Przepis na cappuccino krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
szklanka, filiżanka, spieniacz do mleka, ekspres do kawy

W ekspresie zaparz espresso. Możesz też użyć do tego kawiarki.

Spień mleko ekspresem lub bardzo dobrze schłodzone mleko wlej do wysokiej szklanki i spień spieniaczem do mleka albo mikserem. Powinna powstać wysoka, gęsta pianka.

Do filiżanki wlej espresso.

Do kawy wlej spienione mleko.

Cappuccino mona posłodzić wedle uznania.

Kawa jest gotowa do picia.

Cappuccino
Cappuccino
Koszt przygotowania dania
0.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
62 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Cappuccino - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cappuccino

Najlepsze cappuccino z mleczną pianką jak z kawiarni w Twoim domu? To możliwe! Banalnie prosty przepis na domową kawę z mlekiem zrobisz w kilka chwil. Przepis na cappuccino wymaga jednak posiadania ekspresu do kawy lub chociaż kawiarki. Ten smaczny pomysł na napój kawowy jest delikatny. Zobacz, jak zrobić cappuccino. Jest mega pyszne i idealne do ciasta lub na spotkanie z przyjaciółką. Jest to bardzo prosty przepis, który zajmie dosłownie chwilę. To najlepsze cappuccino, które będzie smakowało każdemu kawoszowi.

Cappuccino jest to kawa z mlekiem, a dokładniej – espresso ze spienionym mlekiem. Cappuccino pochodzi z Włoch. Kawa ta charakteryzuje się tym, że ma gładką piankę mleczną. Przepis na cappuccino należy zrobić za pomocą spieniacza do mleka. Jeżeli nie posiadasz takiego, dobre będzie użycie miksera.

Cappuccino jest smacznym pomysłem na umilenie sobie dnia. Dobre, domowe cappuccino jest banalnie łatwe i ekspresowo szybkie do zrobienia. Pyszne cappuccino poprawi Ci nastrój. Cappuccino jest smaczne i delikatne. Nie jest to kawa, która jest gorzka, ponieważ jest w niej dużo mleka. Mleko dobrze łagodzi gorycz kawy.

Jak zrobić cappuccino? Za pomocą ekspresu lub kawiarki zaparz espresso. Następnie w szklance spień mleko spieniaczem do mleka. Mleko powinno być dobrze spienione i mieć gęstą piankę. By mleko szybciej i łatwiej się ubiło, należy użyć bardzo dobrze schłodzonego. Espresso umieść w filiżance i wlej do niego spienione mleko. To już – w tym prostym przepisie nie ma nic skomplikowanego.

Jak zrobisz cappuccino domowe, możesz osłodzić je (jeśli lubisz). Posyp kawę odrobiną kakao albo startą czekoladą. Będzie naprawdę smaczne w takiej wersji.

*W przepisie na cappuccino należy użyć bardziej tłustego mleka, o minimalnej zawartości tłuszczu 3,2%. To najlepszy pomysł na gęstą i pyszną piankę.

Warto pić kawę! Kawa jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które wpływają korzystnie na pracę mózgu. Picie kawy zapobiega zachorowaniu na chorobę Alzheimera oraz Parkinsona. Ponadto, picie kawy działa ochronnie na wątrobę i zapobiega rakowi, między innymi jelita grubego. Wykazano, że picie kawy może przyczyniać się do zwalczania alergii poprzez obniżenie poziomu histaminy w organizmie. Wiadomo też, że kawa zwiększa tempo przemiany materii, więc może korzystnie wpływać na metabolizm. Oczywiście warto zrezygnować ze słodzenia kawy, jeżeli ma się problemy z prawidłową gospodarką glukozy i insuliny. Kawy nie zaleca się dzieciom. Niekorzystnie wpływa na takie dolegliwości jak refluks, wrzody i zgaga – może wzmagać objawy choroby.

Wartości odżywcze cappuccino

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
48.23 kcal
62.70 kcal
Białko
2.55 g
3.32 g

Węglowodany w cappuccino

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
3.98 g
5.17 g
Węglowodany przyswajalne
3.98 g
5.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
2.50 g
3.25 g
Tłuszcze nasycone
1.87 g
2.43 g
Tłuszcze nienasycone
0.64 g
0.83 g
Tłuszcze jednonasycone
0.53 g
0.69 g
Tłuszcze wielonasycone
0.11 g
0.14 g
Cholesterol
9.23 mg
12.00 mg

Witaminy w przepisie na cappuccino

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
24.62 µg (mcg)
32.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina C
0.05 mg
0.06 mg
Witamina D
0.85 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.05 mg
Retinol
23.85 µg (mcg)
31.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.19 mg
Niacyna
1.29 mg
1.67 mg
Foliany
0.23 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Beta karoten
5.38 µg (mcg)
7.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cappuccino

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
32.46 mg
42.20 mg
Potas
141.92 mg
184.50 mg
Wapń
95.08 mg
123.60 mg
Fosfor
79.31 mg
103.10 mg
Magnez
27.69 mg
36.00 mg
Żelazo
0.03 mg
0.04 mg
Cynk
0.33 mg
0.42 mg
Miedź
0.01 mg
0.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cappuccino 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cappuccino

Lista alergenów dla cappuccino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania cappuccino

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Espresso
30 ml
1.00
Za 50.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 ml
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
3.50
Jak oceniasz przepis na cappuccino
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób