Sałatka na grilla

Opublikowano: 01.04.2021 r., 19:30 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka na grilla z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy podana na białym talerzu, an drewnianej desce do krojenia, w tle ceramiczne łyżeczki z przyprawami.
Sałatka na grilla
Sprawdź przepis na najlepszą, letnią i lekką sałatkę na grilla. Prosta w wykonaniu, ze składników dostępnych w każdym sklepie, a przy tym pyszna i zdrowa.
Przygotowanie 20 min
78 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta pekińska Jedna większa kapusta (1200 g)
  • Kukurydza konserwowa Puszka po odsączeniu (285 g)
  • Rzodkiewka 6 średnich sztuk (90 g)
  • Ogórek 5-6 ogórków gruntowych lub jeden długi (180 g)
  • Papryka żółta Duża sztuka (230 g)
  • Koperek łyżeczka (4 g)
  • Olej lniany 3 łyżki (36 ml)
  • Musztarda pół łyżeczki (5 g)
  • Sok z cytryny łyżka (6 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska, rózga

Przepis na sałatkę na grilla krok po kroku

W dużej misce wymieszaj olej, musztardę, sok z cytryny, dużą szczyptę pieprzu i soli oraz koperek. Wymieszaj rózgą na jednolitą masę.

Kapustę pekińską przekrój na pół wzdłuż a następnie połówki na trzy części również wzdłuż. Siekaj drobno kapustę w poprzek. Przełóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj.

Odsącz z zalewy kukurydzę i dodaj do kapusty.

Ogórki lub ogórka obierz i pokrój w półplasterki, a następnie dodaj do miski.

Rzodkiewki dokładnie umyj, usuń końce i pokrój w plasterki, przełóż do miski.

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne oraz nasiona i białe części. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki na grilla

Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla żeby pasowała do wszystkiego? Dochodzą do tego również takie dylematy, jak to: żeby była prosta i szybka w przygotowaniu, lekka i pyszna. Przepis na tę sałatkę spełnia te wszystkie wymagania. Dodatkowo składniki są tanie ale danie nie mniej ciekawe niż przygotowane z drogich produktów. Jest to najlepsza sałatka grillowa.

Fit sałatka pełna świeżych, sezonowych warzyw, z dodatkiem cennego zimno tłoczonego oleju lnianego idealnie sprawdzi się na lato. Pełna wartości odżywczych porcja to zaledwie 75 kcal. Idealnie skomponuje się z grillowanym mięsem, szaszłykami oraz grillowanymi warzywami czy pieczywem. Kapusta pekińska jest źródłem witaminy A, witaminy K oraz witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń i magnez. Wpływa pozytywnie na układ krążenia, serce, układ nerwowy i wzrok. Rzodkiewka jest źródłem witaminy A, witaminy K oraz witaminy C, zawiera wiele cennych związków o charakterze przeciwutleniających. W swoim składzie posiada również potas, magnez, cynk, wapń i żelazo. Jak wiadomo ogórki składają się głównie z wody, dzięki temu świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę, A, E i K, a także witaminy z grupy B. Posiada cynk, sód, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Papryka oprócz wymienionych już składników odżywczych zawiera największą ilość witaminy C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. Olej lniany zimno tłoczony jest najlepszy, roślinnym źródłem kwasów omega 3, które są ogromnie ważne w diecie człowieka. Pomysł na zrobienie tej sałatki to nie tylko smaczny ale również zdrowy wybór. Sałatka sprawdzi się jako surówka do obiadu.

Pyszne sałatki na grilla podkreślają smak pozostałych dań, są ważnym dodatkiem, który wprowadza powiew świeżości i lekkości. Sprawdź również inne, ciekawe i pyszne sałatki do mięsa z grilla, które możesz wykonać również na imprezę.

Alergeny w sałatce na grilla

Lista alergenów dla sałatki na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki na grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
39.03
78.07
Białko (g)
1.35
2.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.12
10.24
Węglowodany przyswajalne (g)
4.13
8.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.99
3.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
1.65
3.30
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.36
0.72
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
2.58
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej lniany, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
133.77
267.55
Witamina B6 (mg)
0.15
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
49.08
98.16
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: papryka żółta, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Niacyna (mg)
0.55
1.11
Foliany (µg (mcg))
50.23
100.46
Beta karoten (µg (mcg))
1599.06
3198.12
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
79.80
159.59
Potas (mg)
214.55
429.10
Wapń (mg)
66.81
133.61
Fosfor (mg)
33.56
67.12
Magnez (mg)
16.49
32.98
Żelazo (mg)
0.62
1.25
Cynk (mg)
0.24
0.49
Miedź (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki na grilla 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki na grilla

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
1200 g
Jedna większa kapusta
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 1200 g
Kukurydza konserwowa
285 g
Puszka po odsączeniu
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.93
Za 285 g
Rzodkiewka
90 g
6 średnich sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Ogórek
180 g
5-6 ogórków gruntowych lub jeden długi
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Papryka żółta
230 g
Duża sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Koperek
4 g
łyżeczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Olej lniany
36 ml
3 łyżki
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Musztarda
5 g
pół łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Sok z cytryny
6 ml
łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koszt składników
43.50