Syrop z cebuli

Opublikowano: 23.02.2022 r., 21:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
syrop z cebuli
Syrop z cebuli
Syrop z cebuli jako domowy sposób na kaszel i przeziębiene znany już od wielu lat. Poznaj mój prosty sposób i przekonaj się sam.
Przygotowanie 10 min
14 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cebula 2 sztuki (120 g)
  • Cukier 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka

Przepis na syrop z cebuli krok po kroku

Cebulę drobno pokrój i przełóż do szklanki.

Zasyp całość cukrem i zostaw na całą noc pod przykryciem.

Po około 12 h wytworzy się syrop.

Jak oceniasz przepis na syrop z cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat syropu z cebuli

Zdrowy syrop z cebuli był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.

Syrop z cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na syrop z cebuli.

Wystarczy, że kilka cebul obierzesz, a następnie pokroisz w kostkę. Przełóż je najlepiej do szklanego słoiczka lub szklanki i zasyp cukrem.

Ile cukru użyć? Cebula powinna być całkowicie pokryta.

Dokładnie wymieszaj, zamknij i odstaw na kilka godzin. W tym czasie cebula zacznie puszczać sok, który będzie naszym syropem.

Po tym czasie wystarczy, że przelejesz sok przez gazę, aby pozbyć się kawałków cebuli.

W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Zatem czy syrop z cebuli ma jakieś wady?

Głównym składnikiem jest cebula, która odpowiada za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest miód. Dzięki niemu cebula wypuszcza sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.

Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.

W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.

Jak widzisz, przygotowanie domowego syropu z cebuli jest bardzo proste i tanie. To chyba najlepszy i najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Skoro już wiesz jak zrobić syrop z cebuli, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam.

Alergeny w syropie z cebuli

Lista alergenów dla syropu z cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z cebuli

Wartości odżywcze syropu z cebuli

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, aby po podaniu syropu na noc dodatkowo umyć zęby. Cukier to jeden z głównych składników syropu może się on przyczyniać do powstawania próchnicy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
141.47
14.15
Białko (g)
0.78
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
35.89
3.59
Węglowodany przyswajalne (g)
34.69
3.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
0.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.22
0.52
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.00
Ryboflawina (mg)
0.03
0.00
Niacyna (mg)
0.08
0.01
Foliany (µg (mcg))
13.41
1.34
Beta karoten (µg (mcg))
0.71
0.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
3.12
0.31
Potas (mg)
103.65
10.36
Wapń (mg)
16.53
1.65
Fosfor (mg)
20.47
2.05
Magnez (mg)
7.06
0.71
Żelazo (mg)
0.16
0.02
Cynk (mg)
0.12
0.01
Miedź (mg)
0.03
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z cebuli 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z cebuli

Koszt składników
5.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
120 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
5.50