Przepis na ogórki kiszone krok po kroku
- Ogórek 1000 g
- Sól 40 g 2 duże łyżki
- Chrzan 20 g
- Czosnek 20 g 4 ząbki
- Koperek ogrodowy świeży 65 g 1 pęczek
W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej sól, wymieszaj by dobrze się rozpuściła.
W dużym 5 litrowym słoju poukładaj ciasno ogórki. W szczeliny wepchnij pokrojone na mniejsze części koper, ząbki czosnku i chrzan.
Całość zalej roztworem wody z solą.
Ogórki w słoiku odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni.
Po tym czasie będą gotowe i możesz je przełożyć do małych słoików
-
Kimchi
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Sałatka na grilla
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałata ze śmietaną
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z cukini
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówki

(liczba kalorii)
Ogórki kiszone - cechy przepisu
Więcej o ogórkach kiszonych
Ogórki kiszone to świetny i bardzo zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Robi się je niezwykle łatwo, a ich smak pozytywnie zaskakuje każdego, kto ich spróbuje. Te z tego przepisu są idealnie chrupiące i jędrne. Mają również wspaniały czosnkowy smak, dzięki dość sporemu dodatkowi tego składnika. Na pewno przekonają do siebie wszystkich, którzy nigdy nie próbowali tego pysznego specjału. Sprawdzą się jako surówka, dodatek do kanapek czy pysznej sałatki. Można je jeść w całości, kroić czy trzeć. Nadają się również na pyszną zupę ogórkową.
Te ogórki są tak dobre, że momentalnie znikają ze słoika, dlatego lepiej przygotować ich większą porcję, tak, by starczyły na dłużej. Są niezwykle smaczne i aromatyczne.
Te pyszne ogórki są również bardzo zdrowe. Zawierają probiotyczne bakterie, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, mają także mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Będą idealnym wyborem na diecie redukcyjnej, a także dla osób, które dbają o zdrowe i dobrze zbilansowane menu. Dostarczają również sporo błonnika.
Przepis na ogórki kiszone jest niezwykle prosty i poradzi z nim sobie nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę w kuchni. Ze względu na małe skomplikowanie całego procesu ten przepis zawsze się udaje, a ogórki które z niego wychodzą są po prostu przepyszne. Smakują dużo lepiej niż sklepowe odpowiedniki, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, by przygotować je samemu w domu. Sprawdzą się również dla miłośników gotowania, którzy kochają przetwory, zwłaszcza te w wersji wytrawnej.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ogórki kiszone, przepis ten, na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu stworzysz dodatek, który odmieni nawet najnudniejsze danie. Ogórki smakują wybornie, a przy tym wspierają zdrowie i odporność organizmu, dlatego powinny gościć w diecie jak najczęściej. Na szczęście ich smak jest bardzo uniwersalny dlatego można je dodawać do praktycznie każdej wytrawnej potrawy. Te domowe przetwory na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Z tego przepisu można również zrobić ogórki kiszone na zimę, wystarczy tylko popakować je w mniejsze słoiki i poddać domowej pasteryzacji, by się nie zepsuły. Ta receptura pokaże ci jak się robi najlepsze ogórki kiszone. To dobry przepis nawet dla początkujących.
Wartości odżywcze ogórków kiszonych
Energia i białka
Węglowodany w ogórkach kiszonych
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy w przepisie na ogórki kiszone
(115g)
Składniki mineralne w przepisie na ogórki kiszone
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ogórkach kiszonych
Lista alergenów dla ogórków kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki kiszone