Jajecznica z szynką i pomidorami

Opublikowano: 11.04.2023 r., 14:35 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica z szynką i pomidorami z dodatkiem natki pietruszki
Jajecznica z szynką i pomidorami
Jajecznica to świetna propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie. Koniecznie wypróbuj mój przepis na pyszną jajecznicę z szynką i pomidorami!
Przygotowanie 5 min
Smażenie 5 min
505 kcal
Kcal w porcji
552 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek (5 ml)
  • Szynka z piersi kurczaka (30 g)
  • Cebula (50 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Chleb żytni razowy (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na jajecznicę z szynką i pomidorami krok po kroku

Usmaż pokrojoną szynkę, cebulkę i pomidora na rozgrzanej oliwie.

Przypraw według uznania.

Następnie dodaj jajka i smaż do momentu całkowitego ścięcia się jajecznicy.

Podawaj z pokrojoną papryką i pieczywem np. w formie grzanki.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę z szynką i pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy z szynki i pomidorów

Jajecznica należy do jednych z najpopularniejszych śniadań, które bardzo często są serwowane w polskiej kuchni. Posiłek jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a dodając ulubione dodatki, można cieszyć się niezwykle pysznym smakiem.

Jak przygotować zdrową i pożywną jajecznicę z szynką i pomidorami?

Usmaż pokrojoną drobno szynkę, cebulkę i pomidora na rozgrzanej oliwie z oliwek. Przypraw ulubionymi ziołami. W międzyczasie wbij jajka do miseczki, a następnie wlej na patelnię do reszty składników. Usmaż do momentu całkowitego ścięcia się jajecznicy. Następnie do jajecznicy podaj pieczywo np. w formie grzanki i pokrojoną paprykę. Jeśli wolisz, możesz dodać inne ulubione warzywo.

Jajka są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować, wówczas musimy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Jedno jajko (56 g) zawiera 78 kcal, 7 g białka, 5.4 g tłuszczy i 0,3 g węglowodanów. Warto pamiętać o tym, że jajka zawierają lecytynę, która korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Drugim ważnym składnikiem zawartym w jajkach jest luteina, która jest barwnikiem żółtka jajka. Jest odpowiedzialna za poprawę wzroku i wykazuje działanie przeciwutleniające.

Pomidory są jednym z najpopularniejszych warzyw spożywanych na świecie. Charakteryzują się tym, że są niskokaloryczne. Jeden średni pomidor (170 g) zawiera 32 kcal. Warto pamiętać o tym, że pomidory są bogactwem witamin i składników mineralnych m.in potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Zawierają szereg związków o dobroczynnym działaniu np. likopen, który należy do karotenoidów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Warto wspomnieć, że pomidory mają szereg pozytywnych korzyści m.in na piękną i zdrową skórę.

Jajecznica to świetne rozwiązanie na smaczne i pożywne śniadanie lub kolacje. Sprawdzi się doskonale o każdej porze roku. Koniecznie wypróbuj przepis!

Alergeny w jajecznicy z szynki i pomidorów

Lista alergenów dla Jajecznicy z szynki i pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Wartości odżywcze jajecznicy z szynki i pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Pieczywo podsmaż na suchej patelni i podawaj np. w formie grzanki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(552g)
Energia (kcal)
91.55
505.33
Białko (g)
5.24
28.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(552g)
Węglowodany (g)
9.65
53.29
Węglowodany przyswajalne (g)
7.95
43.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
9.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(552g)
Tłuszcz (g)
3.68
20.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.36
7.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.32
12.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.62
8.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
3.88
Cholesterol (mg)
78.05
430.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(552g)
Witamina A (µg (mcg))
77.81
429.51
Witamina B6 (mg)
0.15
0.84
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
1.06
Witamina C (mg)
31.66
174.76
Witamina D (µg (mcg))
0.40
2.21
Witamina E (mg)
0.90
4.99
Retinol (µg (mcg))
32.00
176.64
Tiamina (mg)
0.09
0.51
Ryboflawina (mg)
0.18
0.98
Niacyna (mg)
1.09
6.04
Foliany (µg (mcg))
39.71
219.19
Beta karoten (µg (mcg))
478.95
2643.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(552g)
Sód (mg)
164.64
908.79
Potas (mg)
195.69
1080.21
Wapń (mg)
27.42
151.35
Fosfor (mg)
87.58
483.45
Magnez (mg)
15.40
85.01
Żelazo (mg)
0.98
5.42
Cynk (mg)
0.65
3.60
Miedź (mg)
0.07
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z szynki i pomidorów 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy z szynki i pomidorów

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Szynka z piersi kurczaka
30 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Papryka czerwona
115 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Pomidor
170 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Chleb żytni razowy
70 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Koszt składników
45.50