Sałatka z selera naciowego

Opublikowano: 16.04.2021 r., 12:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z selera naciowego i jabłek podana na ozdobnym talerzu.
Sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego to pyszna i bardzo lekka propozycja na genialny lunch. Jest niskokaloryczna, dlatego świetnie nada się na posiłek na diecie redukcyjnej.
Przygotowanie 20 min
412 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Seler naciowy 1 pęczek (50 g)
  • Sałata karbowana zielona 2 garści (50 g)
  • Sałata karbowana czerwona 2 garści (50 g)
  • Orzechy włoskie 1 garść (40 g)
  • Jabłko 1,5 szt (220 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Musztarda 1 łyżka (20 g)
  • Ser pleśniowy niebieski 4 plasterki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
duża miska, miseczka

Przepis na sałatkę z selera naciowego krok po kroku

Sałatę umyj i porwij na małe części dodaj do miski.

Seler opłucz i pokrój na małe kawałki. Dodaj do miski z sałatą.

Jabłka umyj i pokrój w cienkie plasterki dodaj do pozostałych składników.

Orzechy drobno posiekaj i dodaj do sałtki.

Ser pleśniowy pokrusz i dodaj do pozostałych składników.

W małej miseczce wymieszaj razem oliwę, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i drobno posiekaną pietruszkę. Sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z selera naciowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z selera naciowego

Sałatka z selera naciowego jest prostym i pysznym daniem, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych przepisów. Jej wykonanie zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzi się idealnie dla zabieganej osoby.

Przepis na sałatkę z selera naciowego jest banalnie prosty, w dodatku nie wymaga żadnej obróbki termicznej> Całość można wykonać w mniej niż pół godziny i cieszyć się smakiem cudownej sałatki. Do jej wykonania wystarczy kilka produktów, jednak króluje w niej zdecydowanie seler naciowy. Choć jest to warzywo bardzo niepozorne i często przez wielu pomijane, to jednak warto by gościło jak najczęściej w menu ze względu na wspaniały i lekki smak, a także ogromną ilość składników odżywczych. Seler świetnie wpływa na pracę wątroby.

To dobra sałatka dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swój jadłospis o zdrowe, jednak bardzo pyszne dania. W dodatku ta pyszna sałatka powstaje w naprawdę ekspresowym tempie, przez co będzie idealną opcją na awaryjny posiłek, czy przekąskę dla osób nie lubiących spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z selera naciowego, która będzie naprawdę lekka i szybka, to na pewno będzie to idealna propozycja dla ciebie. Sałatka z tego przepisu zaskakuje wspaniałym smakiem i cudownymi kolorami. Zielona i czerwona karbowana sałata nadają jej niesamowitej elegancji, a porozrzucany ser odrobiny nonszalancji. Seler świetnie komponuje się ze słonym serem feta, który nadaje sałatce charakteru. To połączenie choć proste, to jednak niebanalne. Ser feta idealnie pasuje do tej lekkiej sałatki, sprawia, że jest bardziej sycąca i odżywcza. Jest on bowiem źródłem białka, a także tłuszczów.

To najlepsza sałatka dla miłośników selera naciowego, którym znudziły się tradycyjne potrawy z tym warzywem, zwykle pełne majonezu. W tej wersji wszystko jest bardzo lekkie, niskokaloryczne, choć wciąż pyszne i sycące. Ta sałatka sprawi, że nawet osoby nie przepadające za selerem naciowym zechcą częściej to warzywo zjadać. Ta sałatka ze świeżego selera naciowego to również idealny pomysł na pyszny lunch dla osób na diecie wegetariańskiej, które szukają nowych, świeżych pomysłów.

Alergeny w sałatce z selera naciowego

Lista alergenów dla sałatki z selera naciowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski

Wartości odżywcze sałatki z selera naciowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
165.12
412.80
Białko (g)
3.56
8.89
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.41
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.23
20.57
Węglowodany przyswajalne (g)
6.12
15.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
5.26
Sacharoza (cukier) (g)
1.11
2.78
Brak danych dla: musztarda, ser pleśniowy niebieski.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.91
2.27
Brak danych dla: musztarda, ser pleśniowy niebieski.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
2.78
6.96
Brak danych dla: musztarda, ser pleśniowy niebieski.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: musztarda, ser pleśniowy niebieski.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda, ser pleśniowy niebieski.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.77
34.44
Tłuszcze nasycone (g)
3.55
8.88
Tłuszcze nienasycone (g)
10.22
25.55
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.00
15.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
57.10
142.75
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.24
Witamina E (mg)
1.07
2.68
Retinol (µg (mcg))
15.36
38.40
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Niacyna (mg)
0.33
0.82
Foliany (µg (mcg))
23.12
57.80
Beta karoten (µg (mcg))
496.12
1240.30
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
150.16
375.40
Potas (mg)
169.22
423.05
Wapń (mg)
65.90
164.75
Fosfor (mg)
75.36
188.40
Magnez (mg)
22.10
55.25
Żelazo (mg)
0.67
1.68
Cynk (mg)
0.56
1.39
Miedź (mg)
0.16
0.39
Mangan (mg)
0.34
0.85
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selera naciowego 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z selera naciowego

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler naciowy
50 g
1 pęczek
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Sałata karbowana zielona
50 g
2 garści
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Sałata karbowana czerwona
50 g
2 garści
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Orzechy włoskie
40 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 40 g
Jabłko
220 g
1,5 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.61
Za 220 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Ser pleśniowy niebieski
40 g
4 plasterki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Koszt składników
59.00