Przepis na sok z buraka kiszonego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
słoik 5 l

Buraki obierz, pokrój na małe kawałki.

Ułóż je w dużym, szklanym słoiku, przekładając je plasterkami czosnku, listkami laurowymi oraz kulkami ziela angielskiego.

Buraki zalej 2 litrami zimnej, przegotowanej wody z dodatkiem soli. Woda musi przykryć całość.

Na wierzchu ułóż kromkę pieczywa razowego, przykrywamy naczynie talerzem i odstawiamy całość w ciemne, chłodne miejsce. Buraki powinny być gotowe po 7 dniach.

Po tym czasie zakwas odcedź i przelej do czystego słoika.

Sok z kiszonych buraków przechowuj w lodówce.

Sok z buraka kiszonego podany w szklance.
sok z buraka kiszonego
Koszt przygotowania dania
5.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
57 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Sok z buraka kiszonego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soku z buraka kiszonego

Sok z buraka kiszonego to przepyszny napój, który jest nie tylko smaczny, ale również bardzo odżywczy. Warto wypijać go codziennie, ze względu na właściwości zdrowotne.

Przepis na sok z buraka kiszonego będzie idealnym wyborem dla wszystkich miłośników zdrowych napojów. Ma świetny smak, a także odpowiednią konsystencję. Dzięki dużej zawartości warzyw jest dobrym pomysłem na dodatek do posiłków, nawet dla osób na diecie. Charakteryzuje się pięknym kolorem, który przyciąga wzrok. Sok z czerwonego buraka jest niezwykle zdrowym napojem. Buraki to warzywa, które są bogate w wiele cennych składników prozdrowotnych, jednak zwykle jadane są po wcześniejszej obróbce termicznej, co wpływa na zmniejszenie ich właściwości. Jednak w tym wypadku używa się surowych buraków, dzięki czemu można skorzystać ze wszystkich witamin i składników mineralnych, które się w nich kryją. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z buraka kiszonego, by był smaczny i prosty, a przy tym zdrowy to ten sprawdzony przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Powstaje z niego najlepszy sok buraczany. To domowy przepis na prosty napój, który wspiera zdrowie. Ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Sok buraczany, choć bardzo zdrowy, jest pity niezwykle rzadko. Wiele osób obawia się jego smaku. Jednak w po ukiszeniu, buraki smakują nieco kwaskowo i naprawdę bardzo dobrze. Choć sok wydaje się dość nudny, wcale taki nie jest. Odrobina soku z cytryny przełamuje słodycz napoju i dodaje mu charakteru.

Wartości odżywcze soku z buraka kiszonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
52.07 kcal
57.28 kcal
Białko
1.94 g
2.13 g
Fenyloalanina
0.08 mg
0.09 mg

Węglowodany w soku z buraka kiszonego

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
11.28 g
12.41 g
Węglowodany przyswajalne
8.48 g
9.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.80 g
3.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
0.28 g
0.30 g
Tłuszcze nasycone
0.12 g
0.13 g
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.17 g
Tłuszcze jednonasycone
0.07 g
0.08 g
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.10 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: chleb żytni razowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sok z buraka kiszonego

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
1.82 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.46 mg
6.01 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.05 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.06 mg
Niacyna
0.44 mg
0.49 mg
Foliany
102.69 µg (mcg)
112.95 µg (mcg)
Beta karoten
18.47 µg (mcg)
20.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sok z buraka kiszonego

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
1148.82 mg
1263.70 mg
Potas
313.71 mg
345.08 mg
Wapń
23.28 mg
25.61 mg
Fosfor
45.21 mg
49.73 mg
Magnez
23.00 mg
25.31 mg
Żelazo
0.88 mg
0.97 mg
Cynk
0.39 mg
0.43 mg
Miedź
0.09 mg
0.10 mg
Mangan
0.38 mg
0.42 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z buraka kiszonego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soku z buraka kiszonego

Lista alergenów dla soku z buraka kiszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Cena przygotowania soku z buraka kiszonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Chleb żytni razowy
35 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Czosnek
35 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 35 g
Sól
30 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 30 g
Koszt składników
11.00
Jak oceniasz przepis na sok z buraka kiszonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób