Przepis na hummus krok po kroku
- Ciecierzyca konserwowa 400 g 1 puszka
- Tahini (pasta sezamowa) 100 g 7 łyżek
- Sok z cytryny 45 ml 3 łyżki
- Czosnek 6 g 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 36 ml 3 łyżki
- Soda oczyszczona 2 g 0,5 łyżeczki
Ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do miski lub do naczynia blendera kielichowego. Zostaw parę ziaren do dekoracji.
Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sodę oczyszczoną oraz sporą szczyptę kuminu.
Całość dokładnie zblenduj na jednolitą i gładką masę.
Hummus podawaj polany oliwą z oliwek i posypany papryką słodką. Do dekoracji dodaj parę ziaren ciecierzycy i listki pietruszki.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Hummus - cechy przepisu
Więcej o hummusie
Hummus to dip, sos, czy pasta przygotowana z ciecierzycy, z tahini, oleju lub oliwy, soku cytryny i przypraw. Składniki są proste i łatwo dostępne, warto zaopatrzyć się w takie dobrej jakości aby hummus był jak najlepszy. Jak zrobić hummus? Jest to bardzo proste, wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie składniki aż do powstania gładkiej masy.
Domowy hummus jest prosty w przygotowaniu, możesz także modyfikować jego smak oraz ilość tłuszczu. Klasyczny dip przygotowany jest z namoczonej ciecierzycy a następnie ugotowanej. Jednak do przygotowania pasty na szybko idealnie sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Ciecierzyca w 100 gramach produktu zawiera 9 gramów białka. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, E i C, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, manganu, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i potasu. Spożywając ciecierzycę dostarczysz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dzięki zawartości tych składników ciecierzyca wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, glukozy oraz ciśnienia krwi, pomaga pozbyć się zaparć, reguluję pracę układu pokarmowego, wspomaga pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność, a także włosy, skórę i paznokcie. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Przepis na hummus jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. A jak przygotować dobry hummus w domu dowiesz się z dokładnego przepisu.
Hummus możesz wykorzystać na wiele sposobów, możesz również przygotować wiele wariacji smakowych dzięki czemu użyjesz go na wiele sposobów.
Wartości odżywcze hummusu
Energia i białka
Węglowodany w hummusie
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy w przepisie na hummus
(30g)
Składniki mineralne w przepisie na hummus
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w hummusie
Lista alergenów dla hummusu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)