Chleb - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Produkty zbożowe
Wartości odżywcze chleba - tabela
Energia i białka
Chleb pszenny | Chleb żytni jasny | Chleb żytni razowy | Chleb | Chleb pszenny | Chleb tostowy | Chleb tostowy żytni | chleb orkiszowy | chleb graham | Bułki bezglutenowe | Pumpernikiel | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Białko | 9.43 g | 9.43 g | 8.50 g | 9.43 g | 9.43 g | 13.00 g | 9.40 g | 7.50 g | 7.30 g | 3.34 g | 10.80 g |
Fenyloalanina | b/d | b/d | 0.41 mg | b/d | b/d | 0.32 mg | 0.45 mg | b/d | b/d | b/d | 0.46 mg |
Węglowodany w chlebie
Chleb pszenny | Chleb żytni jasny | Chleb żytni razowy | Chleb | Chleb pszenny | Chleb tostowy | Chleb tostowy żytni | chleb orkiszowy | chleb graham | Bułki bezglutenowe | Pumpernikiel | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 49.20 g | 49.20 g | 48.30 g | 49.20 g | 49.20 g | 55.80 g | 53.10 g | 42.50 g | 41.00 g | 50.50 g | 51.90 g |
Węglowodany przyswajalne | 46.90 g | 46.90 g | 42.50 g | 46.90 g | 46.90 g | 51.10 g | 46.70 g | 40.00 g | b/d | 45.40 g | 46.50 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 2.30 g | 2.30 g | 5.80 g | 2.30 g | 2.30 g | 4.70 g | 6.40 g | 2.50 g | b/d | 5.10 g | 5.40 g |
Sacharoza (cukier) | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d |
Glukoza | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | 2.08 g | b/d |
Fruktoza | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | 2.06 g | b/d |
Skrobia | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | 32.00 g | b/d |
Laktoza | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d |
Tłuszcze
Chleb pszenny | Chleb żytni jasny | Chleb żytni razowy | Chleb | Chleb pszenny | Chleb tostowy | Chleb tostowy żytni | chleb orkiszowy | chleb graham | Bułki bezglutenowe | Pumpernikiel | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 3.59 g | 3.59 g | 3.30 g | 3.59 g | 3.59 g | 4.27 g | 3.60 g | 2.50 g | 2.20 g | 2.65 g | 2.80 g |
Tłuszcze nasycone | 1.00 g | 1.00 g | 1.19 g | 1.00 g | 1.00 g | 1.53 g | 1.28 g | 2.50 g | 0.30 g | 0.66 g | 1.01 g |
Tłuszcze nienasycone | 2.59 g | 2.59 g | 2.11 g | 2.59 g | 2.59 g | 2.74 g | 2.32 g | 0.00 g | 1.90 g | 1.99 g | 1.79 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.72 g | 0.72 g | 1.31 g | 0.72 g | 0.72 g | 1.02 g | 1.44 g | 0.00 g | b/d | 1.35 g | 0.61 g |
Tłuszcze wielonasycone | 1.87 g | 1.87 g | 0.80 g | 1.87 g | 1.87 g | 1.72 g | 0.88 g | 0.00 g | b/d | 0.64 g | 1.18 g |
Tłuszcze trans | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | 0.01 g | b/d |
Cholesterol | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | b/d | b/d | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na chleb
Chleb pszenny | Chleb żytni jasny | Chleb żytni razowy | Chleb | Chleb pszenny | Chleb tostowy | Chleb tostowy żytni | chleb orkiszowy | chleb graham | Bułki bezglutenowe | Pumpernikiel | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.09 mg | 0.09 mg | 0.08 mg | 0.09 mg | 0.09 mg | 0.15 mg | 0.07 mg | b/d | b/d | 0.04 mg | 0.10 mg |
Witamina B12 | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.40 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.20 mg | 0.20 mg | 0.00 mg | b/d | b/d | b/d |
Witamina D | 0.22 µg (mcg) | 0.22 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.22 µg (mcg) | 0.22 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | b/d | b/d | 0.33 mg | b/d | b/d | 0.00 mg | 0.37 mg | b/d | b/d | b/d | 0.63 mg |
Retinol | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.51 mg | 0.51 mg | 0.43 mg | 0.51 mg | 0.51 mg | 0.44 mg | 0.38 mg | b/d | b/d | 0.62 mg | 0.38 mg |
Ryboflawina | 0.24 mg | 0.24 mg | 0.34 mg | 0.24 mg | 0.24 mg | 0.38 mg | 0.33 mg | b/d | b/d | 0.48 mg | 0.30 mg |
Niacyna | 4.76 mg | 4.76 mg | 3.80 mg | 4.76 mg | 4.76 mg | 6.25 mg | 3.76 mg | b/d | b/d | 3.88 mg | 2.97 mg |
Foliany | 111.00 µg (mcg) | 111.00 µg (mcg) | 110.00 µg (mcg) | 111.00 µg (mcg) | 111.00 µg (mcg) | 86.00 µg (mcg) | 103.00 µg (mcg) | b/d | b/d | 8.00 µg (mcg) | 86.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 3.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na chleb
Chleb pszenny | Chleb żytni jasny | Chleb żytni razowy | Chleb | Chleb pszenny | Chleb tostowy | Chleb tostowy żytni | chleb orkiszowy | chleb graham | Bułki bezglutenowe | Pumpernikiel | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 477.00 mg | 477.00 mg | 603.00 mg | 477.00 mg | 477.00 mg | 601.00 mg | 664.00 mg | 450.00 mg | 480.00 mg | 593.00 mg | 492.00 mg |
Potas | 117.00 mg | 117.00 mg | 166.00 mg | 117.00 mg | 117.00 mg | 223.00 mg | 183.00 mg | b/d | b/d | 76.00 mg | 208.00 mg |
Wapń | 211.00 mg | 211.00 mg | 73.00 mg | 211.00 mg | 211.00 mg | 165.00 mg | 80.00 mg | 0.00 mg | b/d | 180.00 mg | 67.00 mg |
Fosfor | 113.00 mg | 113.00 mg | 125.00 mg | 113.00 mg | 113.00 mg | 188.00 mg | 138.00 mg | b/d | b/d | 50.00 mg | 171.00 mg |
Magnez | 27.00 mg | 27.00 mg | 40.00 mg | 27.00 mg | 27.00 mg | 59.00 mg | 43.00 mg | b/d | b/d | 13.00 mg | 54.00 mg |
Żelazo | 3.36 mg | 3.36 mg | 2.83 mg | 3.36 mg | 3.36 mg | 4.09 mg | 3.10 mg | 0.00 mg | b/d | 3.57 mg | 2.78 mg |
Cynk | 0.88 mg | 0.88 mg | 1.14 mg | 0.88 mg | 0.88 mg | 1.47 mg | 1.25 mg | b/d | b/d | 0.56 mg | 1.48 mg |
Miedź | 0.12 mg | 0.12 mg | 0.19 mg | 0.12 mg | 0.12 mg | 0.20 mg | 0.20 mg | b/d | b/d | 0.10 mg | 0.29 mg |
Mangan | b/d | b/d | 0.82 mg | b/d | b/d | 1.38 mg | 0.91 mg | b/d | b/d | 0.21 mg | 1.91 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172684/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100621/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172687/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172685/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1468832/nutrients
- https://www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/oskroba-chleb-graham/p-90902481?gclid=CjwKCAjwxo6IBhBKEiwAXSYBs2o5mhj2WvZO3TRzm_UDHao56zzgdWzE_p7Q5xRRmoMPUNNTQnMMQBoCdqsQAvD_BwE
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168008/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168126/nutrients
Alergie w chlebie
- Chleb pszenny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Chleb żytni jasny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Chleb żytni razowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Chleb - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Chleb pszenny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Chleb tostowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Chleb tostowy żytni - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- chleb orkiszowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- chleb graham - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Bułki bezglutenowe - Jaja i produkty pochodne
- Pumpernikiel - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z chlebem
Przepisy z chlebem
- Zapiekanka z czerstwego chleba
Chleb pszenny, śmietana 18%, ser gouda, boczek wieprzowy i jajka – to składniki, które zamienią czerstwe pieczywo w pyszną zapiekankę. To prosty przepis na coś wyjątkowego, idealny na szybki, sycący posiłek. Chrupiący chleb, aromatyczny boczek, kremowa śmietana i ciągnący się ser sprawiają, że to danie można polubić od pierwszego kęsa.
20 + 20 minłatwy4522 kcal - Tosty na słodko
Mleko, jajko, chleb tostowy i twaróg półtłusty to główne składniki naszych słodkich tostów. Wymieszane z odrobiną cynamonu i cukru wanilinowego, tworzą przepyszne połączenie smaków, które dopełni delikatna słodycz miodu. Taki kompaktowy zestaw to idealny sposób na słodkie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia.
20 + 5 minłatwy3263 kcal - Chleb czosnkowy na grilla
Chleb pszenny, masło i czosnek to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten chleb czosnkowy na grilla smakuje wyjątkowo. Dodatek świeżego koperku i natki pietruszki nadaje mu niepowtarzalny aromat i zielony akcent. Ten prosty, ale smakowity przepis z pewnością wzbogaci każde grillowanie. Gotowi na wypasione doznania smakowe?
20 + 30 minłatwy10305 kcal - Tort kanapkowy
Chleb tostowy, wędzony łosoś, serek kanapkowy i jajka – te składniki robią robotę w naszym tortu kanapkowym. Do tego dorzucamy rukolę, majonez, musztardę i świeże warzywa jak papryka czerwona i rzodkiewka, by dodać smaku i kolorów. Idealna kompozycja na lekki i zdrowy lunch lub imprezową przekąskę.
40 minłatwy10 - Zupa serowa z pulpetami
Bulion warzywny, serek topiony śmietankowy i mięso mielone wieprzowo-wołowe to podstawa tej pysznej zupy serowej z pulpetami. Marchewka i cebula dodają smaku, a bułka tarta i jajko scalają nasze soczyste pulpety. Wszystko razem tworzy rozgrzewającą i sycącą zupę, idealną na chłodniejsze dni. Spróbuj jej w gronie rodziny lub przyjaciół!
30 + 30 minłatwy5589 kcal
- Grzanki z awokado
Chleb, awokado, pomidory koktajlowe – oto główne składniki pysznych i zdrowych grzanek z awokado. Chrupiący chleb z kremowym awokado i soczystymi pomidorkami koktajlowymi tworzą perfekcyjną harmonię smaków. To szybkie i proste danie, które sprawdzi się idealnie na śniadanie, lunch lub lekki posiłek o każdej porze dnia.
15 minłatwy2370 kcal - Sałatka z jajkiem i brokułem
Brokuły, jajko, pomidor, jogurt naturalny i czosnek – to główni bohaterowie tej sałatki. Delikatne brokuły, gotowane na parze, świetnie komponują się z kremowym jajkiem i soczystym pomidorem. Całość dopełnia jogurtowy sos z czosnkiem, który nadaje potrawie wyrazisty smak. To szybka i zdrowa propozycja na lekki obiad lub kolację.
10 + 15 minłatwy1489 kcal - Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Chleb żytni razowy, ser twarogowy chudy, jogurt naturalny, rzodkiewka i świeży szczypiorek to bohaterowie tego przepisu na kanapki, które łączą w sobie smak i zdrowie. Proste, szybkie i idealne na lekki posiłek. Krótka lista składników i prostota przygotowania sprawiają, że nie ma lepszej opcji na smaczne śniadanie czy kolację.
10 minłatwy1 - Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Chleb żytni razowy, masło, świeża mozzarella light, chrupiąca sałata rzymska i soczysty pomidor – oto magiczne składniki Klasycznych kanapek z mozzarellą i pomidorem. Każdy kęs to idealne połączenie smaków, które nigdy nie wychodzi z mody!
5 minłatwy1420 kcal - Jajecznica z szynką i pomidorami
Pomidor, szynka z piersi kurczaka i tam jeszcze jajka – te trzy rzeczy łączą się w całkiem niezłą jajecznicę. Pomidor sprawia, że danie jest soczyste, a szynka dodaje smaku. Jajka, wiadomo, są podstawą. Do tego kawałek cebuli i papryki dla trochę więcej koloru i chrupkości. Idealne na śniadanie z żytnim razowym chlebem.
5 + 5 minłatwy1505 kcal - Zupa czosnkowa czeska
Bulion drobiowy, ziemniaki, cebula, boczek wędzony, czosnek i ser gouda - oto magiczne składniki, które tworzą wyjątkową czeską zupę czosnkową. Ta kombinacja soczystego bulionu z aromatycznym czosnkiem i kremowym serem to hit dla miłośników intensywnych smaków. Idealny wybór na sycący i rozgrzewający obiad.
10 + 30 minłatwy4427 kcal
- Salmorejo
Pomidor, czosnek, oliwa z oliwek – to kluczowe składniki klasycznego hiszpańskiego salmorejo. Ta chłodna zupa krem, idealna na upalne dni, zachwyca swoim prostym, a jednocześnie bogatym smakiem. Dodatki takie jak jajko i szynka parmeńska nadają jej wyjątkowego charakteru, dodając trochę białka i słoności do tej orzeźwiającej potrawy.
190 minłatwy4 - Zupa chlebowa
Chleb pszenny, cebula, śmietanka kremowa, bulion warzywny i ser cheddar to podstawowe składniki tej pysznej zupy chlebowej. Główne role gra tutaj podsmażona cebula z odrobiną czosnku, które nadają głębi smaku, a całość świetnie uzupełnia kremowa konsystencja i intensywny aromat cheddara. To danie to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.
10 + 40 minłatwy6260 kcal - Indyk po angielsku
Indyk, boczek wędzony bez kości, cytryny, jabłka i cebula to kluczowe składniki tego przepisu na indyka po angielsku. Wyobraź sobie soczystego indyka, pokrytego plasterkami boczku, faszerowanego pysznym aromatem cytryn, jabłek i cebuli. To idealne połączenie smaków sprawia, że ten posiłek jest wyjątkowy i niezapomniany.
25 + 240 minłatwy121211 kcal - Panzella
Chleb graham, soczyste pomidory i czerwona cebula to kluczowe składniki tego prostego, ale pysznego dania – Panzella. Nie można też zapomnieć o aromatycznej bazylii, oliwie z oliwek i occie balsamicznym, które dopełniają smak tej klasycznej, włoskiej sałatki. Idealne na lekki, letni posiłek!
10 + 5 minłatwy1280 kcal - Kanapki z łososiem
Chleb żytni razowy, serek śmietankowy, koperek i plastry wędzonego łososia – brzmi bardzo dobrze, prawda? No to mamy dla ciebie prosty i szybki przepis na kanapki z łososiem. W tym zestawieniu smaków znajdziesz wszystko, czego potrzeba na pyszne śniadanie czy przekąskę.
5 minłatwy1361 kcal
- Rolada z chleba tostowego
Chleb tostowy, boczek wędzony, ser Mozzarella i papryka czerwona - to najważniejsze składniki potrzebne do przygotowania rolady z chleba tostowego. Prosta, ale pełna smaku przekąska, która zaskoczy swoim wyglądem i aromatem. Połączenie tych składników tworzy pyszne danie idealne na każdą okazję.
60 minłatwy10139 kcal - Bekon po angielsku
Boczek surowy, fasola biała w puszce i chleb pszenny — to kluczowe składniki, które tworzą pyszny bekon po angielsku. Połączenie chrupiącego boczku, sycącej fasoli i delikatnie podpieczonego chleba sprawia, że to danie jest prostym, ale niezwykle smacznym klasykiem kuchni brytyjskiej. Można je podać na śniadanie lub jako sycący posiłek w ciągu dnia.
20 + 20 minłatwy2467 kcal - Wodzionka
Czerstwy chleb i smalec ze skwarkami to idealne połączenie dla prawdziwych smakoszy wodzionki, jedynej w swoim rodzaju zupy śląskiej. Układają się w prostą i genialną mieszankę, która zadowoli Twoje kubki smakowe. To doskonała propozycja na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś naprawdę konkretnego i pożywnego.
5 minłatwy22097 kcal - Jajko poche
Jajka, ocet jabłkowy i chleb żytni razowy – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować jajko poche. Subtelny smak ocetu dodaje delikatnym jajkom nutkę kwaśności, a chrupiący chleb żytni idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Oto prosty sposób na wyczarowanie eleganckiego śniadania używając tylko kilku podstawowych składników.
20 + 5 minłatwy3183 kcal - Śniadanie wiedeńskie
Frankfurterki wieprzowe, jajka i chrupiący chleb pszenny to główne składniki śniadania wiedeńskiego. Do tego pyszne plastry sera ementaler i delikatna szynka kanapkowa. Wszystko podane z odrobiną masła i dżemem śliwkowym dla słodkiego akcentu. Klasyka prostoty i smaku na poranny start!
10 + 20 minłatwy1649 kcal - Tosty z piekarnika
Chleb tostowy, ser mozzarella i pieczarki - to trio, które zamieni zwykłe tosty w prawdziwą uczniowską ucztę. Wrzuć te składniki do piekarnika z odrobiną masła, by uzyskać złocistą, chrupiącą przekąskę, idealną na szybkie śniadanie lub wieczorną przekąskę.
10 + 15 minłatwy2425 kcal
- Croque monsieur
Chleb pszenny, ser gruyère i szynka parmeńska to kluczowe składniki croque monsieur, które zapewniają jego wyjątkowy smak. Kromki chleba są hojnie zmasowane masłem, a następnie okraszone musztardą, by dodać pikantności. To wszystko tworzy chrupiącą, serową przekąskę, która jest idealna na szybki lunch.
20 minłatwy2560 kcal - Sok z buraka kiszonego
Burak, czosnek i sól – te proste składniki wystarczą, żeby przygotować pyszny sok z kiszonych buraków. Dzięki dodatkowi chleba żytniego razowego, probiotyki będą miały idealne warunki do rozwoju. Ten naturalny napój to bomba witaminowa i doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Sprawdź, jak łatwo można go zrobić samodzielnie!
20 minłatwy1057 kcal - Tosty z jajkiem i bekonem
Chleb tostowy, chrupiący boczek i jajka – to składniki, które sprawią, że twoje śniadanie stanie się prawdziwą ucztą. Połączenie delikatnie podsmażonego jajka z aromatycznym bekonem na złocistym chlebie tostowym sprawi, że każdy poranek rozpocznie się pysznie i sycąco.
25 minłatwy1735 kcal - Krem pieczarkowy
Pieczarki, cebula, bulion drobiowy i śmietanka kremowa to składniki, które razem tworzą wyjątkowo gładki i aromatyczny krem pieczarkowy. Pieczarki dodają intensywnego smaku, cebula podkreśla aromat, a bulion drobiowy i śmietanka kremowa sprawiają, że zupa jest wyjątkowo kremowa i sycąca.
20 + 20 minłatwy5384 kcal - Jajka na bekonie
Boczek, jajka, chleb razowy i masło - podstawowe składniki, które sprawiają, że jajka na bekonie to coś więcej niż śniadanie. Chrupiący boczek, aksamitne jajka i aromatyczny razowiec tworzą zgrany duet. Dodatek masła nadaje całości wyjątkowej kremowości, łącząc smaki w idealną harmonię.
0 + 15 minłatwy1832 kcal
- Jajka sadzone z boczkiem
Jajka, boczek, i chleb żytni razowy tworzą klasyczne śniadanie, na które składają się proste, ale smaczne składniki. Kombinacja jajek sadzonych na maśle z chrupiącym boczkiem jest trudna do pobicia, a podane na pełnoziarnistym chlebie dodadzą Ci energii na cały dzień. Sprawdź przepis i ciesz się prostym, ale pysznym posiłkiem!
10 + 10 minłatwy1424 kcal - Croque madame
Chleb pszenny, ser gruyère, szynka kanapkowa i jajko – te składniki tworzą klasyczny francuski przysmak, czyli croque madame. To tostowa wariacja, w której chrupiący chleb spotyka się z rozpływającym się serem i soczystą szynką, a wszystko to ukoronowane jest sadzonym jajkiem. Idealna kombinacja na szybkie, ale wykwintne śniadanie.
15 + 15 minłatwy1890 kcal - Omułki
Omułki, cebula, pomidory w puszce, oliwa z oliwek i białe wytrawne wino to kluczowe składniki tego przepisu. Omułki gotowane w białym winie z dodatkiem cebuli i pomidorów, serwowane z chrupiącym chlebem żytni razowym i świeżą natką pietruszki, gwarantują smaczne połączenie prostoty i intensywnego smaku.
10 + 20 minłatwy8387 kcal - Tartinki
Jajka, chleb pszenny, majonez, ketchup i pomidory koktajlowe to kluczowe składniki, które sprawiają, że tartinki smakują wyjątkowo. Dzięki nim te małe kanapeczki nabierają niepowtarzalnego charakteru, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Warto zwrócić uwagę na kompozycję smaków – chrupiący chleb, kremowy majonez i orzeźwiające pomidory tworzą harmonijną całość.
20 + 10 minłatwy10352 kcal - Nuggetsy Thermomix
Piersi kurczaka, delikatny serek śmietankowy, chleb pszenny i jajko – oto składniki, które sprawią, że nuggetsy z Thermomixa będą wyjątkowo smaczne i chrupiące. Aromatyczny ząbek czosnku doda im wyrazistości, a bułka tarta zapewni złocistą, chrupiącą panierkę. Przygotowanie nuggetsów jeszcze nigdy nie było tak łatwe i przyjemne!
20 + 10 minłatwy1861 kcal