Chleb - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze chleba - tabela

Energia i białka

Chleb pszenny Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb Chleb pszenny Chleb tostowy Chleb tostowy żytni chleb orkiszowy chleb graham Bułki bezglutenowe Pumpernikiel
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 9.43 g 9.43 g 8.50 g 9.43 g 9.43 g 13.00 g 9.40 g 7.50 g 7.30 g 3.34 g 10.80 g
Fenyloalanina b/d b/d 0.41 mg b/d b/d 0.32 mg 0.45 mg b/d b/d b/d 0.46 mg

Węglowodany w chlebie

Chleb pszenny Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb Chleb pszenny Chleb tostowy Chleb tostowy żytni chleb orkiszowy chleb graham Bułki bezglutenowe Pumpernikiel
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 49.20 g 49.20 g 48.30 g 49.20 g 49.20 g 55.80 g 53.10 g 42.50 g 41.00 g 50.50 g 51.90 g
Węglowodany przyswajalne 46.90 g 46.90 g 42.50 g 46.90 g 46.90 g 51.10 g 46.70 g 40.00 g b/d 45.40 g 46.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.30 g 2.30 g 5.80 g 2.30 g 2.30 g 4.70 g 6.40 g 2.50 g b/d 5.10 g 5.40 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d 0.00 g b/d
Glukoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d 2.08 g b/d
Fruktoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d 2.06 g b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d 32.00 g b/d
Laktoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d 0.00 g b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Chleb pszenny Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb Chleb pszenny Chleb tostowy Chleb tostowy żytni chleb orkiszowy chleb graham Bułki bezglutenowe Pumpernikiel
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 3.59 g 3.59 g 3.30 g 3.59 g 3.59 g 4.27 g 3.60 g 2.50 g 2.20 g 2.65 g 2.80 g
Tłuszcze nasycone 1.00 g 1.00 g 1.19 g 1.00 g 1.00 g 1.53 g 1.28 g 2.50 g 0.30 g 0.66 g 1.01 g
Tłuszcze nienasycone 2.59 g 2.59 g 2.11 g 2.59 g 2.59 g 2.74 g 2.32 g 0.00 g 1.90 g 1.99 g 1.79 g
Tłuszcze jednonasycone 0.72 g 0.72 g 1.31 g 0.72 g 0.72 g 1.02 g 1.44 g 0.00 g b/d 1.35 g 0.61 g
Tłuszcze wielonasycone 1.87 g 1.87 g 0.80 g 1.87 g 1.87 g 1.72 g 0.88 g 0.00 g b/d 0.64 g 1.18 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d 0.00 g b/d 0.01 g b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg b/d b/d 0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb

Chleb pszenny Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb Chleb pszenny Chleb tostowy Chleb tostowy żytni chleb orkiszowy chleb graham Bułki bezglutenowe Pumpernikiel
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.09 mg 0.09 mg 0.08 mg 0.09 mg 0.09 mg 0.15 mg 0.07 mg b/d b/d 0.04 mg 0.10 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg 0.40 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.20 mg 0.20 mg 0.00 mg b/d b/d b/d
Witamina D 0.22 µg (mcg) 0.22 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.22 µg (mcg) 0.22 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina E b/d b/d 0.33 mg b/d b/d 0.00 mg 0.37 mg b/d b/d b/d 0.63 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.51 mg 0.51 mg 0.43 mg 0.51 mg 0.51 mg 0.44 mg 0.38 mg b/d b/d 0.62 mg 0.38 mg
Ryboflawina 0.24 mg 0.24 mg 0.34 mg 0.24 mg 0.24 mg 0.38 mg 0.33 mg b/d b/d 0.48 mg 0.30 mg
Niacyna 4.76 mg 4.76 mg 3.80 mg 4.76 mg 4.76 mg 6.25 mg 3.76 mg b/d b/d 3.88 mg 2.97 mg
Foliany 111.00 µg (mcg) 111.00 µg (mcg) 110.00 µg (mcg) 111.00 µg (mcg) 111.00 µg (mcg) 86.00 µg (mcg) 103.00 µg (mcg) b/d b/d 8.00 µg (mcg) 86.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) b/d b/d b/d 3.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb

Chleb pszenny Chleb żytni jasny Chleb żytni razowy Chleb Chleb pszenny Chleb tostowy Chleb tostowy żytni chleb orkiszowy chleb graham Bułki bezglutenowe Pumpernikiel
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 477.00 mg 477.00 mg 603.00 mg 477.00 mg 477.00 mg 601.00 mg 664.00 mg 450.00 mg 480.00 mg 593.00 mg 492.00 mg
Potas 117.00 mg 117.00 mg 166.00 mg 117.00 mg 117.00 mg 223.00 mg 183.00 mg b/d b/d 76.00 mg 208.00 mg
Wapń 211.00 mg 211.00 mg 73.00 mg 211.00 mg 211.00 mg 165.00 mg 80.00 mg 0.00 mg b/d 180.00 mg 67.00 mg
Fosfor 113.00 mg 113.00 mg 125.00 mg 113.00 mg 113.00 mg 188.00 mg 138.00 mg b/d b/d 50.00 mg 171.00 mg
Magnez 27.00 mg 27.00 mg 40.00 mg 27.00 mg 27.00 mg 59.00 mg 43.00 mg b/d b/d 13.00 mg 54.00 mg
Żelazo 3.36 mg 3.36 mg 2.83 mg 3.36 mg 3.36 mg 4.09 mg 3.10 mg 0.00 mg b/d 3.57 mg 2.78 mg
Cynk 0.88 mg 0.88 mg 1.14 mg 0.88 mg 0.88 mg 1.47 mg 1.25 mg b/d b/d 0.56 mg 1.48 mg
Miedź 0.12 mg 0.12 mg 0.19 mg 0.12 mg 0.12 mg 0.20 mg 0.20 mg b/d b/d 0.10 mg 0.29 mg
Mangan b/d b/d 0.82 mg b/d b/d 1.38 mg 0.91 mg b/d b/d 0.21 mg 1.91 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172684/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172687/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172685/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1468832/nutrients
  • https://www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/oskroba-chleb-graham/p-90902481?gclid=CjwKCAjwxo6IBhBKEiwAXSYBs2o5mhj2WvZO3TRzm_UDHao56zzgdWzE_p7Q5xRRmoMPUNNTQnMMQBoCdqsQAvD_BwE
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168008/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168126/nutrients

Alergie w chlebie

  • Chleb pszenny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb żytni jasny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb żytni razowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb pszenny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb tostowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Chleb tostowy żytni - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • chleb orkiszowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • chleb graham - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Bułki bezglutenowe - Jaja i produkty pochodne
  • Pumpernikiel - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z chlebem

Przepisy z chlebem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z chlebem

sałatka cezar kcal, chleb w jajku kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto