Przepis na placuszki na maślance krok po kroku
- Mąka orkiszowa 600 g 3 szklanki
- Jajko 6 szt.
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
- Maślanka 3% 300 g
- Proszek do pieczenia 30 g
- Jabłko 700 g 3 duże sztuki
- Jogurt grecki pełnotłusty 300 g
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wlej maślankę i zmiksuj.
Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i porcjami smaż placuszki, aż będą rumiane.
Wymieszaj jogurt grecki z cynamonem.
Podawaj placuszki z dodatkiem jogurtu.
-
Ciastka maślane
-
Placki na maślance
-
Ciasto na maślance
-
Pancakes na maślance
-
Ciasto maślane
-
Muffiny na maślance
-
Gofry na maślance
-
Ciasto na maślance z owocami
-
Ciasto na maślance z budyniem
-
Chałka maślana
-
Ciasto na maślance z rabarbarem
-
Ciasto na maślance ze śliwkami
-
Ciasto na maślance z truskawkami
-
Ciasto na maślance z jabłkami
-
Babka na maślance
-
Ciasto czekoladowe na maślance
-
Ciasto drożdżowe na maślance
-
Ciasto na maślance

(liczba kalorii)
Placuszki na maślance - cechy przepisu
Więcej o placuszkach na maślance
Placuszki na maślance to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Smaczne placuszki na słodko z jabłkami lub innymi owocami, którymi zastąpić można kanapki lub jajecznicę. Przepis na placuszki na maślance jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, cukier, maślanka, jabłka, cynamon, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jogurt naturalny.
Jak zrobić placuszki na maślance? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wlej maślankę i zmiksuj. Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i porcjami smaż placuszki, aż będą rumiane. Wymieszaj jogurt grecki z cynamonem. Podawaj placuszki z dodatkiem jogurtu.
Jabłka to owoce bardzo popularne na całym świecie. Są one bardzo często używane w kuchni jako dodatek do ciast i deserów a także pieczonych mięs. Jabłka świetnie nadają się na przetwory, gdyż zawierają dużą ilość pektyn owocowych. Jabłka są źródłem kwasów owocowych, którym zawdzięczają swój smak. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, będącej prekursorem do syntezy kolagenu w naszym ciele. Witamina C ma również bardzo korzystny wpływ na naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Mąka orkiszowa to produkowana z orkiszu pełnoziarnista mąka. Orkisz jest pradawną odmianą pszenicy. Mąki pełnoziarniste są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ma także dobroczynny wpływ na regulowanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Mąki pełnoziarniste są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz cynku i żelaza.
Podsumowując dobre placuszki na maślance sprawdzą się na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placuszki najlepiej smakują na ciepło. Można je jednak przechować w lodówce przez jeden dzień i odgrzać na maśle. Placuszki można przygotować na deser z dodatkiem innych owoców takich jak maliny, gruszka czy borówki.
Wartości odżywcze placuszków na maślance
Energia i białka
(315g)
Węglowodany w placuszkach na maślance
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Składniki mineralne w przepisie na placuszki na maślance
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placuszkach na maślance
Lista alergenów dla placuszków na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
W przepisie na placuszki na maślance nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- jogurt grecki pełnotłusty