Przepis na zakwas z buraków krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
garnek, sitko, lejek, butelka szklana, słoik 1,2 l

Buraki obierz ze skórki pokrój w grubą kostkę.

Czosnek obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i składniki dokładnie wymieszaj.

Słoik wyparz.

Do wyparzonego słoika włóż 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu oraz buraki.

Zawartość słoika zalej wodą z solą.

Słoik zakręć delikatnie i odstaw go w ciepłe miejsce na około 5-7 dni.

Codziennie sprawdzaj, czy w słoiku nie wytworzyła się biała piana (jeśli jest, to zbierz ją łyżką).

Gdy piana nie będzie się już wytwarzać, słoik zakręć szczelnie i pozostaw do dalszej fermentacji.

Gotowy zakwas przecedź przez sito do garnka.

Zakwas z garnka przelej do wyparzonej butelki szklanej, zakorkuj ją i przechowuj w lodówce.

Zakwas z buraków podany w szklanej butelce. Obok niego stoi słoik z kapustą białą, w oddali leżą ogórki kiszone.
Zakwas z buraków
Koszt przygotowania dania
2.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
230 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
61

Zakwas z buraków - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zakwasie z buraków

Zakwas z buraków to tradycyjny i domowy zakwas na bazie buraków. Najlepszy zakwas stanowi doskonały pomysł na dodatek do przygotowania pysznego barszczu. Sprawdzony przepis na zakwas z buraków jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: buraki, Czosnek, woda, sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu.

Jak zrobić zakwas z buraków? Buraki obierz ze skórki pokrój w grubą kostkę. Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i składniki dokładnie wymieszaj. Do wyparzonego słoika włóż liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu oraz buraki. Zawartość słoika zalej wodą z solą. Słoik zakręć delikatnie i odstaw go w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Gotowy zakwas przecedź przez sito do garnka. Zakwas z garnka przelej do wyparzonej butelki szklanej, zakorkuj ją i przechowuj w lodówce.

Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki stanowią również dobre źródło kwasu foliowego, którego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w żywieniu kobiet planujących ciąże oraz kobiet w ciąży. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zmniejsza bowiem ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.

Podsumowując smaczny zakwas z buraka to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu potraw. Zakwas doskonale smakuje również spożywany bezpośrednio po przygotowaniu. Zakwas buraczany to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze zakwasu z buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
46.09 kcal
230.44 kcal
Białko
1.75 g
8.74 g
Fenyloalanina
0.07 mg
0.36 mg

Węglowodany w zakwasie z buraków

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
10.25 g
51.23 g
Węglowodany przyswajalne
7.47 g
37.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.78 g
13.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
0.18 g
0.90 g
Tłuszcze nasycone
0.08 g
0.42 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.47 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.15 g
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.33 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zakwas z buraków

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
1.94 µg (mcg)
9.71 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.52 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.67 mg
28.33 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.21 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.21 mg
Niacyna
0.34 mg
1.70 mg
Foliany
105.91 µg (mcg)
529.56 µg (mcg)
Beta karoten
19.56 µg (mcg)
97.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zakwas z buraków

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
76.22 mg
381.12 mg
Potas
327.21 mg
1636.07 mg
Wapń
20.81 mg
104.03 mg
Fosfor
43.29 mg
216.46 mg
Magnez
23.06 mg
115.29 mg
Żelazo
0.83 mg
4.13 mg
Cynk
0.37 mg
1.87 mg
Miedź
0.09 mg
0.43 mg
Mangan
0.37 mg
1.85 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zakwasu z buraków 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zakwasie z buraków

Lista alergenów dla zakwasu z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zakwas z buraków

Cena przygotowania zakwasu z buraków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
6.00
Jak oceniasz przepis na zakwas z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób