Przepis na hummus krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, kumin, papryka ostra
To będzie niezbędne
garnek, blender, miska

Ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do miski lub do naczynia blendera kielichowego. Zostaw parę ziaren do dekoracji.

Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sodę oczyszczoną oraz sporą szczyptę kuminu.

Całość dokładnie zblenduj na jednolitą i gładką masę.

Hummus podawaj polany oliwą z oliwek i posypany papryką słodką. Do dekoracji dodaj parę ziaren ciecierzycy i listki pietruszki.

Hummus podany w misce z dodatkiem ziaren ciecierzycy i przypraw, na szarym blacie
Hummus
Koszt przygotowania dania
11.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
75 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
32

Hummus - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o hummusie

Hummus to dip, sos, czy pasta przygotowana z ciecierzycy, z tahini, oleju lub oliwy, soku cytryny i przypraw. Składniki są proste i łatwo dostępne, warto zaopatrzyć się w takie dobrej jakości aby hummus był jak najlepszy. Jak zrobić hummus? Jest to bardzo proste, wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie składniki aż do powstania gładkiej masy.

Domowy hummus jest prosty w przygotowaniu, możesz także modyfikować jego smak oraz ilość tłuszczu. Klasyczny dip przygotowany jest z namoczonej ciecierzycy a następnie ugotowanej. Jednak do przygotowania pasty na szybko idealnie sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Ciecierzyca w 100 gramach produktu zawiera 9 gramów białka. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, witaminy A, E i C, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, manganu, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i potasu. Spożywając ciecierzycę dostarczysz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Dzięki zawartości tych składników ciecierzyca wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, glukozy oraz ciśnienia krwi, pomaga pozbyć się zaparć, reguluję pracę układu pokarmowego, wspomaga pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność, a także włosy, skórę i paznokcie. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Przepis na hummus jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. A jak przygotować dobry hummus w domu dowiesz się z dokładnego przepisu.

Hummus możesz wykorzystać na wiele sposobów, możesz również przygotować wiele wariacji smakowych dzięki czemu użyjesz go na wiele sposobów.

Wartości odżywcze hummusu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
252.65 kcal
75.79 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
17.14 g
5.14 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.60 g
1.08 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
13.55 g
4.06 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.24 g
2.47 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.30 g
1.59 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na hummus

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
206.77 mg
62.03 mg
Potas
167.87 mg
50.36 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Wapń
105.25 mg
31.57 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Żelazo
2.30 mg
0.69 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w hummusie

Lista alergenów dla hummusu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Cena przygotowania hummusu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Tahini (pasta sezamowa)
100 g
7 łyżek
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
4.86
Za 100 g
Sok z cytryny
45 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.25
Za 45 ml
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Soda oczyszczona
2 g
0,5 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Liczba porcji:
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na hummus
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób