Przepis na sok z aronii krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
  • Cukier 600 g 3 szklani
  • Sok z cytryny 60 ml 6 łyżek soku wyciśniętego z 2 cytryn
  • Aronia 1500 g
  • Liście aronii 3 g 1 garść
  • Liście wiśni 3 g 1 garść
  • Liście mięty 2 g 1 garść
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki, metalowe sito, gaza, tłuczek, rękawiczki, lejek

Owoce opłucz i pozbądź się ogonków. Gdy aronia się osuszy, przełóż ją do woreczków i schowaj do zamrażalki na 24 h.

Po 24 h zamrożoną aronię umieść w garnku i pozostał do całkowitego odmrożenia.

Słoiki i nakrętki opłucz, wyparz i osusz.

Cytryny zroluj, przyciskając do deski. Następnie cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Otrzymany sok przelej przez sitko.

Liście aronii, wiśni i mięty opłucz.

Do garnka z aronią dodaj liście aronii, wiśni i mięty. Całość zalej wodą (3 szklanki, 750 ml). Zagotuj, a potem na małym ogniu pod przykryciem gotuj 30 min.

Po 30 min odstaw na 1 h, aby aronia puściła więcej soków.

Na drugim garnku umieść metalowe sitko oraz gazę. Przelej tam zawartość garnka. Owoce zatrzymane na gazie utłucz tłuczkiem, a następnie zawiń gazę i wyciśnij pozostały sok z owoców.

Do garnka z sokiem dodaj cukier oraz sok z cytryny. Całość gotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru (cały czas mieszając).

Sok rozlej do słoików. Gdy po chwili piana zniknie, dobrze zakręć słoiki.

W garnku umieść ściereczkę, a następnie włóż tam słoiki i zalej je gorącą wodą (woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików). Gotuj 20 minut.

Następnie ostrożnie wyjmij słoiki. Sprawdź, czy są dobrze zakręcone i umieść je do góry dnem. Odstaw je tak na 24 h w zaciemnione miejsce.

Po tym czasie słoiki możesz odłożyć do swojej spiżarni lub umieścić w piwnicy.

Sok z aronii znajduje się w szklankach. Świeża aronia jest w miseczkach i na drewnianym blacie.
Sok z aronii
Koszt przygotowania dania
124.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
61

Sok z aronii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soku z aronii

Sok z aronii zawiera bardzo dużo witamin i jest polecany zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Owoce aronii należy zbierać dopiero wtedy, gdy są mocno dojrzałe. Sok można zachować na zimę i rozcieńczać z wodą i tak pić lub gęsty stosować jako syrop np. do jogurtów, herbaty czy kaszy manny.

Jak zrobić zdrowy sok z aronii? Ten sok można przygotować na wiele sposób. Jeden z nich to ten zawarty w przepisie. Jeżeli martwisz się, że podczas gotowania aronia straci wszystkie wartości odżywcze, możesz ją przygotować w inny sposób. Zmrożoną aronię należy umieścić na durszlaku i przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w sokowirówce i wycisnąć sok.

Jak się robi sok z aronii, jeżeli nie ma się sokowirówki? Taką przepłukaną aronię możesz zmielić w blenderze, a potem ręcznie przecisnąć przez gazę. Pamiętaj, że sok z aronii bardzo mocno plami. Później zarówno trudno doprać ubrudzone ubrania, jak i wyczyścić poplamione ręce. Na wszelki wypadek, na czas robienia soku warto założyć stare ubrania oraz rękawiczki.

Domowy przepis na sok z aronii możesz też zrobić w sokowniku. Jest to bardzo proste i wymaga mniej pracy. W najniższej usytuowanym garnku należy wlać wodę, a do garnka znajdującego się najwyżej trzeba wsypać owoce. Sok będzie się zbierać w środkowym garnku, a znajdujący się tam lejek pozwoli na automatycznie zlewanie soku do osobnego garnka.

Jak uzyskać sok z aronii z cukrem? Sok powstały z sokowirówki, ze zmielonych i przeciśniętych przez gazę aronii lub z sokownika należy umieścić w garnku. Następnie trzeba dodać cukier i gotować do momentu jego zagotowania. Do każdego soku z aronii należy dodać wyciśnięty sok z cytryny. Cukier możesz zamienić na ksylitol.

Owoce warto przemrozić przed przygotowaniem soku. Jeśli tego nie zrobisz, to nawet dobry przepis nie pomoże na to, że sok będzie cierpki. Owoce należy przechowywać w zamrażalniku od 24 do 72 h. Jeżeli masz mocno dojrzałe owoce, to cierpkość będzie mniej wyczuwalna. Jeśli nie będzie ci to przeszkadzać, to możesz zrezygnować ze wcześniejszego mrożenia aronii.

Aby zachować sok na dłużej, należy zapasteryzować słoiki. Możesz to zrobić tak, jak zostało to opisane w przepisie. Potrzebny będzie garnek, ściereczka, gorąca woda i dobrze zakręcone słoiki. Warto jednak wiedzieć, że słoiki można też pasteryzować w piekarniku. Jeżeli przetwory umieszczone w słoiki są w temperaturze pokojowej, należy włożyć je do piekarnika przed jego włączeniem, ale jeśli przetwory są ciepłe, to piekarnik musi by już nagrzany do właściwej temperatury. Tych słoików nie trzeba odwracać. Gdy się zapasteryzują, należy zostawić je w piekarniki do wystudzenia, a potem odłożyć do spiżarni.

Wartości odżywcze soku z aronii

na 100g gotowej potrawy

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcze nasycone
0.44 g
1.01 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z aronii 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soku z aronii

Lista alergenów dla soku z aronii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na sok z aronii nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście aronii, liście wiśni
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania soku z aronii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
600 g
3 szklani
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Sok z cytryny
60 ml
6 łyżek soku wyciśniętego z 2 cytryn
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 60 ml
Aronia
1500 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 8
120.00
Za 1500 g
Liście aronii
3 g
1 garść
Liście wiśni
3 g
1 garść
Liście mięty
2 g
1 garść
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 2 g
Jak oceniasz przepis na sok z aronii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób