Przepis na banan w cieście krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
mikser, miska, patelnia głęboka

Do miski dodaj mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i połowę mleka.

Miksuj ciasto na gładką masę kontrolując jego konsystencję dodając mleko. Ciasto ma mieć gęstość jogurtu.

Banany obierz, pokrój na 6-8 części. Przełóż do ciasta i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki bananów w cieście aż będą złote.

Odsącz z nadmiaru tłuszczu na kratce aby nie straciły chrupkości.

Do podania możesz posypać cukrem pudrem.

Banan w cieście podany na brązowym talerzu, na kawałku papieru, obok trzy banany a całość przedstawiona na drewnianym stole
Banan w cieście
Koszt przygotowania dania
6.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
472 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Banan w cieście - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bananie w cieście

Banan w cieście to słodka przekąska, którą tworzy smażony banan w panierce z ciasta naleśnikowego na słodko. Świetnie smakuje z cukrem pudrem lub z czekoladą wcześniej roztopioną.

Banany w cieście możesz smażyć na patelni w głębokim tłuszczu. Jednak jeśli uwielbiasz tą przekąskę, zdrowszą wersją będą te pieczone w piekarniku. Ciasto do pieczonych bananów musi być odrobinę gęstsze i zawierać więcej proszku do pieczenia. Dzięki temu ciasto będzie trzymać się bananów, nie spłynie i będzie niezwykle puszyste . Ciasto naleśnikowe możesz wykonać z mąką pszenną pełnoziarnistą, mąką orkiszową pełnoziarnistą, mąką kokosową, mąką owsianą czy mąką z ciecierzycy zamiast białej mąki. Banany zapiekane w cieście naleśnikowym z innej mąki niż biała będą świetną, zdrową przekąską, którą możesz jeść bez obawy o negatywny wpływ na Twoje zdrowie. Takie banany będą też świetną i smaczną, słodką przekąską dla dzieci. Na pewno też dzieci chętnie zaangażują się w ich wykonanie, frajdę sprawi im zanurzanie bananów w cieście. Banany w cieście możesz podać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do lodów, shake lodowego, lub mil shake’a. Fajnie smakują polane czekoladą, posypane wiórkami kokosowymi, polane miodem czy syropem klonowym. Przepis na banany w cieście jest łatwym przepisem, idealnie sprawdzi się na podwieczorek czy śniadanie na słodko. Do podania możesz dodać owoce jagodowe, które wzbogacą danie o dodatkowe składniki odżywcze.

Banan w cieście to fajna, słodka propozycja nie tylko na podwieczorek, ale również na śniadanie. Przepis możesz dowolnie modyfikować dzięki czemu dopasujesz go do swojej diety oraz przygotujesz zdrowszą wersję tradycyjnego deseru.

Wartości odżywcze banana w cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
210.12 kcal
472.76 kcal
Białko
3.46 g
7.79 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w bananie w cieście

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
24.33 g
54.75 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
22.75 g
51.19 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
11.40 g
25.65 g
Tłuszcze nasycone
1.39 g
3.14 g
Tłuszcze nienasycone
10.01 g
22.51 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.02 g
15.79 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.99 g
6.72 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na banan w cieście

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6
0.22 mg
0.50 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.47 mg
1.06 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
41.06 µg (mcg)
92.39 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na banan w cieście

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
21.46 mg
48.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
264.39 mg
594.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
39.21 mg
88.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
77.79 mg
175.02 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.01 mg
42.78 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.33 mg
3.00 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.36 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny banana w cieście 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bananie w cieście

Lista alergenów dla banana w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania banana w cieście

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
3 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Banan
520 g
4 banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.47
Za 520 g
Olej rzepakowy
100 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
24.90
Jak oceniasz przepis na banan w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób