Przepis na hummus krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kumin, papryka ostra
To będzie niezbędne
garnek, blender, miska

Ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do miski lub do naczynia blendera kielichowego. Zostaw parę ziaren do dekoracji.

Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sodę oczyszczoną oraz sporą szczyptę kuminu.

Całość dokładnie zblenduj na jednolitą i gładką masę.

Hummus podawaj polany oliwą z oliwek i posypany papryką słodką. Do dekoracji dodaj parę ziaren ciecierzycy i listki pietruszki.

Hummus podany w misce z dodatkiem ziaren ciecierzycy i przypraw, na szarym blacie
Hummus
Koszt przygotowania dania
11.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
75 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
32

Hummus - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o hummusie

Hummus to dip, sos, czy pasta przygotowana z ciecierzycy, z tahini, oleju lub oliwy, soku cytryny i przypraw. Składniki są proste i łatwo dostępne, warto zaopatrzyć się w takie dobrej jakości aby hummus był jak najlepszy. Jak zrobić hummus? Jest to bardzo proste, wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie składniki aż do powstania gładkiej masy.

Domowy hummus jest prosty w przygotowaniu, możesz także modyfikować jego smak oraz ilość tłuszczu. Klasyczny dip przygotowany jest z namoczonej ciecierzycy a następnie ugotowanej. Jednak do przygotowania pasty na szybko idealnie sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Ciecierzyca w 100 gramach produktu zawiera 9 gramów białka. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, E i C, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, manganu, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i potasu. Spożywając ciecierzycę dostarczysz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dzięki zawartości tych składników ciecierzyca wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, glukozy oraz ciśnienia krwi, pomaga pozbyć się zaparć, reguluję pracę układu pokarmowego, wspomaga pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność, a także włosy, skórę i paznokcie. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Przepis na hummus jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. A jak przygotować dobry hummus w domu dowiesz się z dokładnego przepisu.

Hummus możesz wykorzystać na wiele sposobów, możesz również przygotować wiele wariacji smakowych dzięki czemu użyjesz go na wiele sposobów.

Wartości odżywcze hummusu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - hummus kcal
Białko
7.77 g
2.33 g

Węglowodany w hummusie

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
19.74 g
5.92 g
Węglowodany przyswajalne
16.24 g
4.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.50 g
1.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
17.14 g
5.14 g
Tłuszcze nasycone
3.60 g
1.08 g
Tłuszcze nienasycone
13.55 g
4.06 g
Tłuszcze jednonasycone
8.24 g
2.47 g
Tłuszcze wielonasycone
5.30 g
1.59 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na hummus

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A
1.19 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
3.34 mg
1.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.12 mg
0.34 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.03 mg
Niacyna
1.03 mg
0.31 mg
Foliany
50.79 µg (mcg)
15.24 µg (mcg)
Beta karoten
16.43 µg (mcg)
4.93 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na hummus

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
206.77 mg
62.03 mg
Potas
167.87 mg
50.36 mg
Wapń
105.25 mg
31.57 mg
Fosfor
184.17 mg
55.25 mg
Magnez
34.50 mg
10.35 mg
Żelazo
2.30 mg
0.69 mg
Cynk
0.84 mg
0.25 mg
Miedź
0.45 mg
0.13 mg
Mangan
0.60 mg
0.18 mg
Brak danych dla: tahini (pasta sezamowa).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w hummusie

Lista alergenów dla hummusu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Cena przygotowania hummusu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Tahini (pasta sezamowa)
100 g
7 łyżek
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
4.86
Za 100 g
Sok z cytryny
45 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.25
Za 45 ml
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Soda oczyszczona
2 g
0,5 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na hummus
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób