Przepis na ayran krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
dzbanek

W dzbanku umieść jogurt naturalny i wlej 500 ml wody, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

Napój podawaj schłodzony.

Ayran podany w dzbanku oraz szklance.
Ayran
Koszt przygotowania dania
4.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
165 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Ayran - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ayran

Ayran to tradycyjny napój podawany w Turcji. Największą zaletą tego napoju jest szybkie gaszenie pragnienia podczas dużych upałów. Ayran jest bardzo powszechnie dostępny w sklepach. Możesz go także przygotować w domu. Ayran możesz użyć do przygotowania koktajli owocowo jogurtowych. Świetnie sprawdza się także jako marynata do mięsa. Jogurt dzięki zawartości kwasu mlekowego zmiękcza strukturę mięsa i sprawia, że jest ono bardziej soczyste i miękkie. Przepis na turecki napój jest prosty, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ayranu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny 2% tłuszczu, woda i sól.

Jak zrobić ayran? W dużym dzbanku umieść jogurt naturalny, wlej wodę i dodaj soli. Wymieszaj dokładnie. Napój podawaj schłodzony. Możesz go wzbogacić o dodatek mięty.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jogurty naturalne mogą powstawać z mleka krowiego, koziego, owczego, a także kobylego. Każdy rodzaj jogurtu ma inny smak i inne właściwości zdrowotne. Jogurty mogą różnić się zawartością bakterii probiotycznych oraz procentową zawartością tłuszczu. Najlepiej spożywać jogurty z zawartością tłuszczu powyżej 1,5%. Kupując jogurt w sklepie, zwróć uwagę na jego skład. Nie powinno się w nim znaleźć mleko w proszku ani cukier. Do przygotowania ayranu nie nadają się jogurty typu skyr czy bałkańskiego, są one zbyt gęste. Ayran można nazwać rodzajem jogurtu do picia.

Podsumowując, turecki jogurt jest świetną propozycją na nisko kaloryczny napój orzeźwiający. Ayran wytwarzany z jogurtu można użyć jako bazę do koktajli na bazie owoców. Świetnie sprawdzi się także jako marynata do mięsa. Można go zapiekać z mięsem, na jego bazie powstaje pyszny sos.

Wartości odżywcze ayran

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
66.00 kcal
165.00 kcal
Białko
4.85 g
12.12 g

Węglowodany w ayran

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.61 g
16.52 g
Węglowodany przyswajalne
6.61 g
16.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
2.20 g
5.50 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
3.85 g
Cholesterol
11.00 mg
27.50 mg

Składniki mineralne w przepisie na ayran

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
128.00 mg
320.00 mg
Wapń
176.00 mg
440.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ayran 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ayran

Lista alergenów dla ayran przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania ayran

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
500 g
3 małe opakowania
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
4.33
Za 500 g
Liczba porcji:
Koszt składników
5.20
Jak oceniasz przepis na ayran
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób