Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Przepis na jajecznicę z pomidorami krok po kroku

Pomidora sparz wrzątkiem i obierz go ze skóry.

Obranego pomidora pokrój w kostkę.

Szczypior umyj i pokrój na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju podsmaż pomidory.

W tym czasie do miseczki rozbij jajka i dopraw je do smaku przyprawami.

Do masy jajecznej dodaj pokrojony szczypiorek.

Masę jajeczną wylej na patelnię z pomidorami i ciągle mieszając, smaż jajka do momentu ich ścięcia.

Gotową jajecznicę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pieczywa.

Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem podana w białej miseczce.
Jajecznica z pomidorami - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - jajecznica z pomidorami

W skrócie
Kalorii w porcji
387 kcal
Wielkość
jednej porcji
250 g
Indeks glikemiczny
34

Wartości odżywcze jajecznicy z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Jajecznica z pomidorami to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej także spore ilości likopenu, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
155.10
387.76
Białko (g)
6.51
16.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.06
5.15
Węglowodany przyswajalne (g)
1.47
3.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.36
33.40
Tłuszcze nasycone (g)
2.55
6.37
Tłuszcze nienasycone (g)
10.81
27.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.51
18.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.31
8.26
Cholesterol (mg)
177.91
444.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
103.97
259.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.27
20.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.96
2.39
Witamina E (mg)
0.71
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.52
191.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.70
84.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
307.97
769.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
69.98
174.96
Potas (mg)
172.12
430.30
Wapń (mg)
35.41
88.52
Fosfor (mg)
106.90
267.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.14
30.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
2.56
Cynk (mg)
0.71
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z pomidorami 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z pomidorami

Lista alergenów dla jajecznicy z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat jajecznicy z pomidorami

Jajecznica z pomidorami to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z pomidorami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania smacznej jajecznicy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, świeże pomidory, olej rzepakowy, szczypiorek, sól oraz pieprz. Do przygotowania jajecznicy możesz wykorzystać pomidory z puszki lub podać ją z cebulą zamiast szczypiorku. Produkty do zrobienia jajecznicy są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić jajecznicę z pomidorami? Pomidora sparz wrzątkiem i obierz go ze skóry. Obranego pomidora pokrój w kostkę. Szczypior umyj i pokrój na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż pomidory. W tym czasie do miseczki rozbij jajka i dopraw je do smaku przyprawami. Do masy jajecznej dodaj pokrojony szczypiorek. Masę jajeczną wylej na patelnię z pomidorami i ciągle mieszając smaż jajka do momentu ich ścięcia. Gotową jajecznicę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pieczywa.

Jajka są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich pełnowartościowe Białko, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Jaja kurze zawierają bowiem swoim składzie wszystkie niezbędne aminokwasy. Dodatkowo są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, do których możemy zaliczyć witaminę A, D, K oraz E. Jajka są również źródłem wapnia, sodu, potasu, żelaza oraz cynku. Znajdziemy w nich także Luteina, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Warto jednak zwrócić uwagę, że jajka są także bogate w cholesterol.

Podsumowując jajecznica z pomidorami jest pyszna i doskonale nadaje się podana na śniadanie dla całej rodziny. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dobra jajecznica z pomidorami jest szybka w przygotowaniu. Jajecznica świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej oraz wysokobiałkowej.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z pomidorami

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Pomidor
220 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.93
Za 220 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
19.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób