Jajka kurze to częsty składnik wielu śniadań. Jest to też dosyć kontrowersyjny składnik diety. Dodatkowo są pożywne i dla wielu …
10 min łatwy 1 754 kcal -
Jajecznica ze szczypiorkiem
Jajecznica ze szczypiorkiem to klasyczna wersja niezwykle popularnej potrawy, która ma wielu miłośników. To najprostszy sposób na stworzenie naprawdę smacznej …
10 + 10 min łatwy 2 186 kcal -
Jajecznica na parze
Jajecznica na parze to pomysł na niezwykle lekkostrawne i wysokobiałkowe śniadanie. Ma wspaniały smak, jest niskokaloryczna i pachnie wspaniale. Świetnie …
10 + 10 min łatwy 1 176 kcal -
Jajecznica ze szpinakiem
Jajecznica ze szpinakiem to świetny pomysł na urozmaicenie klasycznej wersji smażonych jajek. W tym wydaniu są zdrowsze, a przy tym …
10 + 10 min łatwy 2 208 kcal -
Jajecznica z awokado
Jajecznica z awokado to świetna alternatywa dla tego tradycyjnego dania z jajek. Ma pyszny smak i jest bardzo odżywcza. To …
10 + 10 min łatwy 4 297 kcal -
Jajecznica
Jajecznica to pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Ta klasyczna wersja jest najbardziej uniwersalna, dlatego przypadnie do gustu większej ilości …
10 + 10 min łatwy 2
-
Jajecznica z grzybami
Jajecznica z grzybami to świetny i nieoczywisty pomysł na niedzielne śniadanie pełne smaku. Z tego przepisu powstaje wspaniałe danie, które …
15 + 15 min łatwy 2 -
Jajecznica z serem
Jajecznica z serem to pomysł na śniadanie idealne. Ciężko sobie wyobrazić niedzielny poranek bez tego pysznego i jakże łatwego dania. …
5 + 10 min łatwy 2 419 kcal
Jajecznica – rodzaje, przepisy, dodatki, przygotowanie, ciekawostki
Jajecznica to potrawa chętnie jadana na śniadanie, do której przygotowania wcale nie trzeba wymyślnych zdolności kulinarnych. Danie skład się z rozmąconych, a następnie usmażonych na patelni jajek. Prosty przepis na jajecznicę ma długą i ciekawą historię, a także smaczne warianty, które warto znać. Sprawdź rodzaje jajecznic i pomysły na pyszną jajecznicę, którą możesz przygotować we własnym mieszkaniu. Przekonaj się, że to naprawdę prosta potrawa, którą każdy będzie umieć zrobić.
Jajecznica i jej historia – sposób przygotowania jajecznicy na śniadanie
Pomysł na jajecznicę – kto wymyślił tę pyszną potrawę?
Nie jest do końca jasne, kto stał się autorem słynnej jajecznicy. Z zapisków historycznych wiadomo jednak, że jajecznica popularna była w kuchni staropolskiej. Encyklopedia Staropolska opisuje danie nawet jako ulubioną potrawę naszych rodaków! Przepis Zygmunta Glogera w encyklopedii mówi, iż jajecznica jest daniem składającym się z jajek usmażonych na maśle bądź słoninie, do których dodaje się kiełbasę i szczypiorek. Łukasz Gołębiowski opisał z kolei jajecznicę jako popularne danie Polaków żyjących w XVII-wiecznych domach ziemiańskich. Oczywiście pomysłów na to, jak zrobić jajecznicę, było znacznie więcej. Najczęściej jadano danie na trzy różne sposoby, które opisał Stanisław Czerniecki w pozycji „Compendium ferculorum albo zebranie potraw” (1682 rok):
- Jajecznica prosta – jajko smażone z cebulą.
- Jajecznica na słodko – jajko smażone na maśle z dodatkiem wina, cynamonu oraz cukru.
- Jajecznica ze śmietaną – jajko smażone na maśle z dodatkiem słodkiej śmietany.
„Kucharka Litewska” (1854 rok) to jedna z najbardziej znanych książek ukazujących tajemnice tradycyjnej kuchni polskiej. Właśnie w niej Wincenta Zawadzka opisała jajecznicę sadzoną, a także trzy inne pomysły na przyrządzenie potrawy. W jeszcze innych polskich książkach kucharskich można spotkać się z wieloma metodami na przyrządzenie jajecznicy (np. na boczku, po lyońsku, bez mięsa). Maria Ochorowicz-Monatowa opisała w swojej „Uniwersalnej książce kucharskiej” sposób na jajecznicę ze szczypiorkiem, krojoną kiełbasą i szczypiorkiem, a także jajecznicę po węgiersku smażoną na słoninie. Jak można zauważyć, jajecznica to naprawdę ciekawy i spory kawał historii kulinarnej. Jakkolwiek danie nie zostałoby przygotowane, zawsze będzie jednak przepyszne!
Pyszna jajecznica – gdzie jest najlepsza jajecznica w Polsce?
Jajecznica na boczku to danie, które okazuje się kaszubską tradycją wielkanocną. Rodzina smaży ją na Wielkanoc w niedzielę rano, nazywając danie „prażnicą”. Zwyczaj nakazuje smażenie jajecznicy na dużej patelni, z której każdy może nałożyć sobie taką porcję, jaką będzie chciał. Ciekawym faktem jest również, że na Śląsku jajecznicę podawało się z okazji Zielonych Świątków – jadało się ją na świeżym powietrzu również w niedzielę. Ślązacy, którzy jajecznicę nazywają „wajecznicą” (Cieszyn) czy „smażylnicą” (Istebna), smażą danie na smalcu ze szczypiorkiem, a następnie podają ze świeżym, grubo krojonym chlebem razowym. Jajecznica na śniadanie jest również tradycją kulinarną na Warmii i Mazurach – zajada się ją tam poza okresem świątecznym.
Warto wiedzieć, że we wszystkich tych miejscach jajecznica wpisuje się w Listę produktów tradycyjnych. W wymienionych regionach Polski posiada bowiem swoją wiekową tradycję i właśnie tam smakuje najlepiej – z czym zgodziło się Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując jajecznicę na wyżej wspomnianą listę. „Prażnica”, „wajecznica” i „smażylnica” są wobec tego zapisane w kategorię gotowych dań jako regionalne odmiany jajecznicy.
Prosty pomysł na jajecznicę – najlepsza, pyszna jajecznica w Polsce!
Jakie rodzaje jajecznic przygotowuje się w Polsce?
W polskich domach jajecznica pojawia się o wiele częściej niż słynna owsianka. Łatwo jest bowiem danie przygotować – każda metoda przyrządzenia jajecznicy jest naprawdę prosta i zrozumiała, nawet gdy jest się zupełnym laikiem w kuchni. Do zrobienia potrawy potrzeba kurzych jajek, choć niektórzy korzystają również z jaj przepiórczych, kaczych bądź strusich. Najczęściej wykorzystywanymi do smażenia produktami są: margaryna, oliwa z oliwek, smalec, masło, olej rzepakowy, wytopiona słonina. Każdy rodzaj jajecznicy bazuje również na niewielkiej ilości soli.
Przyrządzanie jajecznicy zależy od regionu – a więc smaku potrawy i sposobu, w jaki przygotowuje się danie w konkretnej części Polski. Oto kilka odmian jajecznicy, którą można skosztować w różnych zakątkach naszego kraju:
- Jajecznica z kiełbasą, szynką lub
boczkiem – to typowa polska jajecznica, którą podaje się z podsmażoną cebulką
oraz szczypiorem. Jada się ją niemal w każdej części Polski.
-
Jajecznica z pieczarkami i żółtym
serem – idealna zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
- Jajecznica z mlekiem – mleko dodane pod koniec smażenia tradycyjnej jajecznicy nada potrawie puszystości, objętości, a także delikatnego smaku.
- Jajecznica z dodatkami sezonowymi – np. z grzybami leśnymi lub cukinią.
- Jajecznica wiosenna – podawana z młodym groszkiem albo szparagami.
- Jajecznica po hiszpańsku – smaży się ją z kiełbasą chorizo i pomidorami.
- Jajecznica po indyjsku – jajka należy smażyć na maśle z pomidorami i cebulą, a następnie doprawić startą kurkumą, chili oraz imbirem.
- Jajecznica po meksykańsku – podawana na tortillach jajecznica z ostrą salsą.
- Szakszuka – tunezyjska inspiracja. To jajka gotowane w pomidorach, które podaje się na dużej patelni.
Jajecznicę serwuje się ciepłą, najlepiej od razu po przygotowaniu. Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie spotkać się można z różnorodnymi sposobami podawania potrawy. Najczęściej do jajecznicy na talerzu serwowane jest świeże pieczywo, jednak równie popularne stało się rozsmarowywanie dania na kanapkach, mieszanie jajecznicy z makaronem, wkładanie do tortilli albo zapiekanie w wydrążonym chlebie lub bułce.
Ciekawostki na temat jajecznicy – to warto wiedzieć!
- W okolicy XVII wieku jeden z mieszkańców Paryża podał Jakubowi Sobieskiemu przerażającą wersję jajecznicy. W środku znajdowały się kawałki ciała zabójcy byłego króla Francji, Henryka IV.
- Na Mauritiusie przyrządzono największą jajecznicę na świecie. Smażyło ją 20 kucharzy z aż… 35 tysięcy jaj! Do zrobienia jajecznicy zużyto 430 kilogramów masła, 246 litrów mleka, 10 kilogramów soli i 2 kilogramy czarnego mielonego pieprzu. Popisowym daniem najadło się blisko 8 tysięcy osób.
- Nadieżda Krupska, żona Włodzimierza Lenina, nie potrafiła gotować. Z czasem postanowiła jednak nauczyć się smażyć… jajecznicę. Robiła to na aż 12 różnych sposobów, co dowodzi, że naprawdę każdy jest w stanie nauczyć się przyrządzania tego prostego dania.
- Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, należy wlać do szklanki zimną wodę i włożyć do niej jajko. Jeśli zostanie na dnie, jajko jest świeże. Gdy uniesie się do góry, na pewno nie jest już świeże, ale wciąż można je bez obaw jeść. Jeśli wypłynie, wyrzuć jajko – już się zepsuło.
- Jeśli jesz jajecznicę z samych białek, nie wyrzucaj żółtek do śmietnika! Można zamrozić je bowiem w foremkach na lód, aby przygotować z nich później składniki na kruche ciasto.
- Aby bez problemu oddzielić żółtka od białek, należy użyć do tego lejka z wąską końcówką. Dzięki niemu żółtka będą perfekcyjne oddzielone od białek.
- Od 1996 roku International Egg Commission organizuje Światowy Dzień Jaja. Świętowanie wypada co roku w każdy drugi piątek października. Celem święta jest promowanie konsumowania jajek, a także używanie ich jako ważnych składników zbilansowanej i zdrowej diety.
- Kura, która wysiaduje jaja, obraca je ok. 50 razy dziennie. Właśnie dlatego żółtko nigdy nie przylega do boku skorupki. Im starsza będzie kura, tym większe będzie znosiła jaja. Z kolei im większe będzie jajko, tym cieńsza będzie jego skorupka.
- Jajka bogate są w luteinę, witaminę A, witaminę D, lecytynę, cholinę oraz substancje przeciwwirusowe.
- Co było pierwsze – jajko czy kura? Naukowcy obstają przy tym, że kura – produkuje bowiem proteiny, które są niezbędne do utworzenia się skorupki jaja. Skąd jednak wzięła się kura? No właśnie…