Przepis na zakwas buraczany krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
słoik

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Buraki obierz ze skóry, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Czosnek obierz i przełóż razem z burakami do słoika.

Dodaj przyprawy, a wodę wymieszaj z solą.

Zalej buraki wodą i szczelnie zamknij słoik.

Odstaw na 7 dni.

Często zadawane pytania

zakwas buraczany
Zakwas buraczany
Koszt przygotowania dania
2.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
89 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Zakwas buraczany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zakwasie buraczany

Zakwas buraczany zawsze był wykorzystywany do przygotowania barszczu, teraz jednak znalazł on szersze zastosowanie, a wiele osób decyduje się na jego spożywanie w formie napoju.

Zatem poznaj mój przepis i przekonaj się jak go przygotować w krótkim czasie. Zakwas buraczany nie wymaga gotowania, dlatego przygotujesz go błyskawicznie, potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości, ponieważ zakwas musi odczekać 7, a nawet do 10 dni.

Do jego przygotowania potrzebne będą Ci tylko buraki, woda, sól. W pierwszej kolejności buraki obierz ze skóry, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i przełóż razem z burakami do słoika. Dodaj przyprawy, a wodę wymieszaj z solą. Zalej buraki wodą i szczelnie zamknij słoik. Odstaw na 7 dni. Warto postawić tutaj na czosnek, który ma właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już wiesz, jak zrobić zakwas buraczany koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Mój przepis na zakwas buraczany sprawdzi się jako dodatek do zupy idealnej na święta, ale nie tylko. Postaw na rozgrzewającą i pełną warzyw zupę na co dzień. Dzięki większej ilości zakwasu buraczanego śmiało przygotujesz szybki i pożywny obiad w krótkim czasie. Warto też postawić na codzienne spożywanie zakwasu w formie napoju, wystarczy, że rozcieńczysz go z odrobiną wody i najlepszy, zdrowy napój jest gotowy. Zachęcam do spożywania zakwasu z buraków szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Będzie to idealny pomysł na zwiększenie swojej odporności, zakwas możesz również podawać swoim dzieciom i najmłodszym członkom rodziny.

Wartości odżywcze zakwasu buraczanemu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
44.64 kcal
89.28 kcal
Białko
1.69 g
3.37 g
Fenyloalanina
0.06 mg
0.13 mg

Węglowodany w zakwasie buraczany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
9.92 g
19.85 g
Węglowodany przyswajalne
7.17 g
14.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.76 g
5.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.17 g
0.35 g
Tłuszcze nasycone
0.08 g
0.16 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.18 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.06 g
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.13 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zakwas buraczany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
1.94 µg (mcg)
3.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.36 mg
10.73 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.08 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Niacyna
0.33 mg
0.67 mg
Foliany
105.88 µg (mcg)
211.77 µg (mcg)
Beta karoten
19.51 µg (mcg)
39.03 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zakwas buraczany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
452.76 mg
905.51 mg
Potas
323.40 mg
646.80 mg
Wapń
19.28 mg
38.56 mg
Fosfor
41.81 mg
83.61 mg
Magnez
22.83 mg
45.65 mg
Żelazo
0.81 mg
1.63 mg
Cynk
0.36 mg
0.73 mg
Miedź
0.08 mg
0.17 mg
Mangan
0.35 mg
0.71 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zakwasu buraczanemu 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zakwasie buraczany

Lista alergenów dla zakwasu buraczanemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zakwas buraczany

Cena przygotowania zakwasu buraczanemu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Czosnek
10 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
7.00
Jak oceniasz przepis na zakwas buraczany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób