Przepis na jajecznicę z pomidorami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Pomidora sparz wrzątkiem i obierz go ze skóry.

Obranego pomidora pokrój w kostkę.

Szczypior umyj i pokrój na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju podsmaż pomidory.

W tym czasie do miseczki rozbij jajka i dopraw je do smaku przyprawami.

Do masy jajecznej dodaj pokrojony szczypiorek.

Masę jajeczną wylej na patelnię z pomidorami i ciągle mieszając, smaż jajka do momentu ich ścięcia.

Gotową jajecznicę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pieczywa.

Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem podana w białej miseczce.
Jajecznica z pomidorami
Koszt przygotowania dania
10.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
34

Jajecznica z pomidorami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajecznicy z pomidorami

Jajecznica z pomidorami to doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z pomidorami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania smacznej jajecznicy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, świeże pomidory, olej rzepakowy, szczypiorek, sól oraz pieprz. Do przygotowania jajecznicy możesz wykorzystać pomidory z puszki lub podać ją z cebulą zamiast szczypiorku. Produkty do zrobienia jajecznicy są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić jajecznicę z pomidorami? Pomidora sparz wrzątkiem i obierz go ze skóry. Obranego pomidora pokrój w kostkę. Szczypior umyj i pokrój na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż pomidory. W tym czasie do miseczki rozbij jajka i dopraw je do smaku przyprawami. Do masy jajecznej dodaj pokrojony szczypiorek. Masę jajeczną wylej na patelnię z pomidorami i ciągle mieszając smaż jajka do momentu ich ścięcia. Gotową jajecznicę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pieczywa.

Jajka są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich pełnowartościowe Białko, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Jaja kurze zawierają bowiem swoim składzie wszystkie niezbędne aminokwasy. Dodatkowo są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, do których możemy zaliczyć witaminę A, D, K oraz E. Jajka są również źródłem wapnia, sodu, potasu, żelaza oraz cynku. Znajdziemy w nich także Luteina, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Warto jednak zwrócić uwagę, że jajka są także bogate w cholesterol.

Podsumowując jajecznica z pomidorami jest pyszna i doskonale nadaje się podana na śniadanie dla całej rodziny. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dobra jajecznica z pomidorami jest szybka w przygotowaniu. Jajecznica świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej oraz wysokobiałkowej.

Wartości odżywcze jajecznicy z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
155.10 kcal
387.76 kcal
Białko
6.51 g
16.29 g

Węglowodany w jajecznicy z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.06 g
5.15 g
Węglowodany przyswajalne
1.47 g
3.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
1.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
13.36 g
33.40 g
Tłuszcze nasycone
2.55 g
6.37 g
Tłuszcze nienasycone
10.81 g
27.03 g
Tłuszcze jednonasycone
7.51 g
18.77 g
Tłuszcze wielonasycone
3.31 g
8.26 g
Cholesterol
177.91 mg
444.78 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
103.97 µg (mcg)
259.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
1.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.27 mg
20.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.96 µg (mcg)
2.39 µg (mcg)
Witamina E
0.71 mg
1.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
76.52 µg (mcg)
191.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.30 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.70 µg (mcg)
84.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
307.97 µg (mcg)
769.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę z pomidorami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
69.98 mg
174.96 mg
Potas
172.12 mg
430.30 mg
Wapń
35.41 mg
88.52 mg
Fosfor
106.90 mg
267.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.14 mg
30.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
2.56 mg
Cynk
0.71 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z pomidorami 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z pomidorami

Lista alergenów dla jajecznicy z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania jajecznicy z pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Pomidor
220 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.93
Za 220 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób