Przepis na klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem krok po kroku
- Chleb żytni razowy 70 g
- Masło 10 g
- Ser mozzarella light 60 g
- Sałata rzymska 70 g
- Pomidor 170 g
Pieczywo posmaruj masłem.
Dodaj ulubioną zieleninę, pokrojoną mozzarellę i plasterki pomidora.
Przypraw ulubionymi ziołami.
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Ceviche
-
Chlebek bananowy fit
-
Chleb razowy
-
Kleik ryżowy
-
Ciasto naleśnikowe
-
Omlet z warzywami
-
Pancakes bananowe
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania

(liczba kalorii)
Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem - cechy przepisu
Więcej o Klasycznych kanapkach z mozzarellą i pomidorem
Kanapki to popularne śniadanie polskiej kuchni, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niestety, ale standardowa kanapka u większości Polaków jest podawana z dodatkiem masła, szynki lub sera żółtego.
Czy to dobre rozwiązanie? Niestety, nie do końca...
Warto zwrócić uwagę na to, aby odpowiednio skomponować posiłek. Dobrze byłoby, dodać do kanapki ulubioną zieleninę np. sałatę lub rukolę i ulubione warzywa np. paprykę, pomidora lub ogórka. A co najważniejsze, aby wybrać odpowiednie pieczywo np. razowe lub żytnie. Wówczas, taka kanapka zostanie wzbogacona o witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy.
Jak przygotować szybką i wartościową kanapkę?
Wystarczy, że pieczywo posmarujesz masłem, dodasz ulubioną zieleninę, pokrojoną mozzarellę i plasterki pomidora. Na koniec przyprawisz ulubionymi ziołami.
Jak zbilansować kanapkę, aby była zdrowa i sycąca?
1. Zadbaj o odpowiedni rodzaj pieczywa - najlepiej, wybierz chleb z mąki pełnoziarnistej, a nie ze zwykłej pszennej. Wówczas, takie pieczywo dostarczy wiele cennych witamin i minerałów, a przede wszystkim jest źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na uczucie sytości.
2. Pamiętaj o tym, aby nie przesadzać z ilością smarowidła np. masła. Oczywiście, są lepsze alternatywy na posmarowanie pieczywa, ale jeśli lubisz taką kanapkę z masłem, to możesz ją spokojnie zjeść. Ważne jest, aby zachować umiar i nie przesadzać z ilością.
3. Zadbaj o białko w posiłku - kanapki możesz przygotować na wiele sposobów. Do kanapek możesz dodać np. szynkę, mozzarellę lub samodzielnie wykonać pastę z nasion roślin strączkowych.
4. Do kanapek zawsze dodaj warzywa i zieleninę np. rukolę, sałatę lub roszponkę. Wszystko to, co lubisz, aby wzbogacić posiłek o porcję warzyw. Pamiętaj, aby warzywa były podane w większej ilości, a nie tylko jeden plasterek na kanapkę. Możesz pokroić warzywa do kanapek i zjeść je osobno.
Kanapki to naprawdę szybkie rozwiązanie na śniadanie lub kolacje. Warto jednak zachować powyższe zasady, które pozwolą wzbogacić posiłek o dodatkowe składniki odżywcze.
Wartości odżywcze Klasycznych kanapek z mozzarellą i pomidorem
Energia i białka
(380g)
Węglowodany w klasycznych kanapkach z mozzarellą i pomidorem
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy w przepisie na klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
(380g)
Składniki mineralne w przepisie na klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Klasycznych kanapkach z mozzarellą i pomidorem
Lista alergenów dla Klasycznych kanapek z mozzarellą i pomidorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser mozzarella light
W przepisie na Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża