Przepis na sok z kiszonej kapusty krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
blender, słoik, sitko, gaza, gumka recepturka

Pokrój kapustę na mniejsze części.

Włóż kapustę do blendera, dodaj około 1 litr wody oraz 1 łyżeczkę soli.

Całość zblenduj w miarę dokładnie.

Za pomocą sitka odcedź sok i wlej go od razu do słoika.

Słoik przykryj gaza i zabezpiecz gumka recepturką.

Odstaw słoik w miejsce temperaturze pokojowej na około 3 dni.

Po 3 dniach sok przechowuj zakręcony w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.

Sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty
Koszt przygotowania dania
2.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
62 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Sok z kiszonej kapusty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soku z kiszonej kapusty

Zobacz jak zrobić sok z kiszonej kapusty – to bardzo proste! Ten pyszny, kwaśny, zdrowy napój jest bardzo odżywczy i bogaty w witaminy. Świetnie dba o Twoje całe ciało. Przepis na sok z kiszonej kapusty jest tak prosty, że każdy jest w stanie go zrobić. Korzystne właściwości płynące z picia soku z kiszonej kapusty są bardzo szerokie. Jego zastosowanie jest wszechstronne – ma dobry wpływ na większość funkcji organizmu. Poznaj jakie witaminy, zastosowanie i właściwości posiada pyszny sok z kiszonej kapusty.

Sok z kiszonej kapusty to kwaśny, ale za razem bardzo dobry napój. Jak zrobić sok z kiszonej kapusty? Do wykonania tego zadania potrzebujesz blendera. Najwygodniejszy będzie blender kielichowy. Ponadto przyda się czysty słoik, sitko, gaza i gumka recepturka. Opcjonalnie zamiast dwóch ostatnich można po prostu je ominąć i zamknąć słoik zakrętką. Jedną główkę kapusty należy podzielić nożem na mniejsze kawałki. Tak pokrojoną kapustę trzeba włożyć do blendera i wlać do niej około 1 litra wody i następnie wsypać 1 łyżeczkę soli. W przepisie na sok z kiszonej kapusty powinno się dodać 1 łyżeczkę soli na 1 litr wody. Jeżeli chcesz zrobić większą lub mniejszą ilość soku proporcje należy odpowiednio zwiększyć lub zwiększyć. Pozostało teraz tylko zblendowanie wszystkiego i odcedzenie za pomocą sitka. Jak sok będzie odcedzony należy umieścić go w słoiku, nałożyć na niego gazę i zacisnąć gumką recepturką. Tak przygotowany sok z kiszonej kapusty odstaw na 3 dni. Przepis na sok z kiszonej kapusty można po tym czasie przechowywać maksymalnie 3 tygodnie w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.

Już wiesz jak zrobienie soku z kiszonej kapusty jest proste. Teraz poznaj najważniejsze zalety płynące z picia tego pysznego soku. Sok z kiszonej kapusty to bardzo zdrowy napój. Zawiera takie witaminy jak witamina C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest też bogaty w składniki mineralne – głównie ważny jest tu fakt wysokiej zawartości żelaza (to istotna informacja dla osób cierpiących na jego niedobór). Sok z kiszonej kapusty ma bardzo niską kaloryczność. Jego głównym zastosowaniem jest przede wszystkim wspieranie odporności. Ponadto, dzięki regularnemu piciu tego kwaśnego, dobrego napoju, poprawiasz funkcje przewodu pokarmowego. To dzieje się za sprawą jego pozytywnego wpływu na stan jelit. Prościej ujmując – sok z kiszonej kapusty należy do jednego z najlepszych, domowych probiotyków. To właśnie właściwość, która wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową (i nie tylko). Ze względu na zawartość związków przeciwutleniających chroni przed zachorowaniem na nowotwory. Warto pić sok z kiszonej kapusty!

Wartości odżywcze soku z kiszonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
25.00 kcal
62.50 kcal
Białko
1.28 g
3.20 g

Węglowodany w soku z kiszonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.80 g
14.50 g
Węglowodany przyswajalne
3.30 g
8.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.50 g
6.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.10 g
0.25 g
Tłuszcze nasycone
0.06 g
0.15 g
Tłuszcze nienasycone
0.04 g
0.10 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.05 g
Tłuszcze wielonasycone
0.02 g
0.05 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sok z kiszonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
5.00 µg (mcg)
12.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
36.60 mg
91.50 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.38 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.10 mg
Niacyna
0.23 mg
0.57 mg
Foliany
43.00 µg (mcg)
107.50 µg (mcg)
Beta karoten
42.00 µg (mcg)
105.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sok z kiszonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
18.00 mg
45.00 mg
Potas
170.00 mg
425.00 mg
Wapń
40.00 mg
100.00 mg
Fosfor
26.00 mg
65.00 mg
Magnez
12.00 mg
30.00 mg
Żelazo
0.47 mg
1.18 mg
Cynk
0.18 mg
0.45 mg
Miedź
0.02 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z kiszonej kapusty 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soku z kiszonej kapusty

Lista alergenów dla soku z kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z kiszonej kapusty

Cena przygotowania soku z kiszonej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
1 główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Koszt składników
5.00
Jak oceniasz przepis na sok z kiszonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób