Bataty

Opublikowano: 20.05.2021 r., 12:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bataty pokrojone w plastry na desce do krojenia.
Bataty
Bataty to idealny dodatek do dania głównego. Mają mniejszy indeks glikemiczny niż ziemniaki, dlatego będą świetną alternatywą dla nich. Smakują wyśmienicie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
177 kcal
Kcal w porcji
234 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Bataty 2 szt (460 g)
  • Tymianek świeży 1 gałązka (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bataty krok po kroku

Bataty umyj i obierz.

Pokrój je na mniejsze kawałki i wstaw do dużego garnka.

Całość zalej wodą, tak by przykrywała wszystkie kawałki batatów. Dodaj odrobinę soli.

Całość gotuj przez 25-30 minut.

W połowie gotowania dodaj gałązkę tymianku.

Jak oceniasz przepis na bataty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat batatów

Bataty to smaczne warzywo, które niezbyt często gości w naszym codziennym jadłospisie. Choć wydaje się bardzo egzotyczne, z łatwością można kupić je w każdym sklepie. Warto spróbować jak smakują słodkie ziemniaki i używać ich częściej, dlatego, że świetnie zastępują te używane tradycyjnie, a mają od nich mniejszy indeks gikemiczny, co docenią na pewno wszystkie osoby z insulinoopornością i cukrzycą. To warzywo można przygotować na wiele sposób i w każdym super się sprawdzi. Ten przepis to idealny pretekst, by wypróbować je w bardzo klasycznym wydaniu.

Słodkie ziemniaki zawierają mnóstwo cennych związków dlatego warto je włączyć do codziennego menu. W 100g tego warzywa można dostarczyć sobie prawie 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności narządu wzroku. Są również dobrym źródłem witaminy B6, która pomaga utrzymywać zdrowie układu nerwowego. Bataty są także źródłem dużej ilości antyoksydantów, dlatego naprawdę warto korzystać z nich na co dzień. Ten przepis, pozwala na przygotowanie ich podstawowej formy, która będzie idealną bazą wielu różnych dań i nada im wspaniałego smaku i nieco egzotycznego charakteru.

Bataty gotowane są niezwykle lekkostrawne i mają niski indeks glikemiczny. Będą świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż są niezwykle sycące. Idealnie komponują się z mięsem, rybą, a także tofu czy warzywami. Będą świetną opcją dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. To dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie w cudowne i zaskakujące kulinarne dzieło.

Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować słodkie ziemniaki, w naprawdę łatwy sposób, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Ten dodatek do głównego dania przygotujesz w kilka minut i możesz cieszyć się wspaniałym lekko słodkawym smakiem batatów. Jeśli nie wiesz jak gotować słodkie ziemniaki, tak by były odpowiednio miękkie i smaczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu i odpowie na wszystkie twoje pytania. Ten łatwy przepis na słodkie ziemniaki będzie idealny dla wszystkich fanów minimalizmu w kuchni. Podpowie ci ile gotować bataty, by były naprawdę sypkie i smaczne.

Alergeny w batatach

Lista alergenów dla batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bataty

Wartości odżywcze batatów

na 100g gotowej potrawy

To idealny dodatek do wielu dań. Warto jeść bataty ze względu na dużą zawartość beta karotenu, a także potasu, wapnia i magnezu, pierwiastków kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(234g)
Energia (kcal)
76.05
177.97
Białko (g)
1.38
3.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(234g)
Węglowodany (g)
17.73
41.50
Węglowodany przyswajalne (g)
15.21
35.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
5.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(234g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(234g)
Witamina A (µg (mcg))
785.81
1838.79
Witamina B6 (mg)
0.17
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.12
30.70
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.05
0.12
Niacyna (mg)
0.54
1.27
Foliany (µg (mcg))
6.08
14.24
Beta karoten (µg (mcg))
9429.70
22065.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(234g)
Sód (mg)
262.45
614.13
Potas (mg)
230.82
540.12
Wapń (mg)
27.82
65.10
Fosfor (mg)
32.16
75.26
Magnez (mg)
18.31
42.84
Żelazo (mg)
0.76
1.77
Cynk (mg)
0.20
0.48
Miedź (mg)
0.09
0.21
Mangan (mg)
0.27
0.64
Szacunkowy indeks glikemiczny batatów 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania batatów

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
460 g
2 szt
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.52
Za 460 g
Tymianek świeży
1 g
1 gałązka
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 1 g
Koszt składników
14.00