Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem

Opublikowano: 14.04.2023 r., 9:44 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kanapki z mozzarellą i pomidorem z dodatkiem bazylii
Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Kanapki to najpopularniejsze śniadanie spożywane w polskiej kuchni. Dzisiejsza propozycja na kanapki, będzie w zdrowszej i lżejszej wersji. Koniecznie wypróbuj przepis!
Przygotowanie 5 min
420 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Chleb żytni razowy (70 g)
  • Masło (10 g)
  • Ser mozzarella light (60 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Pomidor (170 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
duży talerz

Przepis na klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem krok po kroku

Pieczywo posmaruj masłem.

Dodaj ulubioną zieleninę, pokrojoną mozzarellę i plasterki pomidora.

Przypraw ulubionymi ziołami.

Jak oceniasz przepis na klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat klasycznych kanapek z mozzarellą i pomidorem

Kanapki to popularne śniadanie polskiej kuchni, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niestety, ale standardowa kanapka u większości Polaków jest podawana z dodatkiem masła, szynki lub sera żółtego.

Czy to dobre rozwiązanie? Niestety, nie do końca...

Warto zwrócić uwagę na to, aby odpowiednio skomponować posiłek. Dobrze byłoby, dodać do kanapki ulubioną zieleninę np. sałatę lub rukolę i ulubione warzywa np. paprykę, pomidora lub ogórka. A co najważniejsze, aby wybrać odpowiednie pieczywo np. razowe lub żytnie. Wówczas, taka kanapka zostanie wzbogacona o witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy.

Jak przygotować szybką i wartościową kanapkę?

Wystarczy, że pieczywo posmarujesz masłem, dodasz ulubioną zieleninę, pokrojoną mozzarellę i plasterki pomidora. Na koniec przyprawisz ulubionymi ziołami.

Jak zbilansować kanapkę, aby była zdrowa i sycąca?

1. Zadbaj o odpowiedni rodzaj pieczywa - najlepiej, wybierz chleb z mąki pełnoziarnistej, a nie ze zwykłej pszennej. Wówczas, takie pieczywo dostarczy wiele cennych witamin i minerałów, a przede wszystkim jest źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na uczucie sytości.

2. Pamiętaj o tym, aby nie przesadzać z ilością smarowidła np. masła. Oczywiście, są lepsze alternatywy na posmarowanie pieczywa, ale jeśli lubisz taką kanapkę z masłem, to możesz ją spokojnie zjeść. Ważne jest, aby zachować umiar i nie przesadzać z ilością.

3. Zadbaj o białko w posiłku - kanapki możesz przygotować na wiele sposobów. Do kanapek możesz dodać np. szynkę, mozzarellę lub samodzielnie wykonać pastę z nasion roślin strączkowych.

4. Do kanapek zawsze dodaj warzywa i zieleninę np. rukolę, sałatę lub roszponkę. Wszystko to, co lubisz, aby wzbogacić posiłek o porcję warzyw. Pamiętaj, aby warzywa były podane w większej ilości, a nie tylko jeden plasterek na kanapkę. Możesz pokroić warzywa do kanapek i zjeść je osobno.

Kanapki to naprawdę szybkie rozwiązanie na śniadanie lub kolacje. Warto jednak zachować powyższe zasady, które pozwolą wzbogacić posiłek o dodatkowe składniki odżywcze.

Alergeny w klasycznych kanapkach z mozzarellą i pomidorem

Lista alergenów dla Klasycznych kanapek z mozzarellą i pomidorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser mozzarella light

W przepisie na Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze klasycznych kanapek z mozzarellą i pomidorem

na 100g gotowej potrawy

Do kanapek można dodać świeże listki bazylii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
110.61
420.30
Białko (g)
6.16
23.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
11.90
45.23
Węglowodany przyswajalne (g)
9.91
37.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.99
7.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
4.53
17.22
Tłuszcze nasycone (g)
3.39
12.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
4.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.87
3.31
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
1.01
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.29
46.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
117.11
445.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.94
26.37
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.39
1.47
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.66
67.10
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.42
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.03
3.90
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.11
198.00
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1169.18
4442.90
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
246.61
937.10
Potas (mg)
182.74
694.40
Wapń (mg)
136.42
518.40
Fosfor (mg)
39.92
151.70
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.92
56.70
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
3.12
Cynk (mg)
0.33
1.26
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznych kanapek z mozzarellą i pomidorem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznych kanapek z mozzarellą i pomidorem

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb żytni razowy
70 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Ser mozzarella light
60 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 60 g
Sałata rzymska
70 g
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 70 g
Pomidor
170 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Koszt składników
22.00