Przepis na herbata z imbirem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
  • Liście herbaty 30 g
  • Cytryna 100 g 1 średnia sztuka
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, mięta świeża, miód
To będzie niezbędne
dzbanek, kubki

Do dzbana wsyp liście herbaty.

Imbir pokrój w cienkie plastry i dodaj do herbaty.

Zagotuj 2000 ml wody w dzbanku i zalej herbatę.

Parz przez 5-7 minut.

Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do naparu.

Gdy nieco przestygnie, dodaj miód i posiekane liście mięty.

Wlej do kubków, przecedzając przez sito.

Herbata z imbirem podana w małej szklance. Obok szklanki leży deska do krojenia z pokrojonym świeżym imbirem.
Herbata z imbirem
Koszt przygotowania dania
0.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
55 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
20

Herbata z imbirem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o herbacie z imbirem

Herbata z imbirem to bardzo dobry pomysł na pyszny napój bez dodatku alkoholu. Herbatę można podać na zimno i na ciepło. Świetnie sprawdzi się na zimę jako rozgrzewająca herbata po ciężkim dniu w pracy. Herbata ma także właściwości łagodzące przeziębienie. Przepis na herbatę z imbirem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia herbaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbata liściasta, imbir korzeń, cytryna, miód, mięta świeża.

Jak zrobić herbatę z imbirem? Do dzbana wsyp liście herbaty. Imbir pokrój w cienkie plastry i dodaj do herbaty. Zagotuj wodę w dzbanku i zalej herbatę. Parz przez 5-7 minut. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do naparu. Gdy nieco przestygnie, dodaj miód i posiekane liście mięty. Wlej do kubków, przecedzając przez sito.

Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując pyszna jesienna herbatka jest szybka do zrobienia. Herbata jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją spożyć także na zimno lub odgrzać w mikrofali. Dobrym pomysłem jest przelanie herbaty do termosu, aby zachowała temperaturę na dłużej. Herbatę można wzbogacić również domowym sokiem malinowym lub gruszkowym.

Wartości odżywcze herbaty z imbirem

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w herbacie z imbirem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany przyswajalne
5.02 g
12.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcze nasycone
0.15 g
0.38 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.19 g
Szacunkowy indeks glikemiczny herbaty z imbirem 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w herbacie z imbirem

Lista alergenów dla herbaty z imbirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na herbata z imbirem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście herbaty, miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania herbaty z imbirem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście herbaty
30 g
Cytryna
100 g
1 średnia sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Jak oceniasz przepis na herbata z imbirem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób