Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka wędzona
To będzie niezbędne
praska do czosnku, miska

Przepis na pastę z awokado krok po kroku

Awokado wydrąż i przełóż do mniejszej miseczki. Rozgnieć je widelcem.

Czosnek przeciśnij za pomocą praski i dodaj do awokado.

Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pasty.

Całość dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dokładnie wymieszaj.

Podawaj na kanapkach.

Pasta z awokado podana w drewnianej miseczce, udekorowana natką pietruszki.
Pasta z awokado - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - pasta z awokado

W skrócie
Kalorii w porcji
231 kcal
Wielkość
jednej porcji
145 g
Indeks glikemiczny
40

Wartości odżywcze pasty z awokado

na 100g gotowej potrawy

Ta pasta jest bardzo zdrowa i pozwala na wprowadzenie większej ilości owoców do diety. Awokado zawiera cenny Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, które wpływają pozytywnie na zdrowie całego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
159.62
231.45
Białko (g)
2.15
3.12
Fenyloalanina (mg)
0.12
0.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
9.38
13.60
Węglowodany przyswajalne (g)
2.84
4.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.54
9.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
14.21
20.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.98
4.32
Tłuszcze nienasycone (g)
11.23
16.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.46
13.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
2.56
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
6.76
9.80
Witamina B6 (mg)
0.29
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.73
15.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Ryboflawina (mg)
0.13
0.19
Niacyna (mg)
1.70
2.47
Foliany (µg (mcg))
78.31
113.55
Beta karoten (µg (mcg))
60.03
87.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
7.34
10.65
Potas (mg)
482.10
699.05
Wapń (mg)
17.83
25.85
Fosfor (mg)
55.48
80.45
Magnez (mg)
28.86
41.85
Żelazo (mg)
0.59
0.86
Cynk (mg)
0.66
0.95
Miedź (mg)
0.19
0.28
Mangan (mg)
0.19
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z awokado

Lista alergenów dla pasty z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z awokado

Więcej informacji na temat pasty z awokado

Pasta z awokado to świetny sposób na pyszny dodatek do kanapek. Jest niezwykle pyszna i aromatyczna, ze względu na duży dodatek przypraw. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom meksykańskiej kuchni, a zwłaszcza guacamole. Robi się ją niezwykle łatwo, przez co będzie propozycją dla osób zabieganych.

Przepis na pastę z awokado jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Cały proces przygotowania zabiera bardzo mało czasu, dlatego jest to propozycja idealna dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Choć pasta powstaje w ekspresowym tempie nie jest nudna. Przepis jest tak łatwy, że spokojnie poradzi z nim sobie osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Pasta zawsze się udaje i stanowi miłe urozmaicenie codziennego menu.

Smarowidło z awokado ma bardzo wyrazisty smak. Ta pasta na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nietypowych połączeń smakowych i nowoczesnej kuchni. Łączy się w niej pyszna papryka, ostry czosnek i natka pietruszki, które idealnie współgrają z łagodnym smakiem awokado i sprawiają, że całość jest niezwykle spójna i po prostu pyszna.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobrą pastę z awokado, która będzie również bardzo nieskomplikowana i szybka, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Ta pasta jest bardzo prosta, a do jej wykonania potrzeba tylko kilku składników. To właśnie w jej prostocie kryje się cały urok i pyszny smak.

To idealny dodatek na chleb, który jest również bardzo zdrowy i pięknie się prezentuje. Awokado jest świetnym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również wiele cennych witamin i składników prozdrowotnych, które wspierają zdrowie, dlatego ważne by gościł w codziennym menu jak najczęściej.

Ta pasta jest całkowicie wegańska, dlatego na pewno posmakuje osobom na diecie roślinnej. W tym przepisie awokado występuje bez jajka, więc spokojnie może być stosowana przez osoby, które ich nie lubią lub nie mogą jeść.

To najlepsza pasta kanapkowa z awokado.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z awokado

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
1 szt
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
9.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na pastę z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,3% osób