Jajka sadzone z boczkiem

Opublikowano: 13.06.2022 r., 21:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jajka sadzone z boczkiem
Jajka sadzone z boczkiem
Prawie angielskie śniadanie w prostej formie, które doda Ci energii na cały poranek. Poznaj mój przepis na jajka sadzone z boczkiem i przekonaj się sam.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
424 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Boczek surowy 2 plastry (20 g)
  • Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na jajka sadzone z boczkiem krok po kroku

Boczek usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.

Gdy boczek się zarumieni, wbij jajka i smaż na niewielkim ogniu.

Dopraw solą i pieprzem, gdy białka się zetną, przełóż jajka na talerz.

Danie podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

Jak oceniasz przepis na jajka sadzone z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat jajek sadzonym z boczkiem

Jajka sadzone z boczkiem to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Moja dzisiejsza propozycja będzie prostszą wersją angielskiego śniadania, które będzie tak samo pożywne i treściwe jak to z dodatkiem fasoli.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na jajka sadzone z boczkiem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilka jajek, boczek surowy i tak naprawdę to wszystko, ale śmiało możesz dodać odrobinę pieczywa z masłem.

Dodatkowo możesz zdecydować się na odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.

Śniadanie w postaci jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji postaw na najlepsze jajka sadzone na śniadanie.

Wystarczy, że boczek usmażysz na rozgrzanej patelni, możesz wcześniej dać odrobinę oleju, ale nie musisz. Boczek wytopi się i będziesz mógł na nim usmażyć jajka.

Obojętnie na którą wersję się zdecydujesz, gdy boczek się zarumieni i zrobi się chrupiący, wbij jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż do momentu ścięcia się białek.

Przełóż jajka na talerz i podawaj z pieczywem, chyba że decydujesz się na wersję keto bez węglowodanów.

Skoro już wiesz, jak zrobić jajka sadzone z boczkiem postaw na mój prosty przepis i przygotuj je w swoim domu, przekonaj się, jaka to pyszna propozycja. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w jajkach sadzonych z boczkiem

Lista alergenów dla jajek sadzonym z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajek sadzonym z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Jajka możesz przygotować z dodatkiem fasolki, będzie to decydowanie sycące śniadanie, które da Ci energii na cały poranek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
212.41
424.82
Białko (g)
11.23
22.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.83
23.67
Węglowodany przyswajalne (g)
10.47
20.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
2.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.02
26.04
Tłuszcze nasycone (g)
6.19
12.37
Tłuszcze nienasycone (g)
6.84
13.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.84
9.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.99
3.99
Cholesterol (mg)
254.31
508.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
131.22
262.43
Witamina B6 (mg)
0.15
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
1.24
Witamina C (mg)
0.09
0.19
Witamina D (µg (mcg))
1.33
2.65
Witamina E (mg)
0.88
1.76
Retinol (µg (mcg))
130.71
261.41
Tiamina (mg)
0.15
0.30
Ryboflawina (mg)
0.39
0.77
Niacyna (mg)
1.26
2.53
Foliany (µg (mcg))
56.41
112.82
Beta karoten (µg (mcg))
7.14
14.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
293.10
586.20
Potas (mg)
145.06
290.12
Wapń (mg)
54.82
109.65
Fosfor (mg)
171.49
342.98
Magnez (mg)
18.27
36.55
Żelazo (mg)
1.83
3.66
Cynk (mg)
1.20
2.39
Miedź (mg)
0.09
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek sadzonym z boczkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek sadzonym z boczkiem

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Boczek surowy
20 g
2 plastry
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 g
Chleb żytni razowy
60 g
2 kromki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
19.00